Performans yönetim stratejisinin seçiminde analitik hiyerarşi prosesinin (AHP) kullanımı: İlaç sektöründe bir uygulama
Performance management strategy selection with analytic hierarchy process (AHP): An application in the pharmaceutical sector
  1. Tez No: 1004554
  2. Yazar: GÖKSU GÖZÜKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan performansı, Employee performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Performans yönetim sistemleri, çalışanların kurumsal hedeflere katkılarını izlemeye, yetkinliklerini geliştirmeye ve organizasyonel verimliliği artırmaya yönelik bütünsel yaklaşımlar sunar. Satış ekiplerinin performansı, şirket başarısı açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, satış ekiplerinin performansının doğru şekilde ölçülmesi ve geliştirilmesi, hem bireysel başarıyı hem de kurumsal sürdürülebilirliği destekleyen temel unsurlardan biridir. Bu çalışmada, ilaç sektöründeki satış ekiplerine yönelik performans yönetim sisteminin seçiminde Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) kullanılmıştır. AHP modeline uygun olarak, 4 ana kriter ve bu kriterlere ait toplam 12 alt kriter belirlenmiştir. İlaç sektöründe tecrübeli uzmanlar ile gerçekleştirilen görüşmelerde, kriterlere ve alternatiflere ilişkin ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışma kapsamında, sonuç odaklı, süreç odaklı ve hibrit performans yönetim stratejisi olmak üzere 3 farklı alternatif değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, finansal sonuçlara etki belirlenen alternatiflerin değerlendirilmesi açısından en yüksek öneme sahip kriter olarak öne çıkmıştır. Bunu sırasıyla çalışan motivasyonuna etki, şirket stratejileri ile uyum ve uygulanabilirlik kriterleri takip etmiştir. Alt kriter düzeyinde ise her ana kriter içersinde öne çıkan faktörler sırasıyla finansal sürdürülebilirlik, adillik algısı, dijitalleşme ile uyum ve satış ekibinin benimsemesi olmuştur. Genel değerlendirme sonucunda, hibrit performans yönetim stratejisi alternatifler arasında en uygun seçenek olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance management systems include holistic approaches to monitor employees' contributions to organizational goals, enhance their competencies and increase overall organizational efficiency. Sales teams' performance plays a critical role in the success of organizations. Therefore, effective measurement of sales teams' performance is one of the critical factors that contribute to individual success and organizational sustainability. In this study, Analytic Hierarchy Process (AHP), which is a MultiCriteria Decision Making (MCDM) method, was used to evaluate and select the most appropriate performance management system for sales teams in the pharmaceutical industry. Based on this model, 4 main criteria and 12 subcriteria were defined. Interviews were conducted with experienced experts in the pharmaceutical industry for paired comparisons concerning criteria and alternatives. Within the scope of this study, 3 alternative performance management strategies were considered, including result-oriented, process-oriented and hybrid. The analysis revealed that impact on financial outcomes was the most important criterion considering the decision problem. This was followed by impact on employee motivation, alignment with company strategies and applicability. At the subcriteria level, most important factors under each main criterion were financial sustainability, perceived fairness, alignment with digitalization and sales team adoption respectively. As a result, hybrid performance management strategy appeared as the most suitable alternative.