Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin öğretim liderliği davranışlarının okulun örgütsel güvenliği ile ilişkisi
The relationship between school principals' instructional leadership behaviors and organizational safety of the school according to teachers' perceptions
  1. Tez No: 1004084
  2. Yazar: BÜŞRA KARAOSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen algısı, okul müdürü, öğretim liderliği, örgütsel güven, eğitim yönetimi, Öğretimsel liderlik, Teacher perception, school principal, instructional leadership, organizational trust, educational administration, Instructional leadership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, okul yöneticilerinin öğretim liderliği davranışlarının, öğretmenlerin algıları doğrultusunda okulun örgütsel güven düzeyi üzerindeki etkisini ortaya koyarak, eğitim kurumlarında liderlik anlayışının güven temelli bir okul iklimi oluşturmadaki belirleyici rolünü vurgulaması açısından önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin okul yöneticilerinin öğretim liderliği davranışlarına ilişkin algıları ile örgütsel güven düzeylerini incelemek ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada ayrıca, cinsiyet, yaş, eğitim durumu, hizmet yılı ve okulun bulunduğu sosyoekonomik çevre gibi demografik değişkenlere göre öğretmenlerin algılarında anlamlı farklılıkların olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Nicel araştırma yaklaşımına dayalı olarak gerçekleştirilen çalışmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini farklı sosyoekonomik düzeylerdeki okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Veriler,“Öğretim Liderliği Davranışları Ölçeği”ve“Örgütsel Güven Ölçeği”aracılığıyla toplanmış, elde edilen veriler SPSS programında betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin öğretim liderliği ve örgütsel güven algıları genel olarak orta-yüksek düzeyde bulunmuştur. Cinsiyet, yaş ve eğitim durumu değişkenlerine göre öğretim liderliği ve örgütsel güven algılarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Buna karşın, hizmet yılı ve okulun bulunduğu sosyoekonomik düzey değişkenleri anlamlı farklılıklar yaratmıştır. Özellikle orta kıdem grubundaki (11–15 yıl) öğretmenlerin örgütsel güven algıları daha düşük iken, yüksek sosyoekonomik çevredeki okullarda görev yapan öğretmenlerin hem liderlik hem de güven algılarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Korelasyon analizi sonuçları, öğretim liderliği ile örgütsel güven arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Regresyon analizi bulguları ise öğretim liderliği davranışlarının örgütsel güvenin güçlü bir yordayıcısı olduğunu ve örgütsel güven varyansının %55'ini açıkladığını göstermektedir. Bu sonuç, öğretim liderliği davranışlarının örgüt içinde güven iklimi oluşturma sürecinde kritik bir role sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca gelecekte yapılacak araştırmaların farklı bağlamlarda, bütüncül, nitel ve süreç odaklı desenlerle yürütülmesi, değişkenler arasındaki ilişkilere yönelik daha derin ve genellenebilir sonuçlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study is significant in that it reveals the impact of school administrators' instructional leadership behaviors on the level of organizational trust within schools based on teachers' perceptions, thereby emphasizing the crucial role of leadership in establishing a trust-based school climate within educational institutions. The aim of this study is to examine teachers' perceptions of instructional leadership behaviors of school principals and their levels of organizational trust, and to reveal the relationship between these two variables. In addition, the study investigates whether teachers' perceptions differ significantly in terms of demographic variables such as gender, age, educational background, years of service, and the socio-economic environment of the school. Based on a quantitative research approach, the study employed a correlational survey model. The sample consisted of teachers working in schools located in different socio-economic contexts. Data were collected through the“Instructional Leadership Behaviors Scale”and the“Organizational Trust Scale.”The data were analyzed using descriptive statistics, t-tests, ANOVA, correlation, and regression analyses via SPSS. The findings indicated that teachers' perceptions of both instructional leadership and organizational trust were at a moderate to high level. No significant differences were found in teachers' perceptions according to gender, age, or educational background. However, years of service and the socio-economic status of schools created significant differences. In particular, teachers with 11–15 years of service reported lower levels of organizational trust, while teachers working in schools located in high socio-economic contexts reported higher perceptions of both leadership and trust. Correlation analysis results revealed a high, positive, and significant relationship between instructional leadership and organizational trust. Regression analysis showed that instructional leadership behaviors were a strong predictor of organizational trust, explaining 55% of its variance. This finding indicates that instructional leadership plays a critical role in fostering a climate of trust within schools. In addition, conducting future research in diffirent contexts with holistic, qualitative and process oriented designs will provide deeper and more generalizable results regarding the relationships between variables.