Farabi'de siyasi erkin meşruluğu: Modern cumhuriyetçilik ve erdemli devlet
Legitimacy of political power in farabi: Modern republicanism and the perfect state
- Tez No: 1004151
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyetçi özgürlük, Republican freedom
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Doğu siyaset felsefesinin önemli düşünürlerinden biri olan Farabi'nin siyasi kurgusunun biriciği olan Erdemli Şehir'in sahip olduğu meşruluk önermeleri ile cumhuriyetçi geleneğin meşruluk önermeleri arasındaki ilişkilerin değerlendirildiği bu incelemede; cumhuriyetçi geleneğin Antik Yunan, Antik Roma, Rönesans, modern ve çağdaş dönemlerdeki kurgularının ve bu kurguların bu dönemlerde karşılaştığı diğer gelenekler ile olan ilişkisinden elde ettiğimiz sonuçlar ile Farabi'nin siyasi kurgusunu, erdemler üzerinden tasarlanan meşruluklar bağlamında ele aldığımızda bir takım önermelere ulaşmak hedeflenmiştir. Cumhuriyetçiliğin sahip olduğu erdemler, mutluluk, egemenlik, ortak yarar, yurttaşlık, özgürlük, adalet kavramlarının niteliksel ancak demokratik olmayan karşılığını Farabi'nin Erdemli Şehir olarak kurguladığı siyasi yapıda ifade edip benzer ve farklı yönlerini belirlemek amaçlanmaktadır. Hem cumhuriyetçi paradigmada hem de Erdemli Şehir'de nihai hedef olarak belirlenen mutluluğun sağlanması ile meşruluğunu ortaya koyan ve işler olduğu kabul edilen erdemli siyasal yapı, Aristotelesçi anlamda alternatif bir yöntem belirlediğimiz özgürlük algısı ile değerlendirildiğinde, mevcut olacak ortak taban kurgusu incelenmiştir. Böylece siyasal olanın ihtiyaçtan doğmasının, siyasal olanın parçalarının arasındaki uyumun sağlanmasının ve siyasal olandaki tek tek bireylerin mutluluğa giden yoldaki meşruluğunun hiyerarşik veya yatay değeri ifade edilmiştir. Cumhuriyetçi paradigmanın çağdaş dönemde kurgu dışı olarak bıraktığı metafiziksel yaklaşım ve bu tutumun kurgusal boşluklar yaratması saklı tutularak, çağdaş döneme kadar olan cumhuriyetçi paradigmanın Farabi'nin siyasal kurgusuyla ortak kökleri açığa çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, in which the relations between the legitimacy propositions of Erdemli Şehir, the unique political fiction of Farabi, one of the important thinkers of Eastern political philosophy, and the legitimacy propositions of the republican tradition will be evaluated; With the results we obtained from the fictions of the republican tradition in Ancient Greece, Ancient Rome, Renaissance, modern and contemporary periods and the relationship of these fictions with other traditions encountered in these periods, when we consider Farabi's political fiction in the context of legitimacy designed through virtues, it is aimed to reach some suggestions. It is aimed to express the qualitative but non-democratic equivalent of the concepts of virtues, happiness, sovereignty, common benefit, citizenship, freedom, justice of republicanism in the political structure that Farabi has constructed as Virtuous City, and to determine their similar and different aspects. In both the republican paradigm and the Virtuous City, the virtuous political structure, which demonstrates its legitimacy and is accepted as functioning with the achievement of happiness, which is determined as the final goal, will be evaluated with the perception of freedom, which we have determined an alternative method in the Aristotelian sense, will be examined. Thus, the emergence of the political from need, ensuring the harmony between the parts of the political, and the hierarchical or horizontal value of the legitimacy of the individuals in the political on the way to happiness will be expressed. The common roots of the republican paradigm up to the contemporary period with Farabi's political fiction will be revealed, keeping the metaphysical approach that the republican paradigm left as non-fiction in the contemporary period and the fact that this attitude creates fictional gaps.