Yetişkin bireylerin dijital oyun oynama alışkanlıkları ve oyunlara ilişkin harcama eğilimlerinin araştırılması
An investigation on the digital gaming habits and spending behaviors of adult individuals
- Tez No: 1004052
- Danışmanlar: PROF. DR. HAŞMET GÜRÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyunlar, Oyun Alışkanlıkları, Yetişkin Oyuncular, Oyun İçi Satın Alımlar, Bilgisayar oyunları, Çevrimiçi oyunlar, Digital Games, Gaming habits, Adult Players, In-Game Purchases, Computer games, Online gaming
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Bilişim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Grafiği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Animasyonu ve Oyun Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Dijital oyun sektörü küresel ölçekte hızla büyüyen ve teknolojik yeniliklerle sürekli dönüşen bir alan hâline gelmiştir. Yapay zekâ, mobil teknolojiler, bulut tabanlı hizmetler ve artırılmış/sanal gerçeklik uygulamaları, oyun deneyimlerini zenginleştirerek hem kullanıcı kitlesini genişletmekte hem de sektörel değer zincirini yeniden şekillendirmektedir. Türkiye de bu dönüşümden güçlü biçimde etkilenmekte; genç nüfus yapısı, yaygın mobil cihaz kullanımı ve gelişen yerel oyun ekosistemi sayesinde bu sektörün önemli bir parçası haline gelmektedir. Bu araştırma, yetişkin bireylerin dijital oyun oynama alışkanlıkları ve harcama eğilimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada dijital oyunların gelişimi, türleri, küresel ve Türkiye pazarının yapısı ile oyun oynama davranışlarını etkileyen demografik ve sosyoekonomik faktörler değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında yapılan anket çalışması sonucu ortaya çıkan bulgular, yetişkin bireylerin oyun oynama motivasyonlarının rekabet, stres azaltma, sosyal etkileşim ve boş zaman değerlendirme gibi çok yönlü unsurlardan oluştuğunu göstermektedir. Mobil oyunların erişilebilirliği nedeniyle bu yaş grubunda en çok tercih edilen platform olduğu belirlenmiştir. Oyun içi satın almaların ise kişiselleştirme isteği, avantaj sağlama ve reklam yönlendirmeleriyle şekillendiği görülmüştür. Sonuç olarak, dijital oyun oynama davranışının yetişkin kullanıcılar arasında giderek güçlenen bir kültürel pratik hâline geldiği; bu kitlenin oyun ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olduğu görülmektedir. Araştırma bulguları sektör paydaşları ve akademik çalışmalar için yol gösterici sonuçlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The digital gaming industry has become one of the fastest-growing and most rapidly evolving sectors worldwide, driven by continuous technological innovation. Developments in artificial intelligence, mobile technologies, cloud-based services, and augmented/virtual reality have enriched game experiences, expanded user bases, and reshaped the sector's value chain. Türkiye has also been significantly influenced by this transformation and has become an important part of the global market due to its young population, widespread mobile device usage, and growing local game development ecosystem. This research aims to examine the digital gaming habits and spending tendencies of adults. The study evaluates the development of digital games, game genres, the structure of global and Turkish markets, and the demographic and socioeconomic factors influencing gaming behavior. Findings obtained from the survey conducted within the scope of the research show that adults' gaming motivations are shaped by multiple factors such as competition, stress relief, social interaction, and leisure-time management. Mobile games were identified as the most preferred platform among this age group due to their accessibility. In-game purchasing behaviors were found to be influenced by personalization needs, the desire to gain advantages, and the impact of targeted advertising. In conclusion, digital gaming has become an increasingly prominent cultural practice among adult users, and this demographic group holds strategic importance for the gaming economy. The results of this study provide guiding insights for industry stakeholders and future academic research.