Paralel evren olgusunun sinemadaki temsili: Her şey her yerde aynıanda filmi üzerine göstergebilimsel bir inceleme
The representation of the parallel universe phenomenon in cinema: A semiotic analysis of everything everywhere all at once
  1. Tez No: 1004085
  2. Yazar: SEDANUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilimsel analiz, Kimlik arayışı, Paralel evrenler, Sinema, Sinematografi, Semiotic analysis, Search for identity, Parallel universes, Cinema, Cinematography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, paralel evren kavramını bilimsel, felsefî ve kültürel boyutlarıyla ele alarak sinemadaki temsil biçimlerini göstergebilimsel bir çerçeve içinde incelemektedir. Kuantum mekaniği, enflasyon kuramı, sicim teorisi ve çoklu zar modelleri gibi çağdaş fizik teorilerinin ortaya koyduğu çoklu evren yaklaşımlarının, sadece bilimsel modeller değil, aynı zamanda modern kültürde gerçeklik algısını dönüştüren düşünsel yapılar olduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda paralel evren düşüncesinin bilimsel ve kültürel düzlemde çok katmanlı bir olgu olduğu gösterilmektedir. Araştırma, nitel yöntemle gerçekleştirilmiş olup, göstergebilimsel çözümleme temelinde, 2022 yapımı“Her Şey Her Yerde Aynı Anda”(Everything Everywhere All at Once) filmi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ferdinand de Saussure'ün gösterge kuramı, Roland Barthes'ın mit ve ikincil anlam kavramları ile Umberto Eco'nun açık metin yaklaşımı, filmin kültürel kodlarının çözümlenmesinde kuramsal çerçeve olarak kullanılmıştır. Filmde farklı evrenlerde tekrarlanan kimlik varyasyonları, mekânsal geçişler, sembolik nesneler ve parçalı zamanmekân yapıları, çoklu olasılıkların görsel ve ideolojik temsilleri olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda paralel evren temalı anlatıların, modern bireyin kimlik, aidiyet, evren algısı ve olasılık kavrayışı üzerinde önemli bir etki yarattığı; sinemanın ise bu temayı kültürel ve epistemolojik bağlamda dönüştürücü bir güç olarak ele aldığı tespit edilmektedir. Tez, paralel evren düşüncesinin yalnızca bilimsel bir kuram olmanın ötesinde, çağdaş sinemanın anlam üretim süreçlerinde etkin bir göstergebilimsel yapı taşı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the concept of the parallel universe through scientific, philosophical, and cultural dimensions, analyzing its representational forms in cinema within a semiotic framework. It emphasizes that contemporary physical theories—such as quantum mechanics, inflation theory, string theory, and multibrane models—present multiverse approaches that function not only as scientific models but also as conceptual structures that reshape modern cultural perceptions of reality. In this regard, the study demonstrates that the idea of parallel universes is a multilayered phenomenon situated at the intersection of scientific thought and cultural imagination. The research employs a qualitative methodology and focuses on the 2022 film Everything Everywhere All at Once, using semiotic analysis as its primary method. Ferdinand de Saussure's sign theory, Roland Barthes's concepts of myth and secondary meaning, and Umberto Eco's notion of the“open text”constitute the theoretical foundation for decoding the film's cultural codes. The film's recurrent identity variations across different universes, spatial transitions, symbolic objects, and fragmented constructions of time and space are interpreted as visual and ideological representations of multiple possibilities. The findings reveal that narratives centered on parallel universes significantly influence modern individuals' understanding of identity, belonging, reality, and contingency. Furthermore, the study concludes that cinema employs this thematic structure as a transformative force within both cultural and epistemological contexts. Ultimately, the thesis demonstrates that the idea of parallel universes functions not merely as a scientific theory but also as an active semiotic structure within the meaning-making processes of contemporary cinema.