Okul öncesi dönem çocuklarının davranışsal ketlenmeleriile ebeveynlerinin ebeveyn tutumlarının incelenmesi
Investigation of preschool children's behavioral inhibitionand their parents' parenting attitudes
  1. Tez No: 1003959
  2. Yazar: MERVE ÇİFCİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL TUBA ŞAHİN SAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal ketleme, Ebeveyn stili, Okul öncesi dönem, Behavioral inhibition, Parental style, Preschool period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, okul öncesi dönem çocuklarının davranışsal ketlenmeleri ile ebeveynlerinin ebeveynlik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın katılımcılarını 625 ebeveyn ve çocukları oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) ve Davranışsal Ketlenme (İnhibisyon) Ölçeği: Ebeveyn Kısa Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analizler ve grup karşılaştırmaları için bağımsız örneklemler için t-testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Ayrıca, değişkenler arasındaki ilişkiye Pearson Momentler Çarpımı ile bakılmıştır. Analizler sonucunda, okul öncesi dönem çocuklarının davranışsal ketlenmeleriyle ile ebeveynlerinin demokratik ebeveynlik tutumu arasında negatif; otoriter ve aşırı koruyucu ebeveynlik tutumu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak, çocukların davranışsal ketlenmeleriyle ile ebeveynlerinin izin verici ebeveynlik tutumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Çalışmaya katılan okul öncesi dönem çocuklarının davranışsal ketlenme ortalamalarının düşük düzeyde olduğu ve anne-babalarının eğitim durumu ile çocukların okul öncesi eğitim alma sürelerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca ebeveynlerin otoriter ve izin verici tutumları düşük düzeyde; demokratik ve aşırı koruyucu tutumları yüksek düzeyde benimsedikleri ortaya çıkmıştır. Ebeveynlerin ebeveynlik tutumlarının cinsiyetlerine, yaşlarına, anne ve baba eğitim durumlarına, çalışma durumlarına, çocuğun yaşına, cinsiyetine, evdeki çocuk sayısına, çocuğun okul öncesi eğitim alma süresine ve çocuğun doğum sırasına göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between behavioral inhibition in preschool children and their parents' parenting attitudes. The participants consisted of 625 parents and their children. The Parenting Attitude Scale (PAS) and Behavioral Inhibition Scale: Parent Short Form were used as data collection instruments. Descriptive analyses, independent samples t-tests, and one-way analysis of variance were used for group comparisons. Pearson product-moment correlation analysis was also used to examine the relationship between variables. The results showed a significant negative correlation between behavioral inhibition in preschool children and their parents' democratic parenting style and a significant positive correlation between behavioral inhibition and their parents' authoritarian and overprotective parenting style. However, no significant relationship was found between children's behavioral inhibition and their parents' permissive parenting style. The study determined that the average behavioral inhibition levels of the preschool children participating in the study were low and significantly differed according to the educational level of their parents and the length of time their children attended preschool. Furthermore, the study revealed that parents exhibited low levels of authoritarian and permissive attitudes, while democratic and overprotective attitudes were more prevalent. It was determined that parenting attitudes differed significantly according to the gender, age, education level, and employment status of parents; the child's age and gender; the number of children in the household; the length of time their children attended preschool; and the child's birth order.