Reformer pilates ve kardiyo egzersizi yapan bireylerin beslenme bilgi düzeyleri ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional knowledge levels and quality of life of individuals performing reformer pilates and cardio exercise
  1. Tez No: 1004055
  2. Yazar: RABİA ŞEVVAL DEVELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE ORKUN ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Reformer pilates, kardiyo, beslenme bilgi düzeyi, yaşam kalitesi, Reformer pilates, cardio, nutritional knowledge, quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, reformer pilates ve kardiyo egzersizi yapan bireylerin beslenme bilgi düzeylerini ve yaşam kalitesini değerlendirmektir. Araştırmada, nicel araştırma yaklaşımı olan ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Bayburt ilinde reformer pilates alanında faaliyet gösteren özel sağlık hizmet birimi merkezinde spor yapan 50 birey, özel bir spor merkezinde kardiyo egzersiz yapan 50 birey ve hiç spor yapmayan 50 birey olmak üzere toplamda 150 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu,“Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği”ve“Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak üç bölümden oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Ayrıca Tanita BC 601 model baskül kullanılarak katılımcıların vücut bileşenlerinin ölçümü yapılmıştır. Bunun yanı sıra antropometrik ölçümler yapılmıştır. Veriler IBM SPSS 26.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgulara göre egzersiz grubu ve cinsiyetin Fiziksel Sağlık üzerinde etkisi yoktur; ancak egzersiz grubu Psikolojik Sağlık boyutunda anlamlı farklılık oluşturmuş ve kardiyo egzersizi yapanların puanları egzersiz yapmayanlardan daha yüksek bulunmuştur. Medeni durum ve grup etkileşimleri genel olarak anlamlı değilken, Sosyal İlişkiler boyutunda hem kardiyo yapanların hem de evli bireylerin puanları daha yüksektir; ayrıca medeni durumun Çevresel Alan üzerinde de etkisi saptanmıştır. Egzersiz süresi ve haftada egzersiz gün sayısı arttıkça özellikle Fiziksel Sağlık (haftada 5+ gün egzersiz yapanlarda Psikolojik Sağlık ile Sosyal İlişkiler) puanlarının yükseldiği görülmüştür. YETBİD'de kardiyo egzersizi yapanların Temel Beslenme Bilgisi ve Besin Tercihi puanları daha yüksektir; sigara kullanmayanların besin tercihi puanı daha yüksek bulunmuştur. İlişki analizlerinde yağ kütlesi ölçümü arttıkça Psikolojik Sağlık puanı azalmış, Temel Beslenme Bilgisi yaşla negatif, kas kütlesi ölçümüyle pozitif ilişkili bulunmuştur. Besin tüketim kayıtlarında erkeklerde birçok besin öğesinde gruplar arası fark saptanmış ve genel olarak egzersiz yapmayan erkeklerin alımları daha yüksek; kadınlarda ise özellikle pilates yapanlarda su, biyotin, flor ve iyot alımları daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the nutritional knowledge levels and quality of life of individuals performing reformer Pilates and cardio exercise. A quantitative correlational survey design was employed. The sample comprised a total of 150 participants, including 50 individuals exercising at a private health service unit specializing in reformer Pilates in Bayburt, 50 individuals performing cardio exercise at a private fitness center, and 50 individuals who did not engage in any regular exercise. Data were collected using a three-part questionnaire consisting of a researcher-developed demographic information form, the Nutritional Knowledge Level Scale, and the Quality of Life Scale. In addition, participants' body composition parameters were assessed using the Tanita BC-601 bioelectrical impedance analyzer, and anthropometric measurements were obtained. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 26.0. The findings indicated that exercise group and gender had no effect on the Physical Health domain; however, exercise group differences were significant in the Psychological Health domain, with cardio exercisers scoring higher than non-exercisers. While the interactions between marital status and exercise group were generally non-significant, scores in the Social Relationships domain were higher among both cardio exercisers and married participants; moreover, marital status was also found to have an effect on the Environment domain. As exercise duration and the number of weekly exercise days increased, quality-of-life scores—particularly Physical Health—tended to improve; among participants exercising five or more days per week, Psychological Health and Social Relationships scores were also higher. On the Nutritional Knowledge Level Scale, cardio exercisers had higher Basic Nutrition Knowledge and Food Preference scores, and non-smokers demonstrated higher Food Preference scores. Correlational analyses revealed that Psychological Health scores decreased as fat mass increased, whereas Basic Nutrition Knowledge was negatively associated with age and positively associated with muscle mass. Dietary intake records showed between-group differences in multiple nutrients among men, with generally higher intakes among sedentary men; among women, intakes of water, biotin, fluoride, and iodine were higher particularly in the Pilates group.