E-ticarette yapay zekâ kullanımının önemi
The importance of using artificial intelligence in e-commerce
  1. Tez No: 988698
  2. Yazar: MUHAMMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA KOVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik ticaret, Uluslararası ticaret, Electronic commerce, International trade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gümrük İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, e-ticaret sektöründe yapay zekâ teknolojilerinin kullanım alanlarını, uygulama düzeylerini ve platformların teknolojik olgunluk seviyelerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Son yıllarda küresel ölçekte hızla büyüyen e-ticaret ekosistemi, müşteri beklentilerinin çeşitlenmesi, rekabetin artması ve operasyonların karmaşık hâle gelmesiyle birlikte yapay zekâ tabanlı sistemlere daha fazla ihtiyaç duyar hâle gelmiştir. Bu doğrultuda araştırmada, Türkiye'de ve uluslararası alanda faaliyet gösteren seçili e-ticaret platformlarının yapay zekâ kullanım pratikleri nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi ile değerlendirilmiştir. İçerik analizi kapsamında her platformun web sitesi, kullanıcı arayüzü, yapay zekâ modüllerinin görünür çıktıları, katalog yapıları, arama motoru yanıtları, müşteri hizmetleri süreçleri, fiyatlama dinamikleri ve lojistik altyapıları sistematik olarak incelenmiştir. Bu süreç sonucunda her platform için kullanılan yapay zekâ modülleri, uygulama amaçları, operasyonel kapsamı, güçlü özellikleri ve gelişime ihtiyaç duyan yönleri detaylı biçimde belirlenmiş ve karşılaştırmalı bir tabloya dönüştürülmüştür. Elde edilen bulgular, yapay zekânın e-ticaret operasyonlarının hemen her aşamasında kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Trendyol, Amazon, AliExpress ve Hepsiburada gibi yüksek teknolojik olgunluğa sahip platformların gelişmiş öneri motorları, çok dilli katalog yönetimi, büyük dil modelleri (LLM), görsel tanıma algoritmaları, dinamik fiyatlama, rota optimizasyonu ve talep tahmin sistemlerini yoğun şekilde kullandıkları gözlemlenmiştir. Buna karşın ulusal ölçekli bazı platformların (PttAVM, ePttAVM, Morhipo vb.) yapay zekâ adaptasyonlarının sınırlı kaldığı, özellikle müşteri hizmetleri otomasyonu, otomatik sınıflandırma, veri işleme ve davranış analitiği gibi alanlarda ciddi gelişim ihtiyacı bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın genel bulguları, yapay zekânın e-ticarette sadece operasyonel bir destek aracı olmadığını; aynı zamanda müşteri deneyimi, pazarlama etkinliği, stok ve tedarik yönetimi, rekabet gücü ve stratejik planlama açısından belirleyici bir unsur hâline geldiğini göstermektedir. Çalışma sonucunda, e-ticaret işletmelerinin veri odaklı kültürü güçlendirmesi, yapay zekâ modüllerine yatırım yapması, müşteri deneyimini otomasyon ile iyileştirmesi ve şeffaf algoritma politikaları geliştirmesi gerektiği önerilmektedir. Bu bağlamda araştırma, e-ticaret sektöründe yapay zekâ kullanımının mevcut durumunu ortaya koyarak literatüre katkı sağlamakta ve gelecekte yapılacak çalışmalara yön gösterici nitelikte bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the use of artificial intelligence technologies in the e-commerce sector by analyzing their application areas, operational integration levels, and the technological maturity of leading national and international platforms. As the global e-commerce ecosystem expands rapidly, factors such as increased competition, rising customer expectations, and the growing complexity of operational processes have made artificial intelligence indispensable for sustainable competitive advantage. For this purpose, the study employs a qualitative research design using content analysis. Within this framework, the AI-driven components of selected e-commerce platforms were systematically evaluated through an in-depth examination of their websites, user interfaces, visible AI outputs, catalog structures, search engine behaviors, customer service processes, pricing mechanisms, and logistics infrastructures. The findings were structured into a comparative table detailing each platform's AI modules, intended use cases, operational scope, strengths, and areas requiring further development. The results clearly demonstrate that artificial intelligence plays a transformative role across nearly all layers of e-commerce operations. High-maturity platforms such as Trendyol, Amazon, AliExpress, and Hepsiburada actively utilize advanced AI modules including personalized recommendation engines, multilingual catalog management, Large Language Models (LLMs), image recognition systems, dynamic pricing algorithms, route optimization tools, and demand forecasting models. In contrast, several national platforms exhibit limited AI adaptation, particularly in areas such as automated customer support, behavior analytics, product classification, and data processing capabilities. Overall, the findings indicate that artificial intelligence is no longer a supportive technological tool in e-commerce; rather, it has become a strategic infrastructure that directly influences customer experience, marketing effectiveness, inventory operations, supply chain planning, and competitive positioning. Based on these insights, the study recommends that e-commerce platforms strengthen data-driven decision-making culture, invest in scalable AI systems, enhance customer experience through automation, and adopt transparent algorithmic governance practices. This research provides significant contributions to the literature by presenting a comprehensive evaluation of AI adoption in e-commerce and offering guidance for future academic and sectoral studies.