CAD/CAM ve 3 boyutlu yazıcı ile üretilen monolitik zirkonya materyalinin rezin siman ile bağlanmasında farklı yüzey işlemlerinin ve termal yaşlandırmanın etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of different surface treatments and thermal aging on the bonding of resin cement to CAD/CAM and 3D-printed monolithic zirconia
  1. Tez No: 1018263
  2. Yazar: MOHAMMAD ABO HAORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3 boyutlu yazıcı, CAD-CAM, monolotik zirkonya, makaslama bağlanma dayanımı, rezin siman, termal yaşlandırma, yüzey pürüzlülüğü, 3D printing, CAD/CAM, monolithic zirconia, resin cement, shear bond strength, surface roughness, thermal aging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 3 boyutlu yazıcı (3B) ve CAD/CAM yöntemleriyle üretilen monolitik zirkonya materyallerinin adeziv rezin siman ile bağlanmasında, farklı yüzey işlemleri ve termal yaşlandırmanın etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmada, CAD/CAM ve 3B yazıcı yöntemleriyle üretilmiş, 7×7×2 mm boyutlarında toplam 120 monolitik zirkonya örnek hazırlandı. Örnekler üretim yöntemine göre iki gruba, yüzey işlemine göre; Al₂O₃ kumlama, tribokimyasal silika kaplama ve Er:YAG lazer olmak üzere üç alt gruba ayrıldı. Yüzey işlemleri öncesi ve sonrası ESEM analizleri yapıldı, yüzey pürüzlülüğü profilometre ile ölçüldü ve Ra değerleri bulundu. Tüm örneklere metakriloiloksidekil dihidrojen fosfat (MDP) içerikli primer uygulandıktan sonra adeziv rezin siman ile simantasyon yapıldı. Her grup termal yaşlandırma işlemi uygulanan ve uygulanmayan şeklinde alt gruplara ayrıldı. Makaslama bağlanma dayanımı (MBD) testi sonrası, veriler uygun varyans analizleri ve Bonferroni post hoc testlerle değerlendirildi (α=0.05). Bulgular: CAD/CAM örneklerin Ra değerleri 3B yazıcı örneklerden daha yüksek bulundu. Tüm yüzey işlemleri Ra değerlerini artırdı; en belirgin artış CAD/CAM Al₂O₃ kumlama grubunda ΔRa 0,585±0,194 µm, en düşük artış ise 3B yazıcı Er:YAG lazer grubunda, ΔRa 0,060±0,016 µm gözlendi . MBD açısından CAD/CAM grupları 3B yazıcı gruplarından anlamlı düzeyde daha yüksek değerler gösterdi (p<0.001). CAD/CAM tribokimyasal silika kaplama en yüksek MBD değerlerini (19.509±1.661 MPa) sağlarken, 3 Boyutlu Er:YAG lazer grupu en düşük değerleri (5.757±0.599 MPa) gösterdi. Termal yaşlandırma işleminin tüm gruplarda MBD değerlerini anlamlı olarak azalttığı görüldü (p<0.001). Sonuç: CAD/CAM zirkonya, 3B yazıcı zirkonyaya göre daha yüksek MBD göstermiştir. Tribokimyasal silika kaplama, rezin siman bağlantısı açısından en etkili yüzey işlemi olmuştur. 3B yazıcı ile üretilen zirkonya daha düşük başlangıç pürüzlülüğü göstermiştir, bağlanma performansı da CAD/CAM kadar yüksek değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of different surface treatments and thermal aging on the bonding of adhesive resin cement to monolithic zirconia materials fabricated using CAD/CAM milling and 3D printing methods. Material and method: A total of 120 monolithic zirconia specimens measuring 7×7×2 mm were fabricated using CAD/CAM milling and 3D printing methods. The specimens were divided into two groups according to the manufacturing method and into three subgroups according to the surface treatment: Al₂O₃ airborne-particle abrasion, tribochemical silica coating, and Er:YAG laser treatment. Environmental scanning electron microscopy (ESEM) analyses were performed before and after surface treatment, and surface roughness was measured using a profilometer to obtain Ra values. After application of a methacryloyloxydecyl dihydrogen phosphate (MDP)-containing primer, all specimens were cemented with resin cement. Each group was further divided into thermal aging and non-aging subgroups. Following shear bond strength (SBS) testing, the data were analyzed using appropriate analysis of variance models and Bonferroni post hoc tests (α = 0.05). Results: The CAD/CAM-milled specimens showed higher Ra values than the 3Dprinted specimens. All surface treatments increased Ra values. The greatest increase was observed in the CAD/CAM Al₂O₃ airborne-particle abrasion group (ΔRa = 0.585 ± 0.194 µm), whereas the lowest increase was recorded in the 3D-printed Er:YAG laser group (ΔRa = 0.060 ± 0.016 µm). Regarding SBS, CAD/CAM-milled zirconia showed significantly higher values than 3D-printed zirconia (p < 0.001). The highest SBS value 19.509 ± 1.661 MPa was obtained in the CAD/CAM tribochemical silica coating group without thermal aging, whereas the lowest value 5.757 ± 0.599 MPa was observed in the thermally aged 3D-printed Er:YAG laser group. Thermal aging significantly reduced SBS values in all groups (p < 0.001). Conclusion: CAD/CAM-milled zirconia exhibited higher SBS values than 3Dprinted zirconia. Tribochemical silica coating was the most effective surface treatment for improving resin cement bonding. Although 3D-printed zirconia showed lower initial surface roughness, its bonding performance was not comparable to that of CAD/CAMmilled zirconia under the tested conditions.