1836 tarihli Çıldır Eyaleti Posof Sancağı Nüfus Defteri tahlili ve transkripsiyonu
Analysis and transcription of the Population Register of the Posof Sanjak of the Çıldır Province, dated 1836
- Tez No: 1004594
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eyalet, Sancak, Posof, Nüfus, Nüfus Defteri, Ardahan-Posof, Kıpçaklar, Mufassal Tahrir Defteri, Nüfus Defterleri, Nüfus kaydı, Nüfus sayımı, Osmanlı Devleti, Tahrir Defteri, Transkripsiyon, Province, District, Posof, Population, Population Register, Ardahan-Posof, Kıpcaks, Mufassal Tahrir Notebook, Population Surveys, Civil registration, Census, Ottoman State, Tahrir Register
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Yenilikçi bir padişah olan II. Mahmud tahta geçince Osmanlı Devleti'nin kötü gidişatını durdurmak, devleti yeniden ihtişamlı günlerine kavuşturmak için pek çok alanda ıslahatlar yapmaya başlamıştır. Yeniçeri Ocağı'nın lağvedilmesiyle birlikte, yerine kurulan ordunun asker ihtiyacını karşılamak ve vergi yükümlülerinin tespitini sağlamak için nüfusun sayımına ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda, ilk nüfus sayımı İstanbul'da bölgesel olarak yapılmaya başlanmıştır. Daha sonra ülke genelinde de nüfus sayımları yapılmıştır. Bu çalışmada 1836 Tarihli Çıldır Eyaleti Posof Sancağı Nüfus Defteri'nin tahlili ve transkripsiyonu yapılmıştır. Söz konusu nüfus defteri incelenerek, sayımı yapılan nüfusun yaş aralıkları, hanede yaşayanların akrabalık bağları, köylerde bulunan resmi ve dini unvanlar vb. hakkında tablolar oluşturularak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
When the innovative Sultan Mahmud II ascended the throne, he began to implement reforms in many areas in order to halt the decline of the Ottoman Empire and restore the state to its former glory. With the abolition of the Janissary Corps, it was decided to conduct a census to meet the military needs of the newly established army and to identify the tax-paying population. For this purpose, a regional census was conducted in Istanbul. Subsequently, censuses were conducted throughout the country. In this study, the“1836 Population Register of the Posof Sanjak of the Çıldır Province”was analyzed and transcribed. The population register was examined, and tables regarding the age ranges of the population counted, the kinship ties of those living in households, official and religious titles in villages, etc. were created and analyzed.