Cep telefonu ile yapılan konuşmalardan sonra insan kulağı, kulak içi ve kulak çevresinde oluşan ısı artışının ölçülmesi ve konuşma süresi ile ilişkisinin araştırılması
Measuring the temperature increase in the human ear, inner ear and around the ears after conversations with a cell phone and investigation of its relationship with talking time
- Tez No: 1004138
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Halk Sağlığı, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Bioengineering, Public Health, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyasyon, Radyasyon dedektörü, Radyasyon dozajı, Radyasyon etkileri, Radyasyon fiziği, Radyasyon sayacı, Radyasyon ölçüm tekniği, Radyasyondan korunma, Radiation, Radiation detector, Radiation dosage, Radiation effects, Radiation physics, Radiation counter, Radiation measurement technique, Radiation-protection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada seçilen Samsung Galaxy S20 FE marka telefon ve Iphone 11 telefonu ile 10, 20, 30, 40, 50 ve 60 dakikalık konuşmalardan sonra telefonla konuşan kişinin kulak ve kulak çevresinde (kulağa yakın yanak kesitinde ve yanakta) ısı artışı ölçüldü ve deri ve kıkırdak doku için SAR değeri hesaplandı. Çalışmaya başlamadan önce ortam sıcaklığı ve ortamdaki elektromanyetik alan gücü ölçümleri yapıldı. Kulak ve çevresindeki sıcaklık artışlarının ölçümü için dijital hassas bir termal kamera ile temassız kızıl ötesi derece ölçer kullanıldı. Telefonla yapılan konuşma boyunca her 8 dakikada bir radyofrekans (RF) kökenli elektromanyetik dalgaların ortamda oluşturmuş olduğu elektrik alan gücü (şiddeti) ölçümleri yapıldı. Elektrik alan gücü ölçümlerinde Narda NBM-550 geniş bant elektromanyetik alan ölçer ile birlikte Spectran HF-60105 V4 taşınabilir spektrum analyzer elektromanyetik alan ölçer cihazları kullanıldı. Elektrik alan gücü ölçümleri GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz ve GSM 2100 MHz (3G) frekanslarında yapıldı. GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz ve GSM 2100 MHz frekanslarında RF radyasyonunun kulak kıkırdak dokusuna ve deri tabakasını oluşturan epidermis ve dermis ve hipodermis dokularına girme derinlikleri ile bu doku derinliğinde oluşturdukları elektrik alan güçleri hesaplandı. GSM900 MHz frekansında RF radyasyonunun epidermis, dermis ve hipodermis dokularına girme derinliği sırasıyla 1.8-7.5 cm aralığında değişirken, aynı dokuların içinde oluşan elektrik alan değeri (Ez) sırasıyla 6.491x10-3 V/m, 6.583 x10-3 V/m ve 6.820 x10-3 V/m olarak hesaplandı. GSM1800 MHz de aynı dokularda girme derinliği 1.04-4 cm aralığıdadır. RF radyasyonunun bu dokuların içinde oluşturduğu elektrik alan değerleri sırasıyla 6.508 x10-3V/m, 7.326 x10-3 V/m ve 7.146 x10-3 V/m'dir. GSM2100 MHz frekansı için epidermis, dermis ve hipodermis dokularında girme derinliği 0.94-3.5cm aralığında değişirken doku içinde oluşan elektrik alan değerleri sırasıyla 6.513x10-3 V/m,7.387 x10-3 V/m ve 7.250 x10-3 V/m'dir. Iphone 11 ile telefonla konuşulan sağ kulak içinde termal kamera ile ölçülen sıcaklık değişimi (artışı) 0.8-1.5 0C arasında ölçülürken Samsung Galaxy S20 Fun Edition telefonunda 0.6-1.5 0C arasında ölçüldü. Iphone 11 ile yapılan görüşme sırasında sağ kulak içinde temassız ateş ölçer ile yapılan sıcaklık ölçümü (değişimi) 0.6-3.6 0C arsında tespit edilirken Samsung Galaxy S20 Fun Edition telefonunda 0.6-1.9 0C arasında tespit edilmiştir. Iphone 11 ile yapılan görüşmede sağ yanakta kamera ile ölçülen sıcaklık değişimi 1-2.3 0C ölçülürken Samsung Galaxy S20 Fun Edition telefonda 2.5-3.5 0C arasında ölçüldü. Samsung Galaxy S20 Fun telefonu ile yapılan görüşmede sağ yanakta temassız ateş ölçer ile yapılan sıcaklık ölçümü 0.9-2.1 0C olarak tespit edilirken Iphone 11 ile yapılan görüşmede 0.6-3.8 0C olarak tespit edildi. Deri dokusu için kulak içinde bulunan en büyük SAR değeri 4.52 W/kg olarak Iphone 11 telefonu ile yapılan görüşme boyunca temassız ateş ölçer ile alınan ölçümlerden hesaplandı. Yanakta kas dokusu için hesaplanan en büyük SAR değeri 14.12 W/kg olarak Samsung Galaxy S20 Fun Edition telefonu ile yapılan görüşme boyunca alınan sıcaklık ölçüm değerleri kullanılarak hesaplandı. Kas dokusu için kulak içi için tespit edilen en büyük SAR değeri 3.99 W/kg olarak Iphone 11 telefonu ile yapılan görüşme boyunca termal kamera ile ölçülen sıcaklık değerlerinden hesaplandı. Kas dokusu için yanakta bulunan en büyük SAR değeri 14.25 W/kg olarak Samsung Galaxy S20 Fun Edition telefonu ile yapılan görüşme boyunca termal kamera ile yapılan sıcaklık ölçüm değerlerinden hesaplandı. Kulak kıkırdak dokusu için hesaplanan en büyük SAR değeri 4.16 W/kg olarak Iphone 11 telefonu ile yapılan görüşme boyunca termal kamera ile ölçülen sıcaklık değerlerinden tespit edildi. Yapılan ölçümlere göre, telefon görüşmeleri sırasında oluşan sıcaklık artışlarının bir kısmı RF elektromanyetik dalgalarından kaynaklandığı ve büyük bir kısmının kullanılan telefonun kendisinin ve işlemcisinin ısınmasından kaynaklandığı tespit edildi. Ancak bu artışların genel olarak düşük seviyede olduğu belirlendi. Her iki telefonda da kulak içinde ölçülen sıcaklık artışları genellikle 0.3–1.1°C aralığında kalırken, yanakta ölçülen artışların daha yüksek olduğu görüldü. Samsung Galaxy S20 FE modelinde özellikle yanak bölgesinde daha yüksek sıcaklık artışları (yaklaşık 3.0°C'ye kadar) tespit edilirken, Iphone 11 modelinde bu artışların daha düşük (yaklaşık 1.9°C seviyesine kadar) olduğu belirlendi. Hoparlör modunun etkisi çıkarıldığında RF kaynaklı gerçek sıcaklık artışlarının daha da azaldığı görüldü. Genel olarak sonuçlar, RF kaynaklı sıcaklık artışlarının sınırlı olduğunu ve en belirgin etkinin yanak bölgesinde ortaya çıktığını gösterdi. Bu çalışmada elde edilen deneysel sonuçların, kullanılan ölçüm cihazının hassasiyeti ve ölçüm yöntemine bağlı olarak %10–20 aralığında bir hata payı içerebileceği dikkate alındı. Bu çalışmada, yanak ve kulak içi bölgelerden hem termal kamera hem de temassız ateş ölçer aracılığıyla elde edilen sıcaklık değerlerinin, yalnızca radyo frekansı maruziyetine değil, aynı zamanda uzun süreli kullanım sonucunda cihazın batarya ve işlemci kaynaklı ısınmasına da bağlı olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, after 10, 20, 30, 40, 50, and 60-minute conversations with selected Samsung Galaxy S20 FE and iPhone 11 phones, the increase in heat in and around the ear (in the cheek section near the ear and on the cheek) of the person speaking on the phone was measured, and the SAR value was calculated for the skin and cartilage tissue. Before starting the study, ambient temperature and electromagnetic field strength measurements were taken. A digital precision thermal camera and a non-contact infrared thermometer were used to measure the temperature increases in and around the ear. During the telephone conversation, measurements of the electric field strength (intensity) generated by radiofrequency (RF) electromagnetic waves in the environment were taken every 8 minutes. The electric field strength measurements were performed using a Narda NBM-550 broadband electromagnetic field meter and a Spectran HF-60105 V4 portable spectrum analyzer electromagnetic field meter. Measurements were taken at GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz, and GSM 2100 MHz (3G) frequencies. The penetration depths of RF radiation into the ear cartilage tissue and the epidermis, dermis, and hypodermis tissues forming the skin layer, as well as the electric field strengths generated at these tissue depths, were calculated at GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz, and GSM 2100 MHz frequencies. At GSM900 MHz, the penetration depth of RF radiation into the epidermis, dermis, and hypodermis tissues ranges from 1.8 to 7.5 cm, respectively, while the resulting electric field (Ez) within these tissues was calculated as 6.491 x 10⁻³ V/m, 6.583 x 10⁻³ V/m, and 6.820 x 10⁻³ V/m, respectively. At GSM1800 MHz, the penetration depth in the same tissues ranges from 1.04 to 4 cm. The electric field values generated by RF radiation within these tissues are 6.508 x 10⁻³ V/m, 7.326 x 10⁻³ V/m, and 7.146 x 10⁻³ V/m, respectively. For GSM2100 MHz frequency, the penetration depth in epidermis, dermis, and hypodermis tissues varies between 0.94-3.5 cm, while the electric field values generated within the tissue are 6.513 x 10⁻³ V/m, 7.387 x 10⁻³ V/m, and 7.250 x 10⁻³ V/m, respectively. The temperature change (increase) measured in the right ear using a thermal camera during a phone call with an iPhone 11 was between 0.8-1.5 °C, while it was measured between 0.6-1.5 °C with a Samsung Galaxy S20 Fun Edition. The temperature measurement (change) in the right ear using a contactless thermometer during a call with an iPhone 11 was detected between 0.6-3.6 °C, while it was detected between 0.6-1.9 °C with a Samsung Galaxy S20 Fun Edition. During a call with an iPhone 11, the temperature change measured on the right cheek using a camera ranged from 1-2.3°C, while on a Samsung Galaxy S20 Fun Edition, it ranged from 2.5-3.5°C. During a call with a Samsung Galaxy S20 Fun Edition, the temperature measurement on the right cheek using a contactless thermometer ranged from 0.9-2.1°C, while on an iPhone 11, it ranged from 0.6-3.8°C. The highest SAR value for skin tissue inside the ear was calculated as 4.52 W/kg from measurements taken with a contactless thermometer during a call with an iPhone 11. The highest SAR value calculated for muscle tissue in the cheek was 14.12 W/kg, using temperature measurements taken during a call with a Samsung Galaxy S20 Fun Edition. The highest SAR value detected for muscle tissue inside the ear was calculated as 3.99 W/kg, using temperature measurements taken with a thermal camera during a call with an iPhone 11. The highest SAR value for muscle tissue in the cheek was calculated as 14.25 W/kg from temperature measurements taken with a thermal camera during a call with a Samsung Galaxy S20 Fun Edition phone. The highest SAR value calculated for ear cartilage tissue was determined as 4.16 W/kg from temperature measurements taken with a thermal camera during a call with an iPhone 11 phone. According to the measurements, it was determined that some of the temperature increases during phone calls were caused by RF electromagnetic waves, while the majority were due to the heating of the phone itself and its processor. However, these increases were generally found to be at a low level. The Samsung Galaxy S20 FE model showed particularly higher temperature increases in the cheek area (up to approximately 3.0°C), while the iPhone 11 model showed lower increases (up to approximately 1.9°C). When the effect of speaker mode was removed, the actual temperature increases caused by RF were found to decrease even further. Overall, the results showed that RF-induced temperature increases were limited, with the most noticeable effect occurring in the cheek area. It was taken into consideration that the experimental results obtained in this study may contain an error margin in the range of 10–20%, depending on the sensitivity of the measuring device and the measurement method used. This study determined that temperature readings obtained from the cheek and inner ear regions using both thermal cameras and contactless thermometers were due not only to radio frequency exposure but also to heating caused by the device's battery and processor due to prolonged use.