Farklı yüzey işlemleri uygulanan 3B yazıcı ile üretilmiş daimi reçinenin yüzey sertliği ve eğilme dayanımı üzerine gıda simülasyon sıvılarının etkisi
The effect of food-simulating liquids on the surface hardness and flexural strength of a 3D-printed permanent resin subjected to different surface treatments
- Tez No: 1004247
- Danışmanlar: PROF. DR. NECLA DEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI AYDIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3B baskı, daimi reçine, gıda simülasyon sıvısı, yüzey işlemi, eğilme dayanımı, mikrosertlik, 3D printing, permanent resin, food-simulating liquid, surface treatment, flexural strength, microhardness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı yüzey bitim işlemleri (mekanik polisaj ve glaze) uygulanan 3B yazıcı ile üretilmiş daimi reçine materyalinin termal siklus sonrası farklı gıda simülasyon sıvılarında (distile su, heptan, sitrik asit, fosforik asit, etanol) bekletilmesi sonucunda, materyalin eğilme dayanımı ve yüzey sertliği özelliklerinde meydana gelen değişimleri değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, 3B yazıcı (Formlabs Form 4B) ile daimi reçine (VarseoSmile TriniQ) örnekleri (25×2×2 mm) üretildi. Güç analizi doğrultusunda belirlenen ve SEM görüntülemeleri için eklenen numunelerle birlikte çalışmada toplam 162 adet örnek kullanıldı. Örnekler, uygulanan yüzey işlemine göre iki ana gruba ayrıldı: mekanik polisaj grubu ve glaze (Optiglaze Color) uygulanan grup. Tüm örneklere 10.000 döngü termal siklus uygulandı. Ardından her test grubunda 15 adet örnek (n=15) yer alacak şekilde 5 farklı gıda simülasyon sıvısına maruz bırakıldı ve bu şekilde örnekler toplam 10 farklı alt gruba ayrıldı. Örneklerin mekanik özellikleri üç nokta eğilme testi ve Vickers mikrosertlik testi ile ölçüldü. Yüzey topografyası ve fraktografik incelemeler Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile gerçekleştirildi. Verilerin analizi SPSS 20.0 yazılımında İki Yönlü Varyans Analizi (Two-way ANOVA) testi kullanılarak yapıldı (α=0,05). Eğilme dayanımı bulguları incelendiğinde; glaze uygulamasının polisaj uygulamasına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük eğilme dayanımı gösterdiği saptanmıştır (p<0,001). Gıda simülasyon sıvılarının mekanik polisajlı grupların eğilme dayanımı üzerindeki ana etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Bu grupta en yüksek eğilme dayanımı değeri heptan solüsyonunda bekletilen örneklerde (115,25 ± 20,46 MPa) ölçülürken; etanol (96 ± 24,09 MPa) ve sitrik asit (97 ± 19,06 MPa) maruziyetinin, heptan grubuna kıyasla eğilme dayanımı istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktür (p<0,05). Glaze uygulanan gruplar, mekanik polisaj gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek mikrosertlik değerleri sergilemiştir (p<0,05). Her iki yüzey işlemi içinde sadece etanolde bekletilen grupların yüzey sertliği diğer gruplarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede azdır (p<0,05). 3B baskı daimi reçineler her iki yüzey işlemiyle de geçici restorasyon standartlarını başarıyla karşılasa da, uzun dönem veya daimi kullanım için mekanik polisaj işlemi önerilmektedir. Glaze uygulaması materyalin yüzey sertliğini artırmakla birlikte, bükülme streslerine karşı mekanik direncini zayıflatmıştır. Ayrıca, uygulanan yüzey işleminden bağımsız olarak etanol maruziyetinin yüzey mikrosertliğini ve aşınma direncini düşürdüğü; asidik ve alkollü diyet sıvılarının ise özellikle mekanik polisajlı restorasyonlarda eğilme dayanımını olumsuz etkilediği saptanmıştır. Bu bulgular, hastaların asit ve alkol tüketim alışkanlıklarının 3B baskı restorasyonların uzun dönem klinik başarısında kritik bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to evaluate the changes in the flexural strength and surface hardness properties of a 3D-printed permanent resin material subjected to different surface finishing procedures (mechanical polishing and glaze), following thermocycling and immersion in various food-simulating liquids (distilled water, heptane, citric acid, phosphoric acid, ethanol). Within the scope of the study, permanent resin (VarseoSmile TriniQ) specimens (25×2×2 mm) were fabricated using a 3D printer (Formlabs Form 4B). A total of 162 specimens were used, including the samples determined by power analysis and the additional specimens for SEM imaging. The specimens were divided into two main groups according to the applied surface treatment: the mechanical polishing group and the glaze (Optiglaze Color) applied group. All specimens were subjected to 10,000 thermal cycles. The specimens were exposed to 5 different food-simulating liquids with 15 specimens (n=15) in each test group. The specimens were divided into a total of 10 different subgroups. The mechanical properties of the specimens were measured using a three-point bending test and a Vickers microhardness test. Surface topography and fractographic analyses were performed using a Scanning Electron Microscope (SEM). Data analysis was performed in SPSS 20.0 software using Two-way Analysis of Variance (Two-way ANOVA) test (α=0.05). According to the flexural strength findings, the glaze application showed statistically significantly lower flexural strength compared to the polishing application (p<0.001). A statistically significant difference was found regarding the main effect of food-simulating liquids on the flexural strength of the mechanically polished groups (p<0.05). In this group, the highest flexural strength value was measured in the specimens immersed in the heptane solution (115.25 ± 20.46 MPa). Ethanol (96 ± 24.09 MPa) and citric acid (97 ± 19.06 MPa) exposure showed significantly lower flexural strength compared to the heptane group (p<0.05). Based on the Vickers microhardness test results, the glaze applied groups showed significantly higher microhardness values compared to the mechanical polishing groups (p<0.05). For both surface treatments, the surface hardness of the groups immersed in ethanol was significantly lower compared to the other groups (p<0.05). When comparing the surface treatments, 3D-printed permanent resins successfully meet the temporary restoration standards with both methods. However, mechanical polishing is recommended for long-term or permanent use. Glaze application increased the surface hardness of the material but weakened its mechanical resistance to bending stresses. Regarding liquid exposure, ethanol decreased surface microhardness and wear resistance regardless of the surface treatment. Acidic and alcoholic dietary liquids negatively affected the flexural strength, especially in mechanically polished restorations. The acid and alcohol consumption habits of patients should be considered as a critical factor influencing the long-term clinical success of 3D-printed restorations.