Bankalarda dijital liderliğin banka çalışanlarının güçlendirilmesine etkisinde dijital dönüşümün aracılıkrolü
The mediating role of digital transformation in the effect of digital leadership in banks on the empowerment of bank employees
  1. Tez No: 1004281
  2. Yazar: HÜLYA HORZUM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN DAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital liderlik, Personel güçlendirme, Digital leadership, Personnel empowerment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijital dönüşüm tüm sektörleri etkileyen önemli bir değişimdir. Özellikle bankacılık sektöründe dijitalleşme ve rekabet ortamı ile bankacılıkta dijital liderlik kavramını gündeme getirmiştir. Teknolojik ve organizasyonel dönüşüm yaşayan bankacılık sektöründe, dijital liderlerin etkisi ile“çalışan boyutu”önem kazanmıştır. Bu tez çalışmasının amacı, bankacılık sektöründe dijital liderliğin banka çalışanlarının güçlendirilmesinde etkisi ve dijital dönüşümün aracılık rolünün incelenmesidir. Bu bağlamda dijital dönüşüm ve dijital liderliğin bankacılıktaki yeri incelenmiş ve çalışanların psikolojik güçlendirilmesi, boyutları ve sektördeki uygulamalar değerlendirilmiştir. Araştırmanın yöntemi, modeli, hipotezleri, örneklemi, analizleri ve bulguları sunulmuştur. Araştırma kapsamında uygulanan anket sonucunda 430 katılımcıdan elde edilen veriler analize dâhil edilmiştir. Araştırma modelinde yer alan değişkenlere doğrulayıcı faktör analizi uygulanmış, değişkenler arasındaki ilişkiler ise yapısal eşitlik modeli ile hipotezler doğrultusunda test edilmiştir. Veri analizleri ve istatiksel sonuçlar ışığında, dijital liderliğin ve dijital dönüşümün çalışan güçlendirmesi ile pozitif yönde ilişkisi olduğu ve dijital liderliğin dijital dönüşümü pozitif yönlü etkilediği ortaya konmuştur. Bu bağlamda dijital liderliğin banka çalışanlarını etkilediği ve dijital dönüşümün aracılık rolü üstlendiği teyit edilmiştir. Bu durum dijital liderliğin çalışanların güçlendirilmesine önemli etkisine ve dijital dönüşümün organizasyonel değişim süreçlerinde önemli rol oynadığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, digital transformation represents a significant change impacting all sectors. In particular, in the banking sector, digitalization and competitive pressures have brought the concept of digital leadership to the forefront. Within a technologically and organizationally evolving banking environment, the influence of digital leaders has highlighted the importance of the“employee dimension.”This thesis aims to examine the effect of digital leadership on employee empowerment in the banking sector and the mediating role of digital transformation. In this context, the study explores the role of digital transformation and digital leadership in banking, evaluates the psychological empowerment of employees, its dimensions, and sectoral applications. The research methodology, model, hypotheses, sample, analyses, and findings are presented. Data obtained from 430 participants through a survey were included in the analysis. Confirmatory factor analysis was applied to the variables in the research model, and relationships among variables were tested using structural equation modeling in line with the hypotheses. Based on data analyses and statistical results, it was found that digital leadership and digital transformation are positively associated with employee empowerment, and digital leadership positively influences digital transformation. Accordingly, it is confirmed that digital leadership affects bank employees and that digital transformation plays a mediating role. This underscores the significant impact of digital leadership on employee empowerment and the crucial role of digital transformation in organizational change processes.