Lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ve akademik erteleme davranışı arasındaki ilişki
The relationship between social media addiction and academic procrastination behavior in high school students
- Tez No: 1003991
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK TUTKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Sosyal medya bağımlılığı, Erteleme, Akademik erteleme, Lise, Social media, Social media addiction, Procrastination, Academic procrastination, High school
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI VE AKADEMİK ERTELEME DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİ Selçuk Kaan TÜRKCAN, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Ömer Faruk TUTKUN Sakarya Üniversitesi, 2026. Günümüz şartlarında sosyal medya tüm dünyada yoğun olarak ilgi görmektedir. Özellikle akıllı telefonlarla kolay ulaşılabilir hale gelmesi sosyal medyayı günlük yaşamın bir parçası haline getirmektedir. Ancak sosyal medya, kullanıcılarına pek çok avantaj sunsa da bağımlılık seviyesinde kullanımı çeşitli olumsuz etkilere sahiptir. Lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ise akademik hayatlarına pek çok açıdan zarar vermektedir. Çok fazla sosyal medya kullanan ve bu durumu kontrol edemeyen öğrenci, akademik işleri olsa dahi sosyal medyada vakit geçirmeyi tercih edebileceğinden, işlerine başlamayı ya da bitirmeyi ertelemeye eğilimli olabilir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile akademik erteleme düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu çalışmanın evrenini, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Bolu ilinde öğrenim görmekte olan 13661 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile ulaşılan 665 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Şahin (2018) tarafından geliştirilmiş olan“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Öğrenci Formu”ve Çakıcı (2003) tarafından geliştirilmiş olan“Akademik Erteleme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan sonuçlar şunlardır: 1- Sosyal medya bağımlılığı ile akademik erteleme arasında pozitif ve istatistiki olarak anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı düşük düzeydedir ve akademik erteleme düzeyleri ortalamanın üzerindedir. 2- Sosyal medya bağımlılığı sınıf düzeyine, okul türüne, algılanan gelir düzeyine ve anne ile babanın eğitim durumuna göre farklılık gösterirken cinsiyete, algılanan akademik başarıya, kardeş sayısına, ikamet edilen bölgeye ve anne ile babanın iş durumuna göre farklılık göstermemektedir. 3- Akademik ertelemenin cinsiyete, algılanan akademik başarıya, algılanan gelir düzeyine ve anne iş durumuna farklılaştığı, sınıf düzeyine, okul türüne, kardeş sayısına, baba iş durumuna, ikamet edilen bölgeye ve anne ile babanın eğitim durumuna göre farklılaşmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN SOCIAL MEDIA ADDICTION AND ACADEMIC PROCRASTINATION BEHAVIOR IN HIGH SCHOOL STUDENTS Selçuk Kaan TÜRKCAN, Master Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ömer Faruk TUTKUN Sakarya University, 2026. In today's conditions, social media attracts intense attention all over the world. Easily accessible, especially via smartphones, makes social media a part of daily life. However, although social media offers many advantages to its users, its use at the level of addiction has various negative effects. Social media addiction of high school students harms their academic lives in many ways. Students who use too much social media and cannot control this situation may tend to postpone starting or finishing their work because they may prefer to spend time on social media even if they have academic work. In this regard, the aim of the study is to reveal the relationship between social media addiction and academic procrastination levels of high school students. The population of this study, in which the relational screening model is used, consists of 13661 high school students studying in Bolu in the 2023-2024 academic year. The sample of the research consists of 665 high school students who were reached using the convenience sampling method. The“Social Media Addiction Scale-Student Form”developed by Şahin (2018) and the“Academic Procrastination Scale”developed by Çakıcı (2003) were used as data collection tools in the research. The results obtained from the research are as follows: 1- It was found that there is a positive and statistically significant relationship between social media addiction and academic procrastination. Additionally, high school students have low levels of social media addiction, and academic procrastination levels are above average. 2- Social media addiction varies according to class level, school type, perceived income level and educational status of the mother and father, it does not vary according to gender, perceived academic success, number of siblings, region of residence and work status of the mother and father. 3- It was determined that academic procrastination varies according to gender, perceived academic success, perceived income level and mother's employment status, but did not vary according to class level, school type, number of siblings, father's employment status, region of residence and educational status of the mother and father.