Yaşlı dostu kent bağlamında açık kamusal mekan kullanımı: :Isparta örneği
The use of open public spaces in the context of an age-friendly city: The İsparta example
  1. Tez No: 1004540
  2. Yazar: GAMZE ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN DAMLA YILMAZ USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir planlama, Şehircilik, Urbanization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
Özet
Yaşlı dostu kent, yaşlı bireylerin ihtiyaçlarını gözeten, yaşam kalitelerini arttıran ve sosyal katılımlarını teşvik eden bir şehirleşme anlayışını ifade etmektedir. Yaşlı dostu kent aktif ve sağlıklı yaşlanmayı destekleyici çevre oluşturmak amacıyla planlanan sağlıklı, erişilebilir, yürünebilir kent olarak tanımlanmaktadır. Kamusal mekân bireylerin bir araya geldiği, sosyal etkileşimde bulunduğu ve toplumsal gereksinimlerinin karşılandığı fiziksel alanlar olup, parklar, meydanlar, sokaklar, kütüphaneler ve diğer toplu kullanım alanları kamusal mekânın örneklerini oluşturur. Isparta'daki yaşlıların sosyalleştiği açık kamusal alanları ele alan bu çalışmada kent merkezindeki Atatürk Parkı, Mimar Sinan Cami ve Kaymakkapı Meydan çevresi, yaşlı bireylerin kullanımı açısından incelenerek mekânsal özelliklerin analiz edilmesi ve böylece Isparta kent merkezindeki açık kamusal alanların yaşlıların daha etkin kullanımını sağlayacak şekilde düzenlenmesi için öneriler oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda, hem ilgili yerleri gözlemlemeye dayalı hem de buraları kullanan 65 yaş üstü bireylerle gerçekleştirilen ankete dayalı inceleme yapılmıştır. Gözlemlerde çalışma alanı ergonomi kriterleri açıdan değerlendirilmiş, yaşlı kullanıcılarla yapılan ankette hem yapılandırılmış hem de yarı yapılandırılmış sorular kullanılmıştır. Sağlanan veriler sonucunda Isparta kent merkezindeki yaşlı dostu kamusal alanlar ile ilgili olarak park çevresinde yaya öncelikli ulaşım düzenlemeleri yanı sıra ergonomik oturma birimleri, aydınlatma, gölgelik sistemleri gibi sosyal etkileşimi teşvik eden mekân tasarımları oluşturulması şeklinde öneriler geliştirilmiştir. Ayrıca, kent merkezinde yaşlıların kullanabileceği kamusal mekânları gösteren bir yol haritası oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
An age-friendly city refers to an urban planning approach that considers the needs of older individuals, improves their quality of life, and encourages their social participation. An age-friendly city is defined as a healthy, accessible, and walkable city planned with the aim of creating an environment that supports active and healthy aging. Public spaces are physical areas where individuals come together, engage in social interaction, and meet their societal needs; parks, squares, streets, libraries, and other public spaces are examples of public spaces. This study, which examines open public spaces where elderly people socialize in Isparta, aims to analyze the spatial characteristics of Atatürk Park, Mimar Sinan Mosque, and the area around Kaymakkapı Square in the city center from the perspective of their use by elderly individuals, and thus to generate suggestions for organizing open public spaces in Isparta city center in a way that will enable more effective use by the elderly. To this end, an examination was conducted based both on observation of the relevant places and on a survey conducted with individuals over 65 years of age who use these places. In the observations, the study areas were evaluated in terms of ergonomic criteria, and both structured and semi-structured questions were used in the survey conducted with elderly users. Based on the data provided, recommendations have been developed for senior-friendly public spaces in Isparta city center. These recommendations include pedestrian-prioritized transportation arrangements around parks, as well as the creation of spaces that encourage social interaction through features such as ergonomic seating units, lighting, and shading systems. Additionally, a roadmap has been created showing public spaces in the city center that can be used by seniors