Legal aspects of foreign vessel sinking policy in protecting the fisheries in the Indonesian exclusive economic zone
Endonezya münhasır ekonomik bölgesindeki balıkçılığın korunmasında yabancı gemi batırma politikasının hukuki boyutları
  1. Tez No: 1004302
  2. Yazar: WAHIDA WAHIDA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA VAR TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk, Law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik, Ulaştırma Hukuku ve Siyaseti
  12. Bilim Dalı: Deniz Hukuku Bilim Dalı
Özet
Yabancı gemileri batırma politikası, Endonezya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki (MEB) balıkçılık kaynaklarını koruma çabalarında en tartışmalı ancak etkili kolluk kuvvetlerinden biridir. Bu araştirma politikanın ulusal ve uluslararası yasal dayanağını analiz etmeyi, uygulama etkinliğini değerlendirmeyi ve gelecekteki politika geliştirme perspektiflerini incelemeyi amaçlamaktadır. Betimleyici nitel bir yaklaşımla desteklenen normatif araştırma yöntemlerini kullanan bu araştırma, Endonezya'nın kıyı devleti olarak IUU balıkçılık faaliyetlerini UNCLOS 1982, CCRF 1995 ve UNFSA 1995 kapsamında cezalandırma yetkisini incelemektedir. Sonuçlar, gemi batırma politikasının, özellikle Balıkçılık Kanunu ve mahkeme kararları aracılığıyla, gemilerin ele geçirilmesi ve imhasının sürekli olarak meşru eylemler olarak kabul edildiği ulusal hukukta güçlü bir yasal meşruiyete sahip olduğunu göstermektedir. Uluslararası hukuk açısından bakıldığında, bu politika, meşru, orantılı ve ayrımcı olmayan bir yargı süreciyle uygulandığı sürece, balıkçılık kaynaklarının korunması ve kıyı devletlerinin haklarıyla çelişmez. Ancak çalışma, sınırlı denetim kapasitesi, kurumlar arası koordinasyon eksikliği ve bölgede yasadışı ve yasadışı balıkçılıkla uğraşan ülkelerin diplomatik direnci de dahil olmak üzere, uygulamada önemli zorluklar ortaya koymuştur. Çalışma, gemi batırma politikasının Endonezya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni korumak için geçerli bir kolluk kuvveti aracı olmaya devam ettiği, ancak düzenlemelerde, izleme mekanizmalarında ve uluslararası hukuka uyumda iyileştirmeler gerektirdiği sonucuna varmıştır. Çalışma, balıkçılık düzenleyici kurumlarının güçlendirilmesini, gemi batırma için standart yasal prosedürlerin yeniden teyit edilmesini ve yasadışı ve yasadışı balıkçılıkla mücadele etmek için ASEAN bölgesel iş birliği çerçevesi kapsamında daha tutarlı bir diplomatik strateji uygulanmasını önermektedir. Bu güçlendirme önlemleriyle Endonezya, sürdürülebilir balıkçılık yönetimini sağlama ve Endonezya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni korumadaki yasal konumunu güçlendirme potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
The foreign vessel sinking policy is one of the most controversial yet impactful law enforcement measures in Indonesia's efforts to protect fish resources in the Indonesian Exclusive Economic Zone. The study aims to analyze the national and international legal basis underlying the policy, evaluate the effectiveness of its implementation, and assess the prospects for future policy development. Using a normative research method supported by descriptive qualitative approach. The study examines Indonesian authority as a coastal state to prosecute IUU fishing based on UNCLOS 1982, CCRF 1995, and UNFSA 1995. The results show that the vessel sinking policy strong legal legitimacy under national law, particularly through the Fisheries Law and court decisions, which consistently recognize vessel seizure and destruction as legal action. Under international law. The policy does not contradict with the principles of fishery resource conservation and the rights of coastal states as long as it is implemented through a legal, proportional and non-discriminatory judicial process. However, the study identified several serious challenges in implementation, including limited surveillance, suboptimal inter-institutions coordination, and diplomatic resistance from countries engaged in IUU fishing in the region. The study concludes that the vessel sinking policy remains relevant as a law enforcement instrument to protect Indonesian EEZ, but requires improvements in regulations, monitoring mechanisms, and harmonization with international legal instruments. The study recommends strengthening fisheries oversight institutions, affirming standard legal procedures for vessel destruction, and adopting a more coherent diplomatic strategy within the framework of regional ASEAN cooperation to combat IUU fishing. With these strengthening measures, Indonesia has the potential to achieve sustainable fisheries governance and strengthen its legal position in protecting Indonesian EEZ.