İlerleyici keratokonusu olup korneal stromal kalınlığı 400 mikrondan ince olan hastalarda korneal çapraz bağlama tedavisinde uygulanabilen sub-400 protokolünün hastalığın progresyonuna etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the sub-400 protocol, applicable in corneal collagen cross-linking treatment, on disease progression in patients with progressive keratoconus and corneal stromal thickness less than 400 microns
- Tez No: 1004399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜCATTİN İLKER KOCAMIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sub-400 protokolü, keratokonus, kornea topografisi, kornea tomografisi, optik kohorens tomografi, in-vivokonfokal mikroskopi, speküler mikroskopi, Sub-400 protocol, keratoconus, corneal topography, corneal tomography, optical coherence tomography, in vivo confocal microscopy, specular microscopy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İlerleyici keratokonus nedeniyle sub-400 protokolü ile korneal kollajen çapraz bağlama (KKÇB) tedavisi uygulanan hastalarda tedavinin etkinliğini ve güvenliğini yapısal ve hücresel parametreler üzerinden değerlendirilmesi Materyal-Metod: Çalışmaya ilerleyici keratokonus tanısıyla intraoperatif epitel kaldırıldıktan sonra stromal kalınlığı 303–395 µm arasında ölçülen ve bu nedenle sub-400 protokolü ile KKÇB uygulanan 25 göz dahil edildi. Epitel kaldırıldıktan sonra, stromal kalınlığa göre bireysel olarak uyarlanan ışınlama süreleri ile 3 mW/cm² şiddetinde ultraviyole uygulaması gerçekleştirildi. Biyomikroskopik muayene, görme keskinliği, maksimal anterior keratometri değeri (Kmax), en ince kornea kalınlığı (EİKK), santral kornea kalınlığı (SKK), subbazal sinir yapısı, korneal endotel hücre sayısı preoperatif ve postoperatif 1. yılda ölçüldü. Stromaldemarkasyon hattı (DL) derinliği ise postoperatif ilk ayda değerlendirildi. Bulgular: Postoperatif 1.yılda gözlerin %88'inde (22 göz) tomografik stabilite saptandı. Hiçbir gözde endotelyal dekompansasyon bulgusu izlenmedi. Ortalama demarkasyon hattı derinliği (DHD) 270,72 ± 21,54 µm olarak ölçüldü. Demarkasyon hattı derinliği (DHD) ile ışınlama süresi arasında anlamlı bir korelasyon bulundu (r = 0.83, p <0.05). Ortalama olarak EİKK değerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma bulundu (p <0.05). Kornea sinir lifi yoğunluğu'ndaki (KSLY) azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Ortalama Kmax değerinde, endotel hücre sayısında, subbazal sinir lifi uzunluğu ve dal yoğunluğunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Tartışma: Bireyselleştirilmiş flüens esasına dayanan“Sub-400”KKÇB protokolü 12 aylık takipte %88 başarı oranı ile keratokonus progresyonunu durdurmuştur. Sub-400 protokolü, stromal kalınlığı 400 mikrondan az olan kornealarda uygulanabilmesi sayesinde tedavi edilebilir hasta grubunu belirgin şekilde genişletmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the efficacy and safety of corneal collagen cross-linking (CXL) performed using the Sub-400 protocol in patients with progressive keratoconus, through the evaluation of structural and cellular parameters. Material and Method: Twenty-five eyes diagnosed with progressive keratoconus were included in the study. Following epithelial removal, intraoperative stromal thickness ranged between 303 and 395 µm; therefore, corneal collagen cross-linking (CXL) was performed using the Sub-400 protocol. After de-epithelialization, ultraviolet irradiation was delivered at an irradiance of 3 mW/cm², with exposure times individually adjusted according to stromal thickness. Preoperative and one-year postoperative evaluations included slit-lamp biomicroscopy, visual acuity assessment, maximum anterior keratometry (Kmax), thinnest corneal thickness (TCT), central corneal thickness (CCT), subbasal nerve morphology, and corneal endothelial cell density. Stromal demarcation line (DL) depth was measured in the first postoperative month. Results: At the one-year postoperative follow-up, tomographic stability was observed in 88% of the eyes (22 eyes). No signs of endothelial decompensation were detected in any case. The mean demarcation line depth (DLD) was measured as 270.72 ± 21.54 µm. A statistically significant correlation was identified between demarcation line depth and irradiation time (r = 0.83, p < 0.05). A significant reduction in thinnest corneal thickness (TCT) was noted on average (p < 0.05). Corneal subbasal nerve fiber density (CNFD) also demonstrated a statistically significant decrease (p < 0.001). In contrast, no statistically significant changes were observed in mean Kmax values, endothelial cell density, subbasal nerve fiber length, or nerve branch density (p > 0.05). Discussion: The individualized fluence-based Sub-400 corneal collagen cross- linking (CXL) protocol achieved an 88% success rate in halting keratoconus progression at 12 months of follow-up. By enabling treatment in corneas with stromal thicknesses below 400 µm, the Sub-400 protocol substantially broadens the range of patients eligible for cross-linking therapy.