Plastik kalıp çeliğinin çevresel frezelenmesinde işleme şartlarının deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of machining conditions in peripheral milling of plastic mold steel
- Tez No: 1004207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CNC frezeleme, Plastik enjeksiyon kalıpları, CNC milling, Plastic injection molds
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, plastik enjeksiyon kalıp imalatında yaygın olarak kullanılan DIN 1.2738 kalıp çeliğinin çevresel frezeleme yöntemiyle işlenmesinde, işleme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü, enerji tüketimi ve işleme süresi üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler: üç farklı kesme hızı (150-200-250 m/dk), üç farklı ilerleme miktarı (0,08-0,16-0,24 mm/diş), 1,5 mm eksenel kesme derinliği ve 8 mm radyal kesme derinliği parametreleri altında gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında iki farklı takım yolu stratejisi (2D Contour ve 2D Adaptive Clearing) ile iki farklı soğutma/yağlama koşulu (Kuru ve Minimum Miktarda Yağlama (MQL)) CNC dik işleme merkezinde test edilerek, elde edilen yüzey pürüzlülük değerleri, enerji tüketimi ve işleme süreleri analiz edilmiştir. Deneysel bulgular, artan ilerleme miktarıyla birlikte tüm işleme koşullarında yüzey pürüzlülüğünün genel bir artış eğilimi gösterdiğini ortaya koymuştur. En düşük yüzey pürüzlülüğü değeri; 150 m/dk kesme hızı, 0,08 mm/diş ilerleme ve MQL destekli 2D Contour stratejisinde elde edilirken; en yüksek pürüzlülük değeri ise 250 m/dk kesme hızı, 0,24 mm/diş ilerleme ve MQL destekli 2D Adaptive Clearing stratejisinde kaydedilmiştir. MQL kullanımı, kuru işleme ile kıyaslandığında yüzey pürüzlülüğünü 2D Contour stratejisinde %3 ile %42, 2D Adaptive Clearing stratejisinde ise %14 ile %46 oranında iyileştirmiştir. Ayrıca, 2D Adaptive Clearing takım yolunun, 2D Contour stratejisine kıyasla genel olarak daha düşük yüzey pürüzlülük değerleri sunduğu saptanmıştır. Kesme hızı ve ilerleme miktarındaki artışın enerji tüketimini azalttığı gözlemlenmiş; en düşük enerji tüketimi ve işleme süreleri 2D Adaptive Clearing takım yolu stratejisi ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of machining conditions on surface roughness, energy consumption, and machining time during the peripheral milling of DIN 1.2738 plastic mold steel, which is extensively used in plastic mold manufacturing, were experimentally investigated. The experiments were conducted at three different cutting speeds (150-200-250 m/min), three different feed rates (0.08-0.16-0.24 mm/tooth), a constant axial depth of cut (1.5 mm), and a radial depth of cut (8 mm). Peripheral milling tests were performed on a CNC vertical machining center using two different toolpath strategies (2D Contour and 2D Adaptive Clearing) under two different cooling/lubrication conditions (Dry and Minimum Quantity Lubrication (MQL)). The experimental results revealed that increasing the feed rate generally led to higher surface roughness values across all machining conditions. The lowest surface roughness was achieved at a cutting speed of 150 m/min and a feed rate of 0.08 mm/tooth using the 2D Contour strategy with MQL. Conversely, the highest roughness value was recorded at 250 m/min cutting speed and 0.24 mm/tooth feed rate with 2D Adaptive Clearing under MQL. The application of MQL resulted in a reduction in surface roughness ranging from 3% to 42% for the 2D Contour toolpath and 14% to 46% for the 2D Adaptive Clearing toolpath compared to dry machining. It was observed that 2D Adaptive Clearing generally yielded lower surface roughness values than 2D Contour. Furthermore, increasing the cutting speed and feed rate led to a decrease in energy consumption. The most efficient results in terms of both energy consumption and machining time were obtained using the 2D Adaptive Clearing toolpath strategy.