Spor takımına duygusal bağlılığın lisanslı spor ürünü satın alma niyetine etkisi: Marka güveninin aracılık rolü
The effect of emotionel commitment to sports teams on licensed sports product purchase intention: The mediating role of brand trust
  1. Tez No: 1004075
  2. Yazar: GÖKÇER AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ALPARSLAN KURUDİREK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor tüketicisi, duygusal bağlılık, marka güveni, satın alma niyeti, Sports consumer, emotional attachment, brand trust, purchase intention
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, spor takımına duyulan duygusal bağlılık ile lisanslı spor ürünü satın alma niyeti arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide marka güveninin aracılık rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Spor pazarlaması literatüründe taraftarların takımlarıyla kurdukları psikolojik bağların tüketim davranışlarıyla ilişkili olduğu bilinmesine rağmen, bu ilişkinin altında yatan psikolojik mekanizmalar sınırlı ele alınmıştır. Bu bağlamda çalışma, spor tüketicilerinin marka ilişkilerinin nasıl şekillendiğini açıklamayı hedeflemektedir. Yöntem: Araştırma nicel araştırma yaklaşımına dayalı olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Erzurum ilinde yaşayan spor taraftarları oluşturmaktadır. Veriler çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak toplam 958 futbol taraftarından elde edilmiştir. Örneklem seçiminde kolayda örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak spor takımına duygusal bağlılık, marka güveni ve lisanslı spor ürünü satın alma niyetini ölçen ölçeklerden oluşan yapılandırılmış bir anket formu kullanılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenirlik analizleri doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde regresyon analizi ve bootstrap yöntemi kullanılmıştır. Aracılık rolü PROCESS makro programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Bulgular, spor takımına duyulan duygusal bağlılık ile marka güveni ve satın alma niyeti arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca marka güveninin satın alma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Bootstrap analizi sonucunda marka güveninin, duygusal bağlılık ile satın alma niyeti arasındaki ilişkide anlamlı ve kısmi bir aracılık rolü üstlendiği ortaya konmuştur. Sonuç: Sonuç olarak, taraftarların takımlarıyla kurdukları duygusal bağın marka güveni aracılığıyla satın alma niyetini etkilediği belirlenmiştir. Bu bulgular, spor kulüplerinin taraftarlarla kurdukları ilişkilerin marka güveni ve tüketim davranışları açısından kritik önem taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the relationship between emotional commitment to a sports team and the intention to purchase licensed sports products, as well as the mediating role of brand trust in this relationship. Although the sports marketing literature indicates that the psychological bonds fans form with their teams are associated with consumption behaviors, the underlying psychological mechanisms of this relationship have been addressed to a limited extent. In this context, the study aims to explain how brand relationships of sports consumers are shaped. Method: The study was designed based on a quantitative research approach. The sample consisted of sports fans living in Erzurum, and the data were collected from a total of 958 football fans using an online survey method. Convenience and snowball sampling techniques were employed in the sample selection process. As a data collection instrument, a structured questionnaire was used, including scales measuring emotional commitment to the sports team, brand trust, and the intention to purchase licensed sports products. The validity and reliability of the scales were tested using confirmatory factor analysis. Regression analysis and the bootstrap method were utilized to examine the relationships among the variables. The mediating role was evaluated using the PROCESS macro. Findings: The findings indicate that there are significant and positive relationships between emotional commitment to the sports team, brand trust, and purchase intention. Additionally, brand trust was found to have a significant effect on purchase intention. The results of the bootstrap analysis revealed that brand trust plays a significant and partial mediating role in the relationship between emotional commitment and purchase intention. Result: In conclusion, it was determined that the emotional bond fans establish with their teams influences purchase intention through brand trust. These findings indicate that the relationships sports clubs build with their fans are critically important in terms of brand trust and consumer behavior.