Oksipital kemik, c1 (atlas) ve c2 (aksis) vertebranın pediatrik popülasyonda kemikleşme paternleri ve varyasyonları
Ossification patterns and variations of the occipital bone, C1 (atlas) and C2 (axis) vertebra in the pediatric population
- Tez No: 1004390
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKHAN ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik Radyoloji, Kraniovertebral Bileşke, Sinkondroz, Ossifikasyon, Oksipital, Atlas, Aksis, Yaş Tayini, Pediatric Radiology, Craniovertebral Junction, Synchondrosis, Ossification, Occipital Bone, Atlas, Axis, Age Estimation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pediatrik hastalarda kraniyoservikal bileşkenin radyolojik değerlendirilmesi, devam eden ossifikasyon süreçleri ve açık sinkondrozlar nedeniyle önemli tanısal zorluklar içermektedir. Oksipital kemik ile C1 (atlas) ve C2 (aksis) vertebralarındaki sinkondrozların normal kemikleşme paternleri ve sinkondrozların kapanma zamanlarının bilinmesi, özellikle travma olgularında normal varyantların patolojik durumlardan ayırt edilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, pediatrik hastalarda oksipital kemik, C1 ve C2 vertebralara ait sinkondrozların kemikleşme paternlerini, kapanma zamanlarını ve varyasyonlarını bilgisayarlı tomografi (BT) ile değerlendirmek ve yaş ile cinsiyete ve zamana bağlı değişimleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Ocak 2023–Mayıs 2025 tarihleri arasında, 0–18 yaş aralığında kontrastsız beyin ve/veya servikal BT görüntüleri bulunan 441 pediatrik hastanın görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Fraktür, tümör, inflamatuvar hastalık, konjenital veya edinsel iskelet anomalisi bulunan olgular çalışma dışı bırakıldı. BT incelemeleri aksiyel kesitler ve çok düzlemli reformat görüntüler üzerinden kemik pencerede incelendi. Oksipital kemikte sfenooksipital, petrooksipital, oksipitomastoid, anterior ve posterior intraoksipital sinkondrozlar; C1 vertebrada sağ ve sol nörosantral sinkondrozlar ile posterior sinkondroz; C2 vertebrada apikodental, dentosantral, nörosantral ve posterior sinkondrozlar değerlendirildi. Sinkondrozlar radyolojik olarak açık, köprüleşme ve tam kapanma evreleri şeklinde sınıflandırıldı. Sadece C1 anterior arkının ve C2 sekonder ossifikasyon merkezinin oluşmadığı evre bu evrelere ek olarak kıkırdak evre olarak sınıflandırıldı. İstatistiksel analizlerde yaş ve cinsiyet ilişkileri incelendi; açık ve tam kapanma evrelerinin ayırt edilmesinde ROC analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışma grubunun %33,1'i kız (n=146), %66,9'u erkek (n=295) hastalardan oluşmaktaydı. Kız ve erkek hastalar arasında çekim yaşları açısından 111 istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,05). Oksipital kemik sinkondrozlarında kapanmanın genel olarak kızlarda daha erken gerçekleştiği izlendi. Sfenooksipital sinkondrozun tam kapanma yaşı kızlarda erkeklere kıyasla daha erken olup, ROC analizinde yüksek sensitivite ve spesifite değerleri elde edildi. Petrooksipital ve oksipitomastoid sinkondrozlarda köprüleşme evresinin ergenlik dönemine kadar devam edebildiği gözlendi. C1 vertebrada nörosantral sinkondrozların sağ ve sol taraflarda simetrik kapanma paterni gösterdiği, posterior sinkondrozun ise daha erken yaşlarda kapandığı saptandı. C2 vertebrada dentosantral ve nörosantral sinkondrozların kapanmasının çocukluk ve erken adölesan döneme kadar uzayabildiği; apikodental sinkondrozun ise daha geç kemikleştiği görüldü. Tüm değerlendirmelerde, sinkondrozların kapanma süreçlerinin çok evreli ve yaşa bağlı progresif özellik gösterdiği belirlendi. Sonuç: Bu çalışma, pediatrik popülasyonda oksipital kemik ile C1 ve C2 vertebralara ait sinkondrozların kemikleşme paternlerini ve kapanma zamanlarını geniş örneklemli BT verileri ile ayrıntılı olarak ortaya koymuştur. Bulgular, kraniyoservikal bileşkenin normal gelişim varyantlarının anlaşılmasına katkı sağlamakta, sinkondrozların kapanma durumlarını göz önüne alarak yaş tayini hakkında tahminde bulunmaya ve özellikle pediatrik travma olgularında sinkondrozların patolojik durumlarla karıştırılmasını önlemeye yönelik önemli radyolojik referans bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Radiological evaluation of the craniovertebral junction in pediatric patients can be challenging because ossification is still ongoing and many synchondroses remain open. Knowing the normal ossification patterns and closure times of the synchondroses of the occipital bone and the C1 (atlas) and C2 (axis) vertebrae is especially important in trauma cases to differentiate normal developmental variants from pathological findings. The aim of this study is to evaluate the ossification patterns, closure times, and variations of the synchondroses of the occipital bone, C1, and C2 vertebrae in pediatric patients using computed tomography (CT), and to assess changes related to age and sex over time. Materials and Methods: Between January 2023 and May 2025, imaging findings of 441 pediatric patients aged 0–18 years who underwent non-contrast brain and/or cervical computed tomography (CT) at Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital were retrospectively evaluated. Patients with fractures, tumors, inflammatory diseases, or congenital or acquired skeletal anomalies were excluded from the study. CT examinations were reviewed on bone window settings using axial sections and multiplanar reformatted images. The sphenooccipital, petrooccipital, occipitomastoid, anterior intraoccipital, and posterior intraoccipital synchondroses of the occipital bone; the right and left neurocentral synchondroses and the posterior synchondrosis of the C1 vertebra; and the apicodental, dentocentral, neurocentral, and posterior synchondroses of the C2 vertebra were evaluated. Synchondroses were radiologically classified as open, bridging, or completely closed. Furthermore, the stage in which the anterior ossification center of the C1 vertebra and the secondary ossification center of the C2 vertebra had not yet formed was defined as the cartilaginous stage. Statistical analyses assessed the relationships between age and sex, and receiver operating 113 characteristic (ROC) analysis was used to differentiate open and completely closed stages. Results: The study group consisted of 33.1% female (n = 146) and 66.9% male (n = 295) patients. A statistically significant difference in imaging age was found between female and male patients (p < 0.05). Closure of occipital bone synchondroses was generally observed to occur earlier in females. Complete closure of the sphenooccipital synchondrosis occurred earlier in females compared to males, and high sensitivity and specificity values were obtained in the ROC analysis. The bridging stage of the petro-occipital and occipitomastoid synchondroses was observed to persist until adolescence. In the C1 vertebra, neurocentral synchondroses showed a symmetrical closure pattern on the right and left sides, while the posterior synchondrosis closed at an earlier age. In the C2 vertebra, closure of the dentocentral and neurocentral synchondroses extended into late childhood and early adolescence, whereas the apicodental synchondrosis showed later ossification. Overall, synchondrosis closure was found to be a multistage and age-dependent progressive process. Conclusion: This study provides a detailed evaluation of the ossification patterns and closure times of the synchondroses of the occipital bone and the C1 and C2 vertebrae in the pediatric population using large-sample CT data. The findings contribute to a better understanding of normal developmental variants of the craniovertebral junction and offer important radiological reference information for age estimation based on synchondrosis closure. In addition, these results may help prevent misinterpretation of normal synchondroses as pathological findings, particularly in pediatric trauma cases.