Torasik Outlet Sendromlu bireylerde disfonksiyonel solunumun özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the properties of dysfunctional breathing in individuals with Thoracic Outlet Syndrome
- Tez No: 1004206
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Akciğer volüm ölçmeleri, Kronik ağrı, Solunum fonksiyon testleri, Solunum mekaniği, Torasik outlet sendromu, Ölçekler, Lung volume measurements, Chronic pain, Respiratory function tests, Respiratory mechanics, Thoracic outlet syndrome, Scales
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Solunum Fizyoterapisi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiopulmoner Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Akbıyık, C., Torasik Outlet Sendromlu Bireylerde Disfonksiyonel Solunumun Özelliklerinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Yüksek Lisans Programı, Ankara, 2025. Torasik Outlet Sendromu (TOS), etkilenen anatomik bölge nedeni ile bireylerde solunum problemlerine yol açabilmektedir. TOS'un neden olduğu biyomekanik değişikliklerin solunum fonksiyon bozuklukları ile ilişkili olabileceği düşünülmekle birlikte, TOS ile disfonksiyonel solunum arasındaki ilişki yeterince bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, TOS'lu bireylerde disfonksiyonel solunum özelliklerini incelemek, sağlıklı bireylerle karşılaştırmak ve disfonksiyonel solunumun ağrı şiddeti, solunum paterni ve mekanikleri, solunum fonksiyonları, psikososyal durum ve yaşam kalitesi ile ilişkisini kapsamlı biçimde araştırmaktı. Çalışmaya 18–65 yaş aralığında 27 TOS'lu hasta (34,78±13,20 yıl) ve 27 sağlıklı birey (33,33±11,99 yıl) dahil edildi. Katılımcıların demografik ve fiziksel özellikleri kaydedildi. Disfonksiyonel solunum, Nijmegen Anketi, Manual Assessment of Respiratory Motion (MARM) ve kapnograf ile end-tidal karbondioksit (etCO₂) ölçümleri ile değerlendirildi. Torakoabdominal denge ve göğüs kafesinin yüzdesel katılımı MARM diyagramı üzerinden analiz edildi. Dinamik akciğer kapasiteleri solunum fonksiyon testi (SFT) ile değerlendirildi. Fonksiyonel rezidüel kapasite ve total akciğer kapasitesinde nefes tutma süreleri saniye cinsinden ölçüldü. Ağrı şiddeti Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Üst trapez, levator skapula, deltoid orta lifleri ve pektoral kaslarının basınç ağrı eşiği ve ağrı toleransı dijital algometre kullanılarak ölçüldü. Yaşam kalitesi EQ-5D-5L Yaşam Kalitesi Ölçeği, anksiyete düzeyi Beck Anksiyete Ölçeği ve kişilik özellikleri D Tipi Kişilik Ölçeği ile değerlendirildi. TOS ve kontrol grupları yaş ve cinsiyet dağılımı açısından benzerdi (p>0,05). TOS'lu bireylerin Nijmegen Anketi skorları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olup, torakoabdominal denge ve göğüs kafesi katkısında belirgin farklılıklar saptandı. (p<0,05). SFT parametreleri ve nefes tutma süreleri gruplar arasında benzerdi (p>0,05). TOS grubunda ağrı şiddeti, kontrol grubuna kıyasla istirahat, aktivite ve gece dönemlerinde anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0,05). Ortalama basınç ağrı toleransı tüm kas gruplarında TOS grubunda daha yüksek olmakla birlikte, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). EQ-5D-5L toplam puanı TOS grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0,05). Disfonksiyonel solunum parametrelerinin artışı, daha yüksek ağrı şiddeti, artmış anksiyete düzeyi ve daha düşük yaşam kalitesi ile ilişkili bulundu (p<0,05). Sonuç olarak, disfonksiyonel solunum TOS'lu bireylerde yaygın olup ağrı ve psikososyal faktörlerle ilişkili görünmektedir. Bu nedenle TOS değerlendirme ve rehabilitasyon sürecinde solunum paterninin bütüncül olarak ele alınması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Akbıyık, C., Investigation of the Properties of Dysfunctional Breathing in Individuals with Thoracic Outlet Syndrome, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Cardiopulmonary Rehabilitation, Master's Program, Ankara, 2025 Thoracic Outlet Syndrome (TOS) may lead to respiratory impairments in affected individuals due to the anatomical regions involved. Although biomechanical alterations induced by TOS are hypothesized to be associated with respiratory dysfunction, the relationship between TOS and dysfunctional breathing (DB) remains inadequately understood. The aim of this study was to investigate DB characteristics in individuals with TOS, compare them with healthy controls, and comprehensively examine the associations between DB and pain intensity, respiratory patterns and mechanics, pulmonary functions, psychosocial status, and quality of life. The study included 27 patients with TOS (mean age 34.78 ± 13.20 years) and 27 healthy controls (mean age 33.33 ± 11.99 years) aged 18–65. Demographic and physical characteristics were recorded. Dysfunctional breathing was evaluated using the Nijmegen Questionnaire, the Manual Assessment of Respiratory Motion (MARM), and end-tidal carbon dioxide (etCO₂) measurements using capnography. Thoraco-abdominal balance and the percentage of rib cage contribution were analyzed through the MARM diagram. Dynamic lung capacities were assessed by pulmonary function tests (PFT). Breath-holding durations at functional residual capacity and total lung capacity were measured in seconds. Pain intensity was evaluated via the Visual Analog Scale (VAS). Pressure pain threshold and pain tolerance of the upper trapezius, levator scapulae, middle deltoid, and pectoral muscles were measured using a digital algometer. Quality of life was assessed with the EQ-5D-5L, anxiety levels with the Beck Anxiety Inventory (BAI), and personality traits with the Type D Personality Scale. The TOS and control groups were similar regarding age and gender distribution (p>0.05). Nijmegen Questionnaire scores were significantly higher in individuals with TOS compared to the control group, and significant differences were found in thoraco-abdominal balance and rib cage contribution (p<0.05). PFT parameters and breath-holding durations were similar between groups (p>0.05). Pain intensity at rest, during activity, and at night was significantly higher in the TOS group (p<0.05). Although mean pressure pain tolerance was higher in the TOS group across all muscle groups, this difference was not statistically significant (p>0.05). EQ-5D-5L total scores were significantly higher in the TOS group compared to controls (p<0.05). Increased dysfunctional breathing parameters were associated with higher pain intensity, increased anxiety levels, and lower quality of life (p<0.05). In conclusion, dysfunctional breathing is prevalent in individuals with TOS and is associated with pain and psychosocial factors. Therefore, a holistic approach to assess respiratory patterns is essential in the evaluation and rehabilitation process of TOS.