Kronik Hastalık Bakımını Değerlendirme Ölçeği'nin spondiloartritli hastalarda sağlık ilişkili yaşam kalitesi ve fonksiyonel durum ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the Patient Assessment of Chronic Illness Care (PACIC) Scale and health-related quality of life and functional status in patients with spondyloarthritis
- Tez No: 1004197
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: spondiloartropati, KBDh, ASAS-HI, ASDAS-CRP, hastalık aktivitesi, depresyon, spondyloarthropathy, PACIC, ASAS-HI, ASDAS-CRP, disease activity, depression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, spondiloartropati (SpA) tanılı hastalarda kronik hastalık bakım algısını Kronik Hastalık Bakımını Değerlendirme Ölçeği (KBDh) ile değerlendirmek; KBDh'nin fonksiyonel sağlık durumu/yaşam kalitesi göstergesi olan ASAS Health Index (ASAS-HI) ile ilişkisini incelemek ve ASAS-HI'yi etkileyen belirleyicileri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: ASAS aksiyel SpA veya periferik SpA sınıflandırma kriterlerini sağlayan, 18 yaş üstü toplam 69 hasta çalışmaya dahil edildi. Veriler; kişisel bilgi formu, ASAS-HI, ASDAS-CRP ve KBDh kullanılarak toplandı.İstatistiksel analizler SPSS 23.0 ile yapıldı; normal dağılım Shapiro–Wilk testi ile değerlendirildi. Nonparametrik karşılaştırmalarda Mann–Whitney U ve Kruskal–Wallis testleri, ilişkiler için Spearman korelasyonu ve çok değişkenli değerlendirmede doğrusal regresyon kullanıldı (α=0,05). Bulgular: KBDh toplam skoru 3,42±0,96 bulundu; en yüksek alt boyut hasta katılımı (4,39±0,81), en düşük alt boyut izlem/koordinasyon idi. Hastalık aktivitesi dağılımı: %18,8 inaktif, %30,4 düşük, %29,0 yüksek, %21,7 çok yüksek. ASAS-HI ortalama skoru 7,07 olarak saptandı. ASAS-HI ile KBDh toplam skoru ve alt boyutları arasında anlamlı ilişki bulunmadı (KBDh toplam: r=−0,149; p=0,223). Çok değişkenli doğrusal regresyonda depresyon (B=5,62; p<0,001) ve ASDAS-CRP (B=1,06; p=0,001) ASAS-HI ile bağımsız ve pozitif ilişkili bulundu (Düzeltilmiş R²=0,446). Sonuç: SpA hastalarında algılanan kronik hastalık bakım kalitesi (KBDh) orta-iyi düzeyde olmakla birlikte, KBDh ile fonksiyonel sağlık durumu (ASAS-HI) arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Buna karşılık, fonksiyonel sağlık durumunu en güçlü biçimde hastalık aktivitesi (ASDAS-CRP) ve depresyon etkilemektedir; bu bulgu SpA yönetiminde biyopsikososyal yaklaşımın önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate perceived chronic illness care in patients with spondyloarthropathy (SpA) using the Patient Assessment of Chronic Illness Care scale (PACIC/KBDh); to examine the relationship between KBDh and the ASAS Health Index (ASAS-HI), an indicator of functional health status/quality of life; and to identify determinants affecting ASAS-HI. Materials and Methods: A total of 69 patients aged 18 years and older who met the ASAS classification criteria for axial SpA or peripheral SpA were included. Data were collected using a personal information form, ASAS-HI, ASDAS-CRP, and KBDh. Statistical analyses were performed using SPSS 23.0; normality was assessed with the Shapiro–Wilk test. Mann–Whitney U and Kruskal–Wallis tests were used for nonparametric comparisons, Spearman correlation for associations, and linear regression for multivariable analysis (α = 0.05). Results: The total KBDh score was 3.42±0.96; the highest subscale was patient participation/activation (4.39±0.81), and the lowest was follow-up/coordination. Disease activity distribution was as follows: 18.8% inactive, 30.4% low, 29.0% high, and 21.7% very high. The mean ASAS-HI score was 7.07. No significant relationship was found between ASAS-HI and the total KBDh score or its subscales (KBDh total: r = −0.149; p = 0.223). In multivariable linear regression, depression (B = 5.62; p < 0.001) and ASDAS-CRP (B = 1.06; p = 0.001) were independently and positively associated with ASAS-HI (adjusted R² = 0.446). Conclusion: Although perceived chronic illness care quality (KBDh) was at a moderate-to-good level in patients with SpA, no significant association was found between KBDh and functional health status (ASAS-HI). In contrast, disease activity (ASDAS-CRP) and depression most strongly influenced functional health status, supporting the importance of a biopsychosocial approach in SpA management.