2018 ve 2024 yıllarında yayınlanan biyoloji dersi öğretim programlarının temel ögeler kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of biology course curricula published in 2018 and 2024 in terms of core elements
- Tez No: 1004173
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji eğitimi, Biology education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada 2018 ve 2024 biyoloji dersi öğretim programlarının temel ögeler bakımından değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Araştırmada öğretim programlarının karşılaştırılması için karşılaştırılmalı eğitim yaklaşımlarından biri olan yatay yaklaşım kullanılmıştır. Çalışmada belgeler nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi yöntemi ile incelenmiştir. Veri grubu olarak milli eğitim bakanlığı tarafından yayınlanan 2018 ve 2024 biyoloji dersi resmi öğretim programları kullanılmıştır. Verilerin analizi betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular sonucuna göre 2018 ve 2024 yılında yayınlanan biyoloji dersi öğretim programlarını oluşturan ilkelerin benzer olduğu, programlarda yer alan özel amaç cümlelerinin 2024 yılı programda arttırıldığı fakat her iki yılda da özel amaçların benzer ya da aynı anlama gelen cümlelerle oluşturulduğu görülmüştür. 2024 biyoloji dersi öğretim programında öğrenme çıktısı sayısının azaltıldığı ve konu içeriğinin sadeleştiği görülmektedir. Programlarda bulunan ünite isimlerinin ve sayılarının değiştiği, bazı konuların verildiği sınıf düzeylerinin değiştiği saptanmıştır. 2024 yılında oluşturulan biyoloji dersi öğretim programında öğrencinin bütünsel gelişimi hedef alındığı bu bağlamda öğretme öğrenme sürecinin ve ölçme değerlendirme aşamasının 21. Yüzyıl becerileri kapsamında güncellendiği ve çeşitlendirildiği görülmüştür. Oluşturulan 2024 biyoloji dersi öğretim programı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline göre oluşturulmuştur bu bağlamda programın uygulanabilirliğinin sağlanması için programı uygulayacak öğretmenlere hizmet içi eğitimler sunulması gerektiği yapılan öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the 2018 and 2024 Biology Curriculum programs in terms of their fundamental components. In the research, the horizontal approach, one of the comparative education approaches, was employed to compare the curricula. The documents were examined through document analysis, which is one of the qualitative research methods. The data set consisted of the official 2018 and 2024 Biology Curriculum documents published by the Ministry of National Education. The data were analyzed using the descriptive analysis method. According to the findings of the study, it was determined that the principles underlying the Biology Curriculum programs published in 2018 and 2024 are similar. Although the number of specific objectives increased in the 2024 curriculum, the objectives in both programs were found to be similar or expressed through statements conveying the same meaning. It was also observed that the number of learning outcomes was reduced and the content was simplified in the 2024 Biology Curriculum. Additionally, changes were identified in the names and number of units, as well as in the grade levels at which certain topics are taught. The 2024 Biology Curriculum was designed to promote students' holistic development. In this context, the teaching–learning process and the assessment and evaluation components were updated and diversified within the framework of 21st-century skills. The 2024 Biology Curriculum was developed in accordance with the Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli. Accordingly, among the recommendations of the study is the provision of in-service training programs for teachers to ensure the effective implementation of the curriculum.