Entropi tabanlı MOORA yöntemi ile Borsa İstanbul Banka Endeksinde (XBANK) bulunan şirketlerin finansal performans analizi
Financial analysis of companies listed in the Borsa Istanbul Banking Index (XBANK) using the Entropy-based MOORA method
  1. Tez No: 1003990
  2. Yazar: SEDANUR AVLAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Çok Kriterli Karar Verme, Entropi Yöntemi, MOORA Yöntemi, Banka Endeksi, Borsa İstanbul
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Borsa İstanbul Banka Endeksi'nde (XBANK) işlem gören bankaların 2020-2024 dönemi finansal performanslarını, çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinden Entropi ve MOORA (Multi-Objective Optimization on the basis of Ratio Analysis) entegrasyonu ile analiz etmektedir. Araştırmanın temel amacı, bankacılık sektörünün performans dinamiklerini objektif ve karşılaştırılabilir bir çerçevede değerlendirmektir. Bu doğrultuda, kârlılık, sermaye yapısı, aktif kalitesi ve likiditeyi temsil eden finansal oranlar kullanılmıştır. Kriter ağırlıkları, verinin içsel yapısını temel alan Entropi yöntemi ile tamamen nesnel olarak hesaplanmış, böylece karar verici yanlılığı ortadan kaldırılmıştır. Ardından, bu ağırlıklar MOORA yöntemine entegre edilerek bankalar için nihai bir performans sıralaması oluşturulmuştur. Analiz sonuçları, incelenen dönemde kârlılık göstergelerinin banka performansını ayrıştırmada en belirleyici faktör olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle sermaye yapısı güçlü ve kârlılık oranları yüksek olan bankaların sıralamada daha üstün bir konum elde ettiği gözlemlenmiştir. Bu çalışma, finansal performans değerlendirmesi için sistematik bir model sunarak literatüre metodolojik bir katkı sağlamakta ve sektör paydaşlarına stratejik bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the financial performance of banks listed in the Borsa Istanbul Bank Index (XBANK) during the 2020-2024 period by integrating Entropy and MOORA (Multi-Objective Optimization on the basis of Ratio Analysis) methods, which are among multi-criteria decision-making (MCDM) techniques. The primary objective of the research is to evaluate the performance dynamics of the banking sector within an objective and comparable framework. Accordingly, financial ratios representing profitability, capital structure, asset quality, and liquidity were employed. Criterion weights were calculated entirely objectively using the Entropy method, which is based on the intrinsic structure of the data, thereby eliminating decision-maker bias. Subsequently, these weights were integrated into the MOORA method to establish a final performance ranking for the banks. The analysis results revealed that profitability indicators were the most decisive factor in differentiating bank performance during the examined period. Particularly, banks with strong capital structures and high profitability ratios achieved superior positions in the ranking. This study provides a methodological contribution to the literature by offering a systematic model for financial performance evaluation and presents a strategic perspective for sector stakeholders.