The new face of the far-right in Türkiye: The case of the Zafer Party
Türkiye'de Aşırı Sağ'ın yeni yüzü: Zafer Partisi örneği
  1. Tez No: 1004095
  2. Yazar: ESMA BOZDOĞAN BİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Sağ, Milliyetçilik, Popülizm, Zafer Partisi, Nativizm, İslamofobi, Far Right, Nationalism, Populism, Zafer Party, Nativism, Islamophobia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de son yıllarda yükselen aşırı sağ siyasal eğilimleri Zafer Partisi örneği üzerinden incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, Türkiye'deki aşırı sağ söylemin ideolojik kökenlerini, güncel biçimlerini ve toplumsal karşılığını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışmanın metodolojisiyle birlikte milliyetçilik, aşırı sağ, popülizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, ve İslamofobi gibi temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde sırasıyla Almanya, Fransa, Hollanda, Macaristan ve ABD'de aşırı sağ partiler incelenmiş ve dünyada aşırı sağın durumu anlaşılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden günümüze kadar uzanan süreçte milliyetçilik düşüncesinin gelişimi ve sağ ideolojik unsurların dönüşümü incelenmiştir. Bununla beraber Türkiye'de günümüzdeki Sağ partiler incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise Zafer Partisi'nin söylemleri üzerinden Türkiye'de çağdaş aşırı sağın karakteristikleri analiz edilmiştir. Söylem analizi yöntemiyle gerçekleştirilen inceleme, partinin göçmen karşıtlığı, ulusal kimlik vurgusu, nativist öğeler ve popülist söylemler etrafında şekillenen bir politik dil geliştirdiğini göstermektedir. Bu yönüyle Zafer Partisi, Türkiye'deki aşırı sağın güncel yüzünü temsil etmekte ve Avrupa'daki benzer hareketlerle ideolojik paralellikler taşımaktadır. Sonuç olarak çalışma, Türkiye'de aşırı sağın yükselişinin yalnızca ekonomik ya da güvenlik temelli değil, aynı zamanda kimliksel ve kültürel kaygılar üzerinden de şekillendiğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the rise of far-right political tendencies in Türkiye in recent years through the case of the Zafer (Victory) Party. The primary aim of the research is to reveal the ideological roots, contemporary forms, and social resonance of far-right discourse in Türkiye. In this regard, the study consists of four main sections. The first section explains the methodological framework of the study alongside key concepts such as nationalism, the far right, populism, racism, xenophobia, and Islamophobia. The second section analyzes far-right parties in Germany, France, the Netherlands, Hungary, and the United States, thereby seeking to clarify the global condition of the far right. The third section examines the development of nationalist thought and the transformation of right-wing ideological elements from the late Ottoman Empire to the present. It also discusses contemporary right-wing parties in Türkiye. The fourth section analyzes the characteristics of the contemporary far right in Türkiye through the discourses of the Zafer Party. The discourse analysis demonstrates that the party has developed a political language shaped around anti-immigrant stances, an emphasis on national identity, nativist elements, and populist rhetoric. In this respect, the Zafer Party represents the current face of the far right in Türkiye and exhibits ideological parallels with similar movements in Europe. Ultimately, the study argues that the rise of the far right in Türkiye is shaped not only by economic or security-related concerns but also by identity-based and cultural anxieties.