Erişkin canlı vericili karaciğer naklinde transanastomotik internal stent kullanımı postoperatif biliyer komplikasyonları azaltmak için güvenilir bir seçenek midir? Sonuçlarımızın literatür ile karşılaştırılması
Is the use of transanastomotic internal stent in adult living donor liver transplantation a reliable option to reduce postoperative biliary complications? Comparison of our results with the literature
- Tez No: 1004447
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Canlı vericili karaciğer nakli, biliyer komplikasyonlar, transanastomotik internal stent, bilioma, biliyer striktür, Living donor liver transplantation, biliary complications, transanastomotic internal stent, bilioma, biliary stricture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, erişkin canlı vericili karaciğer nakli uygulanan hastalarda transanastomotik internal stent kullanımının postoperatif biliyer komplikasyonlar üzerindeki etkisini değerlendirmek ve elde edilen sonuçları literatür verileri ile karşılaştırmaktır. YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmaya, Mayıs 2023 – Kasım 2025 tarihleri arasında erişkin canlı vericili karaciğer nakli uygulanan toplam 64 hasta dahil edildi. Erken dönem mortalite gelişen ve biliyer komplikasyon açısından değerlendirme dışı bırakılan 6 hasta hariç tutularak, biliyer komplikasyon analizi 58 hasta üzerinden gerçekleştirildi. Tüm hastalarda biliyer rekonstrüksiyon sırasında transanastomotik internal stent kullanıldı. Biliyer komplikasyonlar erken ve geç dönem olarak sınıflandırıldı. Biliyer kaçaklar bilioma şeklinde tanımlandı. Demografik veriler, preoperatif klinik özellikler, intraoperatif parametreler ve postoperatif sonuçlar kaydedildi. Biliyer komplikasyon gelişen ve gelişmeyen hastalar karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler SPSS yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi ve p<0,05 değeri istatistiksel anlamlılık sınırı olarak kabul edildi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 58 hastada toplam biliyer komplikasyon oranı %15,5 olarak saptandı. Erken dönem biliyer komplikasyon oranı %5,2, geç dönem biliyer komplikasyon oranı %12,1 idi. Erken dönemde gelişen biliyer komplikasyonların tamamı bilioma şeklinde olup, perkütan drenaj kateteri ile başarılı şekilde kontrol altına alındı. Geç dönemde 6 hastada biliyer striktür, 1 hastada biliyer fistüle bağlı bilioma gelişti. Biliyer striktür gelişen hastaların tamamında PTK veya ERCP ile internal stent uygulanarak komplikasyonlar kontrol altına alındı. 1 hastada tekrarlayan girişimlere rağmen devam eden biliyer fistül-bilioma ve buna bağlı gelişen biliyer sepsis sonucu geç dönem mortalite görüldü. Erken dönem mortalite gelişen 6 hastanın tamamı biliyer komplikasyon dışı nedenlerle kaybedildi. Biliyer komplikasyona bağlı mortalite oranı %1,7 olarak belirlendi. Biliyer komplikasyon gelişen ve gelişmeyen hastalar karşılaştırıldığında intraoperatif eritrosit süspansiyonu replasmanı (p=0,027) ve postoperatif hastanede yatış süresi (p=0,036) biliyer komplikasyon gelişimi ile anlamlı ilişkili bulundu. SONUÇ: Erişkin canlı vericili karaciğer naklinde transanastomotik internal stent kullanımı, biliyer komplikasyon oranlarının düşük düzeylerde seyretmesine katkı sağlamakta ve gelişen komplikasyonların büyük oranda girişimsel yöntemlerle kontrol altına alınmasına olanak tanımaktadır. Bu yaklaşım, uygun hasta seçimi ve deneyimli merkezlerde uygulanması koşuluyla, biliyer komplikasyonların azaltılmasına katkı sağlayabilecek güvenilir ve etkili bir cerrahi strateji olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to evaluate the effect of transanastomotic internal stent use on postoperative biliary complications in adult living-donor liver transplant patients and to compare the results with literature data. METHODS: This retrospective study included a total of 64 patients who underwent adult living-donor liver transplantation at our center between May 2023 and November 2025. Excluding 6 patients who experienced early mortality and were excluded from evaluation for biliary complications, biliary complication analysis was performed on 58 patients. All patients underwent transanastomotic internal stent placement during biliary reconstruction. Biliary complications were classified as early and late. Biliary leaks were defined as bilioma. Demographic data, preoperative clinical characteristics, intraoperative parameters, and postoperative outcomes were recorded. Patients with and without biliary complications were compared. Statistical analyses were performed using SPSS software, and a p-value < 0.05 was considered the statistical significance level. RESULTS: The overall biliary complication rate was found to be 15.5% in the 58 patients included in the study. The early biliary complication rate was 5.2%, and the late biliary complication rate was 12.1%. All early biliary complications were in the form of bilioma and were successfully controlled with percutaneous drainage catheterization. In the late period, biliary stricture developed in 6 patients, and bilioma due to a biliary fistula developed in 1 patient. In all patients with biliary stricture, the complications were controlled by internal stent placement via percutaneous thoracic catheterization (PTC) or ERCP. Late mortality occurred in one patient due to persistent biliary fistula-bilioma and resulting biliary sepsis despite repeated interventions. All 6 patients who experienced early mortality died from causes unrelated to biliary complications. The mortality rate due to biliary complications was determined to be 1.7%. When comparing patients with and without biliary complications, intraoperative erythrocyte suspension replacement (p=0.027) and postoperative hospital stay (p=0.036) were found to be significantly associated with the development of biliary complications. CONCLUSION: The use of transanastomotic internal stents in adult living-donor liver transplantation contributes to low rates of biliary complications and allows for the control of most complications through interventional methods. Provided that appropriate patient selection is made and the procedure is performed in experienced centers, this approach can be considered a reliable and effective surgical strategy that contributes to reducing biliary complications.