Aşırı kilolu ve obez kadınlarda yoga egzersizlerinin vücut kompozisyonu, solunum parametreleri ve fonksiyonel düzey üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of yoga exercises on body composition, respiratory parameters and functional level in overweight and obese women: A randomized controlled trial
- Tez No: 1004355
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE PEKESEN KURTÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Kilolu, Obezite, Solunum, Vücut bileşimi, Yoga, Exercise, Overweight, Obesity, Respiration, Body composition, Yoga
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aşırı kilo ve obezite prevalansı günümüzde 'Global Salgın' niteliğinde artış göstermekte ve yanında getirdiği ek sorunlar (hipertansiyon, diyabet vs.) her yıl 2,8 milyon yetişkinin ölümüne neden olmaktadır. Obeziteye karşı mücadelede farklı yaklaşımların araştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Yoga, güvenle uygulanabilir yapısıyla uygun bir egzersiz türü olarak öne çıkmaktadır. Çalışmamızda, aşırı kilolu ve obez kadınlarda uygulanan yoga egzersizlerinin vücut kompozisyonu, solunum parametreleri, fonksiyonel düzey, yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve emosyonel durum üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 50 aşırı kilolu/obez kadın randomize şekilde Yoga Egzersiz Grubu (YEG) ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. YEG 12 hafta boyunca haftada 3 gün, 60 dakikalık yoga egzersizleri programına katılmıştır. Kontrol grubuna müdahalede bulunulmamıştır. Müdahale öncesi ve sonrası tüm katılımcıların vücut kompozisyonu (VKİ, bel çevresi, bel kalça oranı, yağ yüzdesi), solunum parametreleri (FVC, FEV₁, FEV₁/FVC, PEF, MMEF25–75) ve fonksiyonel düzeyleri (Zamanlı Kalk ve Yürü testi) karşılaştırılmıştır. Bulgular: Müdahale sonrasında YEG'nda vücut ağırlığı, VKİ, bel çevresi, bel-kalça oranı ve vücut yağ yüzdesinde anlamlı azalmalar saptanmıştır (p<0.001). Ayrıca solunum parametrelerinde (FVC, FEV₁, PEF, FEV₁/FVC, MMEF25–75) ve fonksiyonel düzeyde kontrol grubuna kıyasla iyileşmeler gözlenmiştir (p<0.008). Sonuç: Yoga, obezite rehabilitasyon programlarına güvenli, ekonomik ve kapsamlı bir egzersiz yöntemi olarak dahil edilebilir. Çalışma, yoganın hem fiziksel hem emosyonel faydalarını ortaya koyarak literatüre katkı sağlamakta ve daha geniş örneklemler ile uzun dönemli takip çalışmalarına ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Overweight and obesity have reached the level of a“global epidemic,”contributing to comorbidities such as hypertension and diabetes and accounting for an estimated 2.8 million adult deaths annually. The urgent need to explore alternative strategies for obesity management has directed attention toward exercise modalities that are safe, accessible, and cost effective. Yoga, with its adaptable and low risk nature, has emerged as a promising option. This study aimed to examine the effects of yoga exercises on body composition, respiratory parameters, functional capacity, quality of life, sleep quality, and emotional status in overweight and obese women. Methods: Fifty women meeting inclusion criteria were randomized into a Yoga Exercise Group (YEG) and a control group. The YEG participated in a structured yoga program for 12 weeks, three sessions per week, each lasting 60 minutes. The control group received no intervention. Pre and post intervention assessments included body composition indices (BMI, waist circumference, waist hip ratio, body fat percentage), respiratory parameters (FVC, FEV₁, FEV₁/FVC, PEF, MMEF25–75), and functional performance measured by the Timed Up and Go test. Results: Following the intervention, the YEG demonstrated significant reductions in body weight, BMI, waist circumference, waist hip ratio, and body fat percentage (p<0.001). Improvements in respiratory parameters (FVC, FEV₁, PEF, FEV₁/FVC, MMEF25–75) and functional performance were also observed compared to controls (p<0.008). Conclusion: Yoga can be incorporated into obesity rehabilitation programs as a secure, economical, and comprehensive exercise methodology. By demonstrating both physical and emotional benefits, this study contributes to the literature and points out the need for larger samples and long‑term follow‑up investigations.