İhsan Oktay Anar'ın Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri adlı romanında yapı ve anlam özellikleri bakımından deyimler
Idioms in terms of structure and semantic in Ihsan Oktay Anar's novel Efrâsiyâb'in Hikâyeleri
- Tez No: 1004171
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT PARLAKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anlam, Deyimler, Roman, Türk dili ve edebiyatı, Yapısal çözümleme, Meaning, Idioms, Novel, Turkish language and literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında İhsan Oktay Anar'ın,“Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri”adlı romanında geçen deyimler anlamsal ve yapısal özellikleri bakımından incelenmiştir. Tespit edilen deyimler yapısal özelliklerine göre çeşitli başlıklar altında tasnif edilmiş olup deyimlerin anlamları da ayrıca açıklanmıştır. İnceleme öncesinde deyimlerin, atasözleri ve diğer söz varlığı unsurlarıyla olan ilişkilerine de değinilmiştir. Sınıflandırmada deyimler alfabetik olarak sıralanmış ve her madde başında ilgili deyimin anlamı verilmiş, kullanıldığı örnek cümle ile birlikte sayfa numarası da belirtilmiştir. Araştırmada deyimlerle ilgili teorik bilgilere, deyimlerin özelliklerine ve bu alandaki daha önceki araştırmalara da yer verilmiştir. Buna ek olarak deyimlerin, atasözleriyle karıştırılma nedenleri üzerinde de durulmuştur. Çalışma Giriş ve Sonuç bölümleri dışında iki bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında çalışmanın konusu, önemi, amacı, yöntemi, sınırlılıklarına değinilmiş ve deyim kavramı geniş bir şekilde ele alınmıştır. Birinci Bölümde yazarın hayatı, edebi kişiliği, eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci Bölümde ise Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri romanındaki deyimler yapı ve anlam bakımından incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen veriler sonuç bölümünde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the idioms found in İhsan Oktay Anar's novel Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri are examined in terms of their semantic and structural features. The identified idioms are classified under various headings according to their structural characteristics, and their meanings are explained separately. Before the analysis, the relationships between idioms and proverbs, as well as other elements of the lexicon, are also discussed. In the classification, the idioms are listed alphabetically, and for each entry, the meaning of the idiom is provided along with an example sentence and the page number on which it appears. The study also includes theoretical information about idioms, their characteristics, and previous research conducted in this field. In addition, attention is given to the reasons why idioms are often confused with proverbs. Apart from the Introduction and Conclusion, the study consists of two main chapters. In the Introduction, the topic, significance, aim, method, and limitations of the research are addressed, and the concept of the idiom is discussed in detail. The First Chapter provides information about the author's life, literary persona, and works. The Second Chapter offers a structural and semantic analysis of the idioms found in Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri. The findings obtained from the analysis are presented in the Conclusion section.