سورتا الفاتحة و البقرة – تحقيق ودراسة
Fâtiha ve Bakara sûreleri örneği
  1. Tez No: 1004384
  2. Yazar: MHD ALI DARRA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fatiha tefsirleri, Risaleti`t-tasavvuf, Verş rivayeti, İşari tefsir, Fatiha chapter, Risaleti`t-tasavvuf, Verş rumour, Implicit interpretation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Aziz Mahmud Hüdayi'nin“Nefâisü'l-Mecâlis”adlı tefsirinin ilmî bir tahkikini ve analitik bir incelemesini sunmayı amaçlamaktadır. Hüdayi'nin bu eseri, aşırı sembolizme veya lafzî katılığa düşmeden, rivayet tefsiri ile zevkî ve tasavvufî yaklaşımı dengeli bir şekilde birleştiren nadir örneklerden biridir. Bu çalışma, içerdiği ilmî ve manevî zenginliğe rağmen, yeterince akademik ilgi görmemiş olan bu tefsiri ele alarak önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Tezde, Hicrî on birinci yüzyıla ait değerli bir yazma nüsha esas alınarak, ilmî tahkik yöntemiyle ayet ve hadislerin tahrici, şahıs isimlerinin tanıtımı, rivayetlerin kaynaklandırılması gibi unsurlar detaylı şekilde işlenmiştir. Eserin içeriği üzerinden müellifin tefsir metodu, hadislerle ve sahabe sözleriyle ilişkisi, tasavvufî yorumlara dayanakları analiz edilmiş; zevkî işaretlerin kaynakları klasik sûfî literatürde araştırılmıştır. Bu çalışmanın önemi; hem geleneksel rivayet tefsiri ile tasavvufî bakış açısını dengeleyen nadir bir örneği ortaya koyması, hem de akademik çevrelerde genellikle ihmal edilen sûfî tefsirlerin yeniden değerlendirilmesine katkı sunmasıdır. Ayrıca tefsirin pedagojik ve ahlâkî yönleri, çağdaş İslami eğitimde değer temelli bir model olarak kullanılabilecek niteliktedir. Bu bağlamda tez, hem araştırmacılar hem de eğitimciler için önemli bir kaynak olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a critical edition and analytical study of Aziz Mahmud Hüdayi's Qur'anic commentary entitled“Nafāʾis al-Majālis”. The tafsir represents a rare synthesis between traditional (naqlī) exegesis and intuitive Sufi (dhawqī) interpretation, avoiding both excessive symbolism and rigid literalism. Despite its spiritual depth and scholarly merit, this work has remained largely overlooked in academic circles, prompting the need for a comprehensive scholarly treatment. The study is based on a valuable 11th-century AH manuscript and employs a rigorous academic methodology. It includes the verification of Qur'anic verses and Prophetic traditions, biographical notes on key figures, and the documentation of narrative sources. The thesis analyzes Hüdayi's exegetical approach, the integration of Hadith and Companions' sayings, and the grounding of his mystical insights in classical Sufi thought. The significance of this research lies in its contribution to re-evaluating Sufi tafsir within academic discourse, offering a balanced model that respects traditional sources while addressing the spiritual and ethical dimensions of the Qur'an. The tafsir's pedagogical tone and moral depth position it as a valuable resource for contemporary Islamic education. This work aims to revive scholarly interest in such interpretive approaches and serve as a useful reference for researchers and educators alike.