İnsan hakları ve yargı uygulamaları ışığında cinsel şiddet mağduru kadınların kürtaj hakkı
The right to abortion for women victims of sexual violence in light of human rights and judicial practices
  1. Tez No: 1003978
  2. Yazar: YELİZ BENŞİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP REVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Hukuk, Forensic Medicine, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa insan hakları hukuku, Subgingival kürtaj, European law of human rights, Subgingival curettage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, kürtaj hakkını beden özerkliği, üreme özgürlüğü ve insan hakları bağlamında ele almakta; özellikle cinsel suç mağduru kadınların kürtaja erişimde karşılaştıkları hukuki, toplumsal ve kültürel engelleri incelemektedir. İlk bölümde kürtajın hukuki niteliği değerlendirilmiş; cenin/çocuk kavramlarının hukukî karşılığı ile kadının özgür iradesi, yaşam hakkı ve kişilik hakları arasındaki denge tartışılmıştır. Türk hukukundaki düzenlemeler, ulusal ve uluslararası normlar ışığında incelenmiş; ancak süre sınırlamaları, rıza şartları ve prosedürler nedeniyle hakka erişimin özellikle suç mağdurları bakımından çoğu zaman etkin biçimde sağlanamadığı tespit edilmiştir. Tezde AİHM içtihatları ile Türkiye'de Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları analiz edilerek, devletin negatif ve pozitif yükümlülükleri özel hayat, beden bütünlüğü ve sağlık hizmetine erişim hakkı çerçevesinde ele alınmıştır. Cinsel suç mağdurları açısından ise yasal düzenlemeler ile uygulama arasındaki boşluk; toplumsal baskı, kültürel engeller, sağlık hizmetlerine erişim güçlükleri gibi nedenlerle daha da derinleşmekte, mağdurun beden özerkliği ihlal edilerek ikincil mağduriyet riski artmaktadır. Sonuç olarak çalışma, mevcut yasal çerçevenin ve yargısal uygulamanın, cinsel suç mağduru kadınların kürtaj hakkına erişimini güvence altına almakta yetersiz kaldığını ortaya koymakta; hukuki ve idari iyileştirmelerle birlikte mağdurlara süreçte yol gösterecek pratik bir araç olarak“el rehberi”önerisi geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the right to abortion within the framework of bodily autonomy, reproductive freedom, and human rights, with a particular focus on the legal, social, and cultural barriers faced by survivors of sexual offences in accessing abortion services. It assesses the legal nature of abortion and discusses the balance between the legal status of the fetus/child and the woman's free will, the right to life, and personality rights. Turkish legal regulations are analysed in light of national and international norms; however, statutory time limits, consent requirements, and procedural constraints are found to hinder effective access to this right, especially for victims of sexual violence. The thesis further examines the jurisprudence of the European Court of Human Rights (ECHR) and the decisions of the Turkish Constitutional Court and the Court of Cassation, addressing the State's negative and positive obligations in relation to private life, bodily integrity, and access to healthcare. For survivors of sexual offences, the gap between law and practice is exacerbated by social pressure, cultural barriers, and difficulties in obtaining healthcare, resulting in infringements of bodily autonomy and an increased risk of secondary victimisation. The study concludes that the current legal framework and judicial practice remain insufficient to secure effective access to abortion for victims, and proposes legal and administrative improvements, including a practical“guidebook”to assist victims throughout the process.