Avrupa savaş rasyonalitesinin gelişimi ve dönüşümü
The development and transformation of European war rationality
  1. Tez No: 1004553
  2. Yazar: DAĞHAN YET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERTAN KARDEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Geleceğin savaşları, Hibrit savaş, Yeni savaşlar, Future wars, Hybrid warfare, New wars
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Savaş fenomeni, iki politik iradenin çarpışmaya başladığı andan itibaren siyasetin en önemli araçlarından biri olmuştur. Bu aracın politik aktörler açısından önemi, bu aktörlerin savaşı daha iyi yapma çabasına girmesine sebep olmuştur. Bu çaba, tarih boyu asimetri arayışında göze çarpan belirli trendlere yol açmıştır. Bu tez, bahse konu tarihi trendleri tespit ederek, savaş açısından önemli olan köşe taşlarını kendine rehber edinerek, savaş fenomenindeki sürekli asimetriyi bulmak için yazılmıştır. Tezde, ortaya konan asimetrinin belirli bir savaş rasyonalitesi oluşturduğu iddia edilmiş, bu rasyonelitenin iki parçadan meydana geldiğinin altı çizilmiştir. Bu bağlamda tez, antik dönemde ortaya çıkan askeri rasyonaliteyi incelemiş, Orta Çağ sonrası gelişen devlet rasyonalitesiyle birleşen askeri rasyonalitenin, sürekli asimetriyi sağlayan savaş rasyonalitesine dönüşümünü incelemiştir.
Özet (Çeviri)
War has been one of the most effective tools of politics throughout history. As one of the earliest political tools, each political entity sought to excel in warmaking and warfare by creating certain asymmetries. This endeavor led to trends in warfare that have shaped the phenomenon of war. This dissertation aims to uncover these trends and identify the cornerstones of the phenomenon of war in order to understand what truly causes asymmetry in war. Based on its findings, this dissertation argues that asymmetry is achieved through a war rationality observable throughout the history of warfare in Europe. This war rationality consists of two important sub-branches: first, the military rationality that emerged during antiquity, and second, the state rationality that developed after the Middle Ages.