Radikal prostatektomi operasyonu uygulanan hastalarda preoperatif radyolojik ve biyokimyasal analiz sonuçlarının final patoloji sonucuna göre karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of preoperative radiological and biochemical analysis results according to final pathological findings in patients undergoing radical prostatectomy
  1. Tez No: 1004654
  2. Yazar: NURİYE GÜL BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN BEDİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Gleason skoru, mpMRG, PSA, prostat kanseri, radikal prostatektomi, Manyetik rezonans görüntüleme, Prostat neoplazmları, Prostat spesifik antijeni, Prostatektomi, Gleason score, mpMRI, PSA, prostate cancer, radical prostatectomy, Magnetic resonance imaging, Prostatic neoplasms, Prostate specific antigen, Prostatectomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; radikal prostatektomi uygulanan prostat kanserli hastalarda preoperatif biyokimyasal [Total Prostat Spesifik Antijen (tPSA), Serbest Prostat Spesifik Antijen (fPSA), fPSA/tPSA oranı, Prostat Spesifik Antijen Dansitesi (PSAD)], radyolojik [Multiparametrik Manyetik Rezonans görüntüleme (mpMRG), Prostat Görüntüleme Raporlama ve Veri Sistemi (PI-RADS) skoru, lezyon lokalizasyonu, tümör yüzdesi, nörovasküler invazyon, seminal vezikül invazyonu (SVİ)] ve histopatolojik [biyopsi tipi, preoperatif Gleason skoru, perinöral invazyon (PNİ), lenfovasküler invazyon (LVİ)] parametrelerinin; postoperatif histopatolojik bulgular [Gleason skoru, PNİ, LVİ, SVİ, cerrahi sınır pozitifliği (PSM)] ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2019 – Nisan 2024 tarihleri arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde radikal prostatektomi uygulanan 131 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya preoperatif biyokimyasal analizleri, mpMRG raporları, biyopsi verileri ve postoperatif patoloji sonuçları eksiksiz olan olgular dâhil edildi. Tüm istatistiksel analizler SPSS yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Kategorik değişkenler sayı ve yüzde ile, sürekli değişkenler ortalama ± standart sapma ve minimum–maksimum değerleriyle özetlendi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi iki yönlü olarak p < 0,05 kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda radikal prostatektomi uygulanan 131 hastanın yaş ortalaması 64,58 ortalama tPSA 12,98 ng/mL, fPSA 1,57 ng/mL, fPSA/tPSA oranı 0,14 ve PSAD 0,35 saptandı. mpMRG incelemesinde olguların %98,4'ünde lezyon saptandı; PI-RADS ≥ 4 oranı %86,2 olarak bulundu. Preoperatif biyopsilerde olguların %55,7'sinde Gleason skoru 6, %32,1'inde Gleason skoru 7, %9,9'unda Gleason skoru 8 ve %2,3'ünde Gleason skoru 9 tümör tespit edildi. PNİ %9,9, LVİ %23,7 oranında izlendi. Postoperatif histopatolojik incelemede olguların %29'unda Gleason skoru 6, %52,6'sında Gleason skoru 7, %9,2'sinde Gleason skoru 8, %9,2'sinde Gleason skoru 9 tümör tespit edildi. Olguların %73,3'ünde PNİ, %51,9'unda PSM, %21,4'ünde SVİ, %14,5'inde LVİ ve %3,1'inde pelvik lenf nodu tutulumu saptandı. Biyopsi patolojisi ve final patoloji arasında toplam Gleason skoru açısından orta düzeyde uyum saptanmıştır (Kappa = 0,316). Seminal vezikül invazyonu açısından mpMRG ile postoperatif patoloji arasında güçlü ve anlamlı uyum saptanmıştır (Kappa = 0,688). mpMRG'de nörovasküler invazyon bulgusu ile postoperatif patolojide perinöral invazyon arasında orta–iyi düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir uyum olduğu görüldü (Kappa = 0,451; p < 0,001). Preoperatif biyopsi örneklerinde saptanan tümör yüzdesi ISUP derece artışı olan hastalarda, artış olmayanlara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek saptandı ( p = 0,043). Sonuç: Preoperatif biyokimyasal, radyolojik ve histopatolojik parametrelerin birlikte değerlendirilmesi, radikal prostatektomi sonrası agresif patolojik bulguların (PNİ, SVİ ve upgrading) öngörülmesinde katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın bütüncül değerlendirmesi, preoperatif biyopsi ve mpMRG'nin farklı patolojik parametreler için farklı düzeylerde doğruluk sağladığını ortaya koymaktadır. Biyopsi, tümör derecesi ve invazyon parametrelerinde sınırlı; mpMRG ise özellikle lokal ileri hastalık göstergelerinde güçlüdür. ISUP upgrade'in güvenilir biçimde öngörülememesi, klinik karar süreçlerinde biyopsi ve görüntüleme bulgularının birlikte ve temkinli yorumlanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between preoperative biochemical [Total Prostate Specific Antigen (tPSA), Free Prostate Specific Antigen (fPSA), fPSA/tPSA ratio, Prostate Specific Antigen Density (PSAD)], radiological [Multiparametric Magnetic Resonance Imaging (mpMRI), Prostate Imaging Reporting and Data System (PI-RADS) score, lesion localization, tumor percentage, neurovascular invasion, seminal vesicle invasion (SVI)], and histopathological [biopsy type, preoperative Gleason score, perineural invasion (PNI), lymphovascular invasion (LVI)] parameters and postoperative histopathological findings [Gleason score, PNI, LVI, SVI, positive surgical margin (PSM)]. Materials and Methods: Data from 131 patients who underwent radical prostatectomy at the Urology Clinic of Gülhane Training and Research Hospital between January 2019 and April 2024 were retrospectively reviewed. Cases with complete preoperative biochemical analyses, mpMRI reports, biopsy data, and postoperative pathology results were included in the study. All statistical analyses were performed using SPSS software. Categorical variables were summarized as numbers and percentages, and continuous variables were summarized as mean ± standard deviation and minimum-maximum values. A two-sided statistical significance level of p < 0.05 was accepted. Results: In our study, the mean age of 131 patients who underwent radical prostatectomy was 64.58, and the mean tPSA was 12.98 ng/mL, fPSA 1,57 ng/mL, fPSA/tPSA ratio was 0.14 and PSAD was 0.35. mpMRI revealed lesions in 98,4% of cases; the PI-RADS ≥ 4 rate was found to be 86,2%. Preoperative biopsies revealed tumors with Gleason score 6 in 55,7%, Gleason score 7 in 32,1%, Gleason score 8 in 9,9%, and Gleason score 9 in 2,3% of cases. PNI was observed in 9,9% and LVI in 23,7%. Postoperative histopathological examination revealed Gleason score 6 in 29% of cases, Gleason score 7 in 52,7%, Gleason score 8 in 9,2%, and Gleason score 9 in 9,2%. Pelvic lymph node involvement was detected in 73,3% of cases (PNI), 51,9% (PSM), 21,4% (SVI), 14,5% (LVI), and 3,1% (pelvic lymph node). A moderate level of agreement was found between biopsy pathology and final pathology in terms of total Gleason score (Kappa = 0.316). A strong and significant agreement was found between mpMRI and postoperative pathology regarding seminal vesicle invasion (Kappa = 0.688). A moderate to good and statistically significant agreement was observed between neurovascular invasion findings on mpMRI and perineural invasion in postoperative pathology (Kappa = 0.451; p < 0.001). The percentage of tumor detected in preoperative biopsy samples was significantly higher in patients with increased ISUP grade compared to those without (p = 0.043). Conclusion: The combined evaluation of preoperative biochemical, radiological, and histopathological parameters contributes to the prediction of aggressive pathological findings (PNI, SVI, and upgrading) after radical prostatectomy. The holistic evaluation of this study reveals that preoperative biopsy and mpMRI provide varying levels of accuracy for different pathological parameters. Biopsy is limited in predicting tumor grade and invasion parameters; mpMRI, however, is particularly strong in predicting locally advanced disease indicators. The inability to reliably predict ISUP upgrade suggests that biopsy and imaging findings should be interpreted together and cautiously in clinical decision-making processes.