Sağlık turizminde hasta hakları
Patient rights in health service
- Tez No: 535791
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Hasta Hakları, Sağlık Hakkı, Medical Tourism, Patients' Rights, Right to Health
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Son yıllarda sağlık turizmi kamu hizmetinden çıkıp ticari bir faaliyet alanına dönüşmüştür. İletişim ve bilişim teknolojisindeki gelişmeler, ulaşım sektörünün ekonomik ve rahat olanaklar sunması, internet ve medyanın da etkisiyle insanlar başka ülkelerdeki yüksek kaliteli ve daha az maliyetli sağlık hizmetlerine kolayca ulaşabilmektedir. Teknolojik gelişmeler insanların hayat felsefelerindeki değişimler,ve eğitimle birlikte bireyin kendi sağlık durumuna önem vermesinin hasta haklarının gelişimine etki ettiği görülmektedir. Sağlık turizminin döviz kazandırıcı yönü ise hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri rekabete sokmakta ve sağlık sektöründen daha fazla kar elde etme isteği doğmaktadır. Bütün bu gelişmelere paralel olarak devlet kişileri korumak ve güvence altına almak amacıyla hasta hakları kavramını oluşturmuştur. Son yıllarda ulusal ve uluslararası düzeyde hasta hakları konusunda birçok yeni yasa yürürlüğe girmekte ve bireylerin hasta hakları konusunda bilgi düzeylerinin arttığı görülmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'deki ve dünyadaki sağlık turizmi uygulamaları incelenmiş, medikal turizmin etik ve hukuki boyutu ele alınmıştır. Sağlık hakkının insani değerler üzerinde olumsuz etkilenme olasılığı irdelenip çatışan değerlerin ispatı yapılmaktadır. Hasta haklarının sağlık işletmelerinde geçerli olduğu varsayımlarıyla sağlık turizmi-hasta hakları ilişkisi ortaya koyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Medical tourism has separated from public service and evolved into a growing business sector in recent years. People now can easily reach out high-quality and low-cost health services in other countries owing to the developments in communication and information technologies, economical and comfortable opportunities offered by transportation sector and the internet and the media.Technological developments, changes in people's perspectives on quality of life, paying more attention to individual health by people as a result of education all have contributed to development of patients' rights.On the other hand, another side of health tourism, which provides an opportunity for earning considerable amount of foreign exchange, leads to a desire to make the most of profit from health sector, thus forcing both developed and developing countries to compete. In line with these developments, the state has created the concept of patient rights in order to protect and secure the individuals. Many new laws on patient rights have been enacted at national and international levels in recent years and it is seen that knowledge level of people on patients' rights has increased. This study investigates medical tourism practices both in Turkey and in the world and addressed its ethical and legal aspects. The possibility that the right to health is affected negatively on human values is investigated and the conflicting values are proved. Finally, based on the assumption that patients' rights have come into force in health organizations, the relationship between medical tourism and patients' rights is discussed.