Yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde gümrük idarelerinde değişim: yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemi
Changes in customs administrations within the new public management approach: the authorized customs brokers system
  1. Tez No: 1004383
  2. Yazar: DİDEM ÖZÇELİK ÇALARAĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMOKAAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı, Gümrük İdaresi, Gümrük Müşavirliği, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği, Gümrükler, Yeni kamu yönetimi, New Public Management, Customs House, Customs Brokers, Authorized Customs Brokers, Customs consultancy, Customs, New public administration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
2008 yılında temelleri atılan ve gümrük alanında yeni bir iş sahası yaratan Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği (YGM) işlerlik kazanmış bir sistemdir. YGM Sistemi'nin amacı daha öncesinde gümrük idarelerindeki memurlar tarafından görülen birtakım işlemlerin yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin sahip olduğu özel şirketler tarafından yürütülmesidir. Tezin amacı yeni kamu yönetimi anlayışıyla YGM Sistemi arasında benzerlik kurulması ve Türkiye'de gümrük işlemleriyle alakalı büyük bir değişiklik olan YGM Sistemi'nde yeni kamu yönetimi anlayışı ilkelerinin etkin olarak kullanılıp kullanılmadığı sorusuna cevap aramaktır. Bu çalışmanın YGM Sistemi'nin doğru bir uygulama olup olmadığını ortaya çıkartacağı düşünülmektedir. Çalışmada öncelikle yeni kamu yönetimi anlayışı irdelenmiştir ve bu anlayışın Türkiye'ye yansımasına örnek olarak ise gümrük idarelerindeki ilgili değişimden bahsedilerek YGM Sistemi açıklanmıştır. Çalışma sırasında yeni kamu yönetimi anlayışıyla ilgili kitaplardan, makalelerden, tezlerden ve 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve bu kanuna bağlı yönetmeliklerden, tebliğlerden yararlanılmıştır. Tezin son kısmında ise kamu görevlileri, gümrüklü antrepo idarecileri ve gümrük müşavirleri ile yapılan mülakatların sonuçları yer almaktadır. Mülakatların sonucunda YGM Sistemi'nin faydalarının anlaşılması açısından önemli boyutlar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The Authorized Customs Brokers System, established in 2008, has created a new circle of trade and province in the customs and put into action since than. The purpose of this system is to execute such operations by the authorized customs brokers and their private companies rather than by the government officials as done previously. The aim of this thesis is to make an analogy between the New Public Management and the Authorized Customs Brokers System and then answer the question of whether the new principles of public administration have been effectively applied in the Authorized Customs Brokers System which is a major change within the customs process in Turkey. So this will reveal whether the Authorized Customs Brokers System is a correct application or not. In this study, first, the New Public Management has been examined, and in resemblance to Turkey, the Authorized Customs Brokers System has been explained by discussing the change in the customs. This study gathers data from numerous books, scholarly articles, and thesis statements about The New Public Management and The Customs Law Number 4458 and its regulations. At the end of this thesis, there are the results of the interviews which have been made with the public officials, with the managers of warehouses and with the customs brokers. These results of the interviews have revealed the topics that will help to understand the advantages of the Authorized Customs Brokers System.