3 boyutlu yazıcı ile üretilen daimi kron materyallerine farklı yüzey bitirme ve cila işlemlerinin pürüzlülük ve renk stabilitesi üzerine etkisi
Effect of different surface finishing and polishing procedures on the surface roughness and color stabitily of 3d-printed permanent crown materials
  1. Tez No: 986831
  2. Yazar: BÜŞRA NUR SERVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA YÖNDEM
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eklemeli üretim, 3B Yazıcı, Optiglaze Color, mekanik polisaj, yüzey pürüzlülüğü, renk stabilitesi, Additive manufacturing, 3D printing, Optiglaze Color, mechanical polishing, surface roughness, color stability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı yüzey bitirme-cila işlemleri ve aşındırma prosedürleri uygulanan üç boyutlu (3B) yazıcılarla üretilen üç farklı daimi kron materyallerinin (Bego VarseoSmile Triniq, Alias Dental Crown, Saremco Print Crowntec) yüzey pürüzlülüğünü ve termal siklus ile yaşlandırma sonrası kahve solüsyonunda bekletilmesi sonucu, materyallerin renk stabilizasyonuna etkisini incelemektir. Çalışmamızda A2 renginde olan materyallerin tasarımı 10 mm çapında 2 mm kalınlığında disk şeklinde yapıldı. Üretici firma talimatlarına uygun 3B yazıcılarda basılarak numune üretimi gerçekleştirildi. Tüm örneklerin katman kalınlığı 50 μm ve baskı yönelimi 90o olarak ayarlandı. Her materyal için 50 adet olacak şekilde toplam 150 adet numune üretildi. Tüm numunelerin yüzeyine 600 grenli silikon karbid zımpara ile su altında zımpara işlemi yapıldı. Her bir materyal grubu uygulanan yüzey işlemlerine göre 5 gruba ayrılmıştır (n=10). Kontrol grubuna sadece zımpara işlemi uygulandı. Yüzey işlemlerine göre mekanik polisaj grubu ve Optiglaze grubu oluşturuldu. Ardından Optiglaze uygulanan yüzeylere klinik uyumlamayı taklit etmek adına kırmızı bantlı elmas frezle aşındırma yapılmasıyla aşındırma grubu oluşturuldu. Aşındırılan yüzeylere yeniden mekanik polisaj uygulamasıyla repolisaj grubu oluşturuldu. Örneklerin yüzey pürüzlülük (Ra) değerlerini ölçmek için Zygo ZeGage Optik Profilometre (Zygo Corporation, Middlefield, CT, ABD) kullanıldı. Örneklerin renk ölçümleri ise EasyShade V (Vita Zahnfabrik, Almanya) spektrofotometresi kullanılarak yapılmıştır. Tüm örnekler 5-55 Co banyo tankları bulunan 5.000 devirlik termal siklus işlemi uygulandı. 37 Co etüv cihazında 7 günlük kahve solüsyonunda bekletilen numunelerin ikinci renk ölçümleri yapıldı. Renk farkı değerleri için CIEDE2000 renk farkı (ΔE00) formülü kullanılarak hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluk testi Kolmogorov-Smirnov testi kullanılarak; varyans homojenliği için Levene testi kullanılarak test edilmiştir. Parametrik olmayan testlerden ikiden fazla grup için Kruskal Wallis H testi uygulanmış devamında farklılığın testi için Mann-Whitney U testi yapılmıştır. Korelasyon analizi için Spearman korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Materyallerin Ra değerleri incelendiğinde yapılan yüzey işlemlerine göre istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Repolisaj grubu dışındaki tüm grupların Ra değerleri materyaller arasında istatiksel olarak anlamlı fark oluşturmuştur xii (p<0,05). Mekanik polisaj, Optiglaze ve repolisaj uygulaması materyalleri klinik kabul edilebilir plak birikim eşiğine (<0,2 μm) ulaştırmıştır. En düşük Ra değeri Bego- Optiglaze grubunda gözlemlenmiştir. Materyallerin renk değişim değerleri incelendiğinde uygulanan yüzey işlemlerine göre istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). En düşük ΔE00 değeri Bego-Optiglaze grubunda, en yüksek ΔE00 değeri Alias-Aşındırma grubunda bulunmuştur. Tüm gruplar arasında yalnızca Bego-Optiglaze grubunun ΔE00 değeri klinik kabul edilebilir eşik değerin altında bulunmuştur. Pürüzlülük ve renk değişimi arasında korelasyon bulunamamıştır. Farklı yüzey bitirme, cila ve aşındırma işlemleri materyallerin yüzey pürüzlülüğü ve renk değerlerini önemli ölçüde etkilediği bulunmuştur. Optiglaze uygulamasının mekanik polisaja benzer ya da daha iyi performans sergilediği görülmüştür. Repolisaj uygulamasıyla mekanik polisaja benzer ya da daha yüksek Ra değerleri elde edilmesi; 3B yazıcı hibrit materyallerinin klinikte simantasyon sonrası ağız için uyumlamanın ardından mekanik olarak polisajlanabilir olduklarının göstergesidir. Yalnızca Bego-Optiglaze grubunun ΔE00 değerinin klinik kabul edilebilir eşiğin altında bulunması klinik kullanım ömürlerinin gelişmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to evaluate the effect of different surface finishing–polishing procedures and surface reduction protocols on the surface roughness and color stability of three different permanent crown materials (Bego VarseoSmile Triniq, Alias Dental Crown, Saremco Print Crowntec) fabricated using three-dimensional (3D) printing technology. The materials in shade A2 were designed in the form of disks with a diameter of 10 mm and a thickness of 2 mm. Specimens were fabricated using 3D printers in accordance with the manufacturers' instructions. All specimens were printed with a 50 μm layer thickness and a build angle of 90°. A total of 150 specimens were produced, 50 for each material. All specimens were wetpolished using 600-grit silicon carbide paper. Each material group was divided into five subgroups based on the surface treatments applied (n=10). The control group received only polishing with silicon carbide paper. Other groups included mechanical polishing, Optiglaze application, grinding after Optiglaze (simulating clinical adjustments) using a red-banded diamond bur, and repolishing following grinding. Surface roughness (Ra) values were measured using an optical profilometer (Zygo ZeGage, Zygo Corporation, Middlefield, CT, USA). Color measurements were performed using a spectrophotometer (EasyShade V, Vita Zahnfabrik, Germany). All specimens underwent 5.000 thermal cycles between 5°C and 55°C in baths. Subsequently, second color measurements were taken after immersion in a coffee solution at 37°C for 7 days. Color differences were calculated using the CIEDE2000 (ΔE00) formula. Normality of data distribution was assessed using the Kolmogorov- Smirnov test, and variance homogeneity using Levene's test. For statistical analysis, the Kruskal-Wallis H test was used for multiple group comparisons, followed by Mann-Whitney U test for pairwise comparisons. Spearman's correlation coefficient was used for correlation analysis. Statistically significant differences in Ra values were found among different surface treatment groups (p<0.05). All groups except the repolishing group showed statistically significant differences in Ra values among materials (p<0.05). Mechanical polishing, Optiglaze, and repolishing procedures achieved surface roughness values below the clinically acceptable threshold for plaque accumulation (<0.2 μm). The lowest Ra value was observed in the Bego-Optiglaze group. Statistically significant differences in color change (ΔE00) values were also found between surface treatment xiv groups (p<0.05). The lowest ΔE00 value was recorded in the Bego-Optiglaze group, while the highest was found in the Alias-Abrasion group. Among all groups, only the ΔE00 value of the Bego-Optiglaze group was below the clinically acceptable threshold. No correlation was found between surface roughness and color change. It was concluded that different finishing, polishing, and surface reduction procedures significantly affect the surface roughness and color stability of the tested materials. Optiglaze application showed performance comparable to or better than mechanical polishing. The similar or higher Ra values achieved with repolishing suggest that 3Dprinted hybrid materials can be mechanically polished after clinical cementation and intraoral adjustments. The finding that only the Bego-Optiglaze group exhibited ΔE00 values below the clinical acceptability threshold highlights the need for improvements in the long-term clinical performance of these materials.