Primer yumuşak doku ve kemik sarkomlarında kemik metastazlarının varlığının taranması
Screening for the presence of bone metastases in primary soft tissue and bone sarcomas
  1. Tez No: 1004164
  2. Yazar: HÜSEYİN YÜKSEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN SAMİ ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik metastazı, sarkom, mortalite, Bone metastasis, sarcoma, mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kemik ve yumuşak doku sarkomlarının kemiklere metastazları sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Tedavisi tamamlanan hastaların takiplerinde gelişen kemik metastazlarının bölgeleri hakkında bilgi ve tutum sahibi olmak. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hasta arşivinden 2007 ve 2023 yılları arası kemik veya yumuşak doku sarkomu tanısı alan hastaların takiplerinde çekilen 18F-FDG PET/BT ve tüm vücut kemik sintigrafi raporları retrospektif olarak tarandı. Takiplerini hastanemizde devam eden, elektronik kayıtlarına ulaşılabilen sarkom tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edilirken, düzensiz takibi olan, klinik verilerine ulaşılamayan, cilt ve ekstremite dışı sarkomlar çalışmaya alınmadı. Hastalar kemik ve yumuşak doku sarkomu olarak gruplandırılıp Dünya Sağlık Örgütü sınıflamasına göre kendi içerisinde kemik metastaz sıklığı, sık tutulan kemik bölgeleri, tanıdan metastaz oluncaya kadar geçen süre, metastaz sonrası sağkalım açısından değerlendirildi. Veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) 22 ile analiz edildi. Bulgular: 128 hastanın 77'si (%60.2) erkek, 51'i (%39.8) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 44.78±20.60 idi. Hastaların 54'ünde (%42.2) kemik sarkomu, 74'ünde (%57.8) yumuşak doku sarkomu vardı. Hastaların ortalama takip süresi 72.3 aydı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar değerlendirildiğinde, kemik metastazı toplamda 26 hastada (%20.5) saptandı. Kemik sarkomlarında 12 (%22.2), yumuşak doku sarkomlarında 14 (%18.9) hasta şeklindeydi. Tanılara göre bakıldığında; osteosarkom %25.0, Ewing sarkom %26.9, kondrosarkom %12.5, liposarkom %10.5, sinovyal sarkom %27.2, leiomyosarkom %44.4, pleomorfik sarkom %10.0, ve diğer sarkomlarda %20.0 oranındaydı. Kemik metastazlarının lokalizasyonu değerlendirildiğinde, en sık etkilenen bölgenin %14 oranında vertebralar olduğu görüldü. Alt ve üst ekstremitede %12.5 oranında eşit olduğu görüldü. Tutulan kemiğe göre incelendiğinde metastazların en sık pelvis (%11.7), torakal vertebra (%10.1) ve kosta ile sternumda (%7.8) lokalize olduğu görüldü. Birincil kemik metastazlarının en sık görüldüğü bölge %10.9 oranında pelvisken, ikincil metastazlar en yaygın olarak %2,3 oranıyla vertebralarda izlendi. Tanıdan birincil metastaza kadar geçen süre ortalama 18.8(±21,4) ay, ikincil metastaza kadar geçen süre ortalama 56.6(±78.1) aydı. Çalışmaya dahil edilen 128 hastadan 72(%56.3) tanesinin öldüğü tespit edildi. Ölen tüm hastaların ortalama mortalite zamanına bakıldığında 31.7±34.5 aydı, bu süre metastaz olmayan hastalarda 39.2±37.2 ay, metastaz olanlarda ise 12.1±13.6 ay olarak bulundu. Sonuç: Bu çalışma, kemik ve yumuşak doku sarkomlarının kemik metastazlarının gösterdiği davranışları, metastazın gelişim bölgelerini ve bu durumun sağkalım üzerindeki etkilerini ortaya koymuştur. Kemik sarkomlarının %22.2, yumuşak doku sarkomlarının %18.9 kemik metastazı yaptığını ve en sık pelvis metastazı olduğu görüldü. Ayrıca kemik metastazı gelişen hastaların sağkalım süresinin, metastaz gelişmeyenlere kıyasla anlamlı ölçüde kısa olduğu saptandı (P<0.001). Bu durum, kemik metastazının hastalık prognozunu belirleyen kritik bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Bone metastases from bone and soft tissue sarcomas are frequently encountered. To gain knowledge and insight into the locations of bone metastases that develop during follow-up of patients who have completed treatment. Methods: The 18F-FDG PET/CT and whole-body bone scintigraphy reports from patients diagnosed with bone or soft tissue sarcoma between 2007 and 2023 in the patient archives of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital were retrospectively reviewed. Patients diagnosed with sarcoma who continued their follow-up at our hospital and whose electronic records were accessible were included in the study, while those with irregular follow-up, inaccessible clinical data, and sarcomas outside the skin and extremities were excluded. Patients were grouped as bone and soft tissue sarcoma and evaluated according to the World Health Organization classification in terms of bone metastasis frequency, commonly affected bone regions, time from diagnosis to metastasis, and survival after metastasis. Data were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22. Results: Of the 128 patients, 77 (60.2%) were male and 51 (39.8%) were female. The mean age of the patients was 44.78±20.60. Fifty-four patients (42.2%) had bone sarcoma, and 74 (57.8%) had soft tissue sarcoma. The mean follow-up period for patients was 72.3 months. When all patients included in the study were evaluated, bone metastasis was detected in a total of 26 patients (20.5%). There were 12 (22.2%) patients with bone sarcomas and 14 (18.9%) patients with soft tissue sarcomas. When examined by diagnosis, osteosarcoma accounted for 25.0%, Ewing sarcoma for 26.9%, chondrosarcoma for 12.5%, liposarcoma for 10.5%, synovial sarcoma for 27.2%, leiomyosarcoma for 44.4%, pleomorphic sarcoma for 10.0%, and other sarcomas for 20.0%. When evaluating the localization of bone metastases, vertebrae were found to be the most commonly affected region at a rate of 14%. The lower and upper extremities were equally affected at a rate of 12.5%. When examined according to the affected bone, metastases were most commonly localized in the pelvis (11.7%), thoracic vertebrae (10.1%), and ribs and sternum (7.8%). The most common site of primary bone metastases was the pelvis (10.9%), while secondary metastases were most commonly observed in the vertebrae (2.3%). The time from diagnosis to primary metastasis was 18.8 (±21.4) months on average, while the time to secondary metastasis was 56.6 ( ± 78.1) months on average. Of the 128 patients included in the study, 72 (56.3%) died. The average time to mortality for all deceased patients was 31.7±34.5 months; this period was 39.2±37.2 months in patients without metastasis and 12.1±13.6 months in those with metastasis. Conclusion: This study revealed the behavior of bone metastases in bone and soft tissue sarcomas, the regions where metastases develop, and the effects of this condition on survival. It was observed that 22.2% of bone sarcomas and 18.9% of soft tissue sarcomas metastasized to bone, with pelvic metastases being the most common. Furthermore, it was determined that the survival time of patients who developed bone metastases was significantly shorter compared to those who did not develop metastases (P<0.001). This finding demonstrates that bone metastasis is a critical factor in determining disease prognosis.