Metotreksatın neden olduğu nefrotoksisite üzerine naringeninin koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of naringenin against methotrexate-induced nephrotoxicity
- Tez No: 1004655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL UÇKUN ŞAHİNOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Farmasötik Toksikoloji, Pharmacy and Pharmacology, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Metotreksat, Naringenin, Nefrotoksisite, Methotrexate, Naringenin, Nephrotoxicity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, metotreksatın (MTX) neden olduğu nefrotoksisite üzerine naringeninin (NAR) olası koruyucu etkilerinin biyokimyasal, moleküler ve histopatolojik düzeylerde araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada erişkin erkek Wistar albino sıçanlar kullanılmış; hayvanlar Kontrol, çözücü, MTX, NAR ve MTX ile birlikte farklı dozlarda NAR (25, 50, 100 mg/kg/gün) uygulanan gruplara ayrılmıştır. MTX uygulaması sonrası böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla serum kreatinin ve kan üre azotu (BUN) düzeyleri ölçülmüş; böbrek dokusunda oksidatif stres (katalaz, glutatyon peroksidaz), apoptoz (Bax, Bcl-2; Kaspaz-3, -8, -9 ve -12), endoplazmik retikulum (ER) stresi (GRP78, ATF-6, PERK, IRE1α ve CHOP) ve inflamasyon (NF-κB) ile ilişkili genlerin ekspresyon düzeyleri RT-PCR yöntemi ile analiz edilmiştir. Ayrıca böbrek dokuları histopatolojik olarak incelenmiştir. MTX uygulanan grupta böbrek dokusunda belirgin histopatolojik hasar gözlenmiştir. Moleküler analizlerde, MTX'ın Kaspaz-3, Kaspaz-8, Kaspaz-9 ve Kaspaz-12 gen ekspresyon düzeylerini artırdığı; Bax/Bcl-2 dengesini proapoptotik yönde değiştirdiği; ER stresine ve inflamasyona ait gen ekspresyonlarını belirgin şekilde yükselttiği, buna karşılık antioksidan savunma ile ilişkili GPX ve CAT gen ekspresyonlarını azalttığı belirlenmiştir. NAR uygulaması, özellikle orta (50 mg/kg/gün) ve yüksek dozlarda (100 mg/kg/gün), MTX'a bağlı olarak artan apoptotik, inflamatuvar ve ER stresine ait gen ekspresyonlarını baskılamış ve antioksidan savunma sistemini desteklemiştir. Histopatolojik incelemelerde, NAR uygulanan gruplarda MTX'ın neden olduğu tübüler dejenerasyon, glomerüler hasar ve inflamatuar hücre infiltrasyonunun azaldığı; ancak lezyonların tamamen ortadan kalkmadığı saptanmıştır. Elde edilen bulgular, NAR'ın MTX'a bağlı nefrotoksik hasarı azaltma potansiyeline sahip olduğunu; ancak bu koruyucu etkinin histopatolojik düzeyde, moleküler değişikliklere kıyasla daha geç ortaya çıktığı ve söz konusu etkinin oksidatif stres, apoptoz ve endoplazmik retikulum stresiyle ilişkili mekanizmaların baskılanması ve modülasyonu aracılığıyla gerçekleşebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the potential protective effects of naringenin (NAR) against methotrexate (MTX)-induced nephrotoxicity at biochemical, molecular, and histopathological levels. Adult male wistar albino rats were used in the study and divided into Control, Vehicle, MTX, NAR, and MTX combined with different doses of NAR groups (NAR (25, 50, 100 mg/kg/day). Following MTX administration, serum creatinine and blood urea nitrogen (BUN) levels were measured to evaluate renal function. Gene expression levels associated with oxidative stress (catalase, glutathione peroxidase), apoptosis (Bax, Bcl-2; caspase-3, -8, -9, and -12), endoplasmic reticulum (ER) stress (GRP78, ATF-6, PERK, IRE1α, and CHOP), and inflammation (NF-κB) were analyzed in kidney tissue using RT-PCR method. In addition, renal tissues were examined histopathologically. Marked histopathological damage was observed in the kidney tissue of the MTX-treated group. Molecular analyses revealed that MTX increased the expression levels of caspase-3, caspase-8, caspase-9, and caspase-12; shifted the Bax/Bcl-2 balance toward a proapoptotic profile; markedly elevated ER stress- and inflammation-related gene expressions; and reduced the expression of antioxidant defense-related genes GPX and CAT. NAR administration, particularly at moderate (50 mg/kg/day) and high doses (100 mg/kg/day), suppressed MTX-induced increases in apoptotic, inflammatory, and ER stress-related gene expressions and supported the antioxidant defense system. Histopathological examinations revealed that, in the NAR-treated groups, tubular degeneration, glomerular damage, and inflammatory cell infiltration induced by MTX were reduced; however, the lesions were not completely resolved. The findings indicate that NAR has the potential to attenuate MTX-induced nephrotoxic injury; nevertheless, this protective effect appears to emerge later at the histopathological level compared with molecular alterations, and may occur through the suppression and modulation of mechanisms associated with oxidative stress, apoptosis, and endoplasmic reticulum stress.