Çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulmasında kamu yönetimi politikalarının incelenmesi: Türkiye örneği
An analysis of public administration policies in child handover and contact arrangements: The case of Türkiye
  1. Tez No: 1004165
  2. Yazar: SENA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Law, Public Administration, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-baba çocuk ilişkileri, Boşanmış aileler, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Kamu kurumları, Türk kamu yönetimi, Çocuk teslimi, Divorced families, Parents-child relation, Turkish public administration, Delivery of the child
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Boşanma ve ayrılık süreçlerinde çocukların ebeveynleriyle ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi, aile hukukunun en hassas alanlarından biridir. Çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulması süreçleri, çocukların psikososyal gelişimini doğrudan etkilemesi nedeniyle kamu yönetimi politikalarının da önemli bir konusu hâline gelmiştir. Türkiye'de uzun yıllar icra müdürlükleri aracılığıyla yürütülen çocuk teslimi uygulamaları, çocuklar açısından travmatik sonuçlar doğurmuş ve eleştirilmiştir. Bu doğrultuda 2021 yılında yapılan yasal reformlarla süreçler icra sisteminden çıkarılarak Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine (ADM) devredilmiş ve çocuk dostu, uzman temelli bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu çalışmanın amacı, çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulmasına yönelik kamu yönetimi politikalarını analiz etmek ve yeni sistemin etkilerini değerlendirmektir. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış; ilgili kamu görevlileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular, yeni sistemin çocuk odaklı yaklaşımı güçlendirdiğini ve travmatik etkileri azalttığını, ancak uzman personel yetersizliği ve kurumsal kapasite sorunlarının etkinliği sınırladığını göstermektedir. Sonuç olarak çalışma, çocuk teslimi ve kişisel ilişki süreçlerinin kamu yönetimi açısından çok boyutlu bir politika alanı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The reorganization of children's relationships with their parents during divorce and separation processes constitutes one of the most sensitive areas of family law. Child handover and contact arrangements have become an important subject of public administration policies, as they directly affect children's psychosocial development. In Türkiye, child handover practices were carried out for many years through enforcement offices, leading to traumatic consequences for children and attracting widespread criticism. Accordingly, with the legal reforms introduced in 2021, these processes were removed from the enforcement system and transferred to the Judicial Support and Victim Services Directorates (JSVSD), adopting a child-friendly and expert-based approach. The aim of this study is to analyze public administration policies regarding child handover and contact arrangements and to evaluate the effects of the new system. A qualitative research method was employed; data obtained from semi-structured interviews conducted with relevant public officials were analyzed using thematic analysis. The findings indicate that the new system strengthens the child-centered approach and reduces traumatic effects; however, insufficient expert staff and limitations in institutional capacity constrain its effectiveness. Overall, the study demonstrates that child handover and contact arrangements constitute a multidimensional policy area within the context of public administration.