Lise son sınıf öğrencilerinin sınav kaygı durumu ile yeme davranışları ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişki durumunun saptanması
Determining the relationship between high school senior students' exam anxiety and their eating behavior and physical activity levels
  1. Tez No: 1004525
  2. Yazar: BÜŞRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav kaygısı, Test anxiety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Durum kaygısı veya değerlendirme kaygısı olarak tanımlanan sınav kaygısı bireylerin sınavlara ilişkin yoğun ruhsal baskı ve endişe yaşadığı bir ruhsal durumdur. Bu araştırmanın amacı; üniversite giriş sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerinin sınav kaygı durumu ile yeme davranışları ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişki durumunu saptamaktır. Araştırma Gaziantep SANKO Okullarında eğitim gören ve üniversiteye giriş sınavına hazırlanan 83 lise son sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Öğrencilerin sosyal-demografik özellikleri, sağlık durumları, beslenme davranışları araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile saptanmıştır, sınav kaygı durumu Westside Sınav Kaygısı Ölçeği (WSKÖ) kullanılarak belirlenmiştir, yeme davranışları Yeme Tutum Testi-40 (YTT-40) ve fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Kısa Formu (IPAQ) kullanılarak saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %45,8'i (38) erkek, %54,2'si (45) kız ve yaşı ortalama 17,45±0,50 yıldır. Kızlarda ana öğün tüketmemek erkeklerden daha yaygındır ve erkeklerde üç ana tüketmek daha yaygın beslenme davranışlarıdır (p<0,05). Erkeklerde sabah öğünü tüketme daha yaygındır (p<0,05). Erkeklerin %29'u bazen, %10,5'i her zaman ve kızların %22,2'si bazen, %4,5'i her zaman gece uykudan uyanarak yeme davranışı göstermektedir (p>0,05). Sınava hazırlanma sürecinde kızlarda erkeklerden daha yaygın olmak üzere erkeklerin %39,5'inin ve kızların %66,7'sinin yeme davranışı etkilenmiştir. Sınav kaygı puanı kızların ortalama 38,13±10,67 ve erkeklerin ortalama 28,74±8,26 olup kızların sınav kaygı puanı erkeklerden daha yüksektir (p<0,05). Öğrencilerin YTT-40 puanı medyan değeri erkeklerin 14 (3-51), kızların 20'dir (4-60) ve kızların puanı erkeklerden daha yüksektir (p<0,05). Erkeklerin %13,2'si ve kızların %33,3'ü yeme davranış bozukluğu (YDB) geliştirmeye yatkındır (p>0,05). Yeme davranış bozukluğu geliştirmeye yatkın öğrencilerin %20'si gece uykudan uyanarak yeme davranışı göstermekte, %65'i göstermemekte ve %15'i bazen göstermektedir (p<0,05). Yeme davranış bozukluğu geliştirmeye yatkın olan öğrenciler daha fazla gece uykudan uyanarak yeme davranışı göstermektedir. Yeme davranış bozukluğu geliştirmeye yatkın olmayan öğrencilerin sınav kaygı puanı ortalama 32,92±9,61 ve YDB geliştirmeye yatkın olan öğrencilerin ortalama 36,70±13,40'tır (p>0,05). Erkeklerin %34,2'si inaktif, %47,4'ü minimal aktif, %18,4'ü çok aktif ve kızların %46,7'si inaktif, %42,2'si minimal aktif, %11,1'i çok aktiftir (p>0,05). Fiziksel inaktif öğrencilerin sınav kaygı puanı ortalama 37,15±10,67, minimal aktif öğrencilerin 32,03±9,92 ve çok aktif öğrencilerin 26,00±8,01'dir (p<0,05). Fiziksel inaktif öğrencilerin sınav kaygı puanı çok aktif öğrencilerden daha yüksektir. Yapılan çalışmada öğrencilerin sınav kaygı puanına göre yeme tutum testi puanı farklı bulunmamıştır (p>0,05). Öğrencilerin sınav kaygı puanı ile yeme tutum testi puanı ve fiziksel aktivite düzeyi arasında yine yeme tutum testi puanı ile fiziksel aktivite düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Üniversite sınavına hazırlık sürecinde öğrencilerin kaygı durumu düzenli olarak izlenmelidir. Sınav kaygı düzeyi yüksek olan öğrencilere okul rehberlik birimi tarafından destek verilmeli ve YDB geliştirmeye yatkın olan öğrencilere diyetisyen danışmanlığında tıbbi beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Okullarda sınava hazırlık sürecinde öğrenciler için fiziksel aktivite destek plan ve programları hazırlanmalı ve etkinlikler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Exam anxiety, defined as situational anxiety or evaluation anxiety, is a psychological condition in which individuals experience intense psychological pressure and anxiety related to exams. The aim of this study was to determine the relationship between exam anxiety levels, eating behaviors, and physical activity levels among high school seniors preparing for the university entrance exams. The study was conducted with 83 high school seniors studying at Gaziantep SANKO Schools and preparing for the university entrance exam. The students' socio-demographic characteristics, health status, and eating behaviors were determined using a questionnaire prepared by the researcher. Exam anxiety was determined using the Westside Test Anxiety Scale (WTAS), eating behaviors were determined using the Eating Attitudes Test-40 (EAT-40), and physical activity levels were determined using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). Of the students participating in the study, 45.8% (38) were male and 54.2% (45) were female, and the mean age was 17.45±0.50 years. Not eating a main meal per day was more common among females than males, and eating three main meals was a more common eating behavior among males (p<0.05). Consuming breakfast was more common among males (p<0.05). 29% of males sometimes and 10.5% always, while 22.2% of females sometimes and 4.5% always exhibited nighttime eating behavior after waking from sleep (p>0.05). During the exam preparation period, eating habits were affected in 39.5% of males and 66.7% of females, with females being more affected than males (p<0.05). The average test anxiety score for females was 38.13±10.67, while for males it was 28.74±8.26, and females' test anxiety scores were higher than those of males (p<0.05). The Eating Attitude Test-40 score median was 14 (3-51) for males and 20 (4-60) for females, and the EAT score for females was higher than that for males' (p<0.05). 13.2% of males and 33.3% of females were prone to developing eating disorders (p>0.05). Twenty percent of students prone to developing eating disorders exhibited nighttime eating behavior, 65% did not, and 15% sometimes did (p<0.05). Students who were prone to developing eating disorders were more likely to wake up at night and engage in eating behaviors. Students not prone to developing eating disorders had an average test anxiety score of 32.92±9.61, while students prone to developing eating disorders had an average score of 36.70±13.40 (p>0.05). 34.2% of males were inactive, 47.4% were minimally active, and 18.4% were highly active, while 46.7% of females were inactive, 42.2% were minimally active, and 11.1% were very active (p>0.05). The exam anxiety score of physically inactive students was 37.15±10.67 on average, that of minimally active students was 32.03±9.92, and that of very active students was 26.00±8.01 (p<0.05). The exam anxiety score of physically inactive students was higher than that of very active students. In this study, no difference was found in the eating attitude test scores according to the students' test anxiety scores (p>0.05). No significant relationship was found between students' test anxiety scores and eating attitude test scores, or between eating attitude test scores and physical activity levels (p>0.05). During the university entrance exam preparation process, students' anxiety levels should be monitored regularly. Students with high test anxiety levels should receive support from the school counseling unit, and students prone to developing eating disorders should undergo medical nutrition therapy under the guidance of a dietitian. Physical activity support plans and programs should be prepared and activities organized for students in schools during the exam preparation process.