Afet ve kader ilintisi Çanakkale örneği
The relationship between disaster and fate: The case of Çanakkale
  1. Tez No: 1004002
  2. Yazar: ALPER USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN UĞUR ULUGERGERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Deprem Mühendisliği, Demografi, Religion, Earthquake Engineering, Demography
  6. Anahtar Kelimeler: Afet direnci, Afet riski, Akıllı doğal afet yönetimi, Deprem riski, Çevre sosyolojisi, Disaster resilience, Disaster risk, Smart natural disaster management, Earthquake risk, Environmental sociology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğal Afetlerin Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Afetler sadece fiziksel birer yıkım değil, insanın kırılganlığını ve toplumsal dayanışma ihtiyacını en çıplak haliyle ortaya koyan sarsıcı deneyimlerdir. Bu zor anlarda bir sığınak olarak karşımıza çıkan kader inancı ise, bir yandan insanları ortak bir kederde birleştirip iş birliğini artıran bir“toplum mühendisliği”işlevi görürken, diğer yandan yanlış yorumlandığında tedbir almanın önünde zihinsel bir bariyer oluşturabilmektedir. Bu çalışma, mahalle afet gönüllülerinin kader inancı ile özgür irade algısı ve hazırlık davranışları arasındaki ilişkiyi irdelemektedir. Araştırma bulguları, katılımcıların afetlerin sonuçlarını yönetme ve değiştirme konusundaki özgür irade algılarının (M=4,16) oldukça yüksek ve kararlı olduğunu göstermektedir. Buna karşın kader algısı (M=2,40) en düşük ortalamaya sahip boyut olsa da, bu alandaki görüş ayrılıklarının belirginliği dikkat çekicidir. Araştırmanın temel felsefesi, afetleri“kaçınılmaz bir son”olarak gören teslimiyetten, akıl ve bilimin ışığında sorumluluk alan aktif bir bilince geçişin gerekliliğidir. Elde edilen veriler; eğitim ve farkındalığın bireyleri dogmalardan uzaklaştırarak“hazırlıklı ve iradeci”bir duruşa taşıdığını kanıtlamaktadır. Sonuç olarak; kaderi bir çaresizlik bahanesi değil, Yaradan'ın bahşettiği aklı kullanarak inşa edilen bir“ahlaki koruma zırhı”olarak yeniden tanımlamak esastır. Bu çalışma, toplumun dogmaların gölgesinden çıkıp bilimin aydınlığında sorumluluk üstlenmesine katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Disasters are not merely physical destructions; they are staggering experiences that reveal human vulnerability and the need for social solidarity in their rawest form. In these difficult moments, the belief in fate, which emerges as a refuge, functions as a form of“social engineering”that unites people in shared grief and fosters cooperation. However, when misinterpreted, it can also create a mental barrier against taking necessary precautions. This study examines the relationship between the belief in fate, the perception of free will, and the preparedness behaviors of neighborhood disaster volunteers. Research findings indicate that participants' perceptions of free will regarding the management and alteration of disaster outcomes (M=4.16) are remarkably high and consistent. In contrast, while the perception of fate (M=2.40) is the dimension with the lowest mean, the significant divergence of opinion in this area is noteworthy. The core philosophy of this research is the necessity of transitioning from a sense of resignation that views disasters as an“inevitable end”to an active consciousness that takes responsibility in the light of reason and science. The data proves that education and awareness move individuals away from dogmas toward a“prepared and agentic”stance. Consequently, it is essential to redefine fate not as an excuse for helplessness, but as a“moral protective shield”constructed by utilizing the reason granted by the Creator. This study aims to contribute to a society that steps out from the shadows of dogmas and assumes responsibility in the light of science.