Bir aile sağlığı merkezine başvuran 0-18 yaş grubu çocuk sahibi ebeveynlerin HPV ve HPV aşısı hakkında farkındalıklarının ve çocuklarındaki aşılama durumlarının incelenmesi
Investigationof the awareness of parents of 0-18 years old children who apply to a family health center about HPV and HPV vaccine and the vaccinationstatus of their children
  1. Tez No: 1004664
  2. Yazar: CABBAR TUĞRUL GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ACLAN ÖZDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Aile Hekimliği, Public Health, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, HPV aşısı, farkındalık, ebeveyn, çocuk sağlığı, aşılama, HPV, HPV vaccine, awareness, parents, child health, immunization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, bir aile sağlığı merkezine başvuran 0-18 yaş arası çocuk sahibi ebeveynlerin Human Papilloma Virüsü (HPV) ve HPV aşısı hakkındaki farkındalık düzeylerini ve çocuklarında aşılama durumlarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Çalışma, tanımlayıcı ve karşılaştırmalı bir tarama modeli çerçevesinde yürütülmüş olup, toplam 239 ebeveynden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmada, katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine (cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çalışma durumu vb.) göre HPV'ye yönelik bilgi düzeyleri, risk algıları ve aşıya karşı tutumları analiz edilmiştir. Bulgular: Ebeveynlerin HPV ve HPV aşısı konusundaki farkındalık düzeylerinin eğitim, cinsiyet, düzenli muayene alışkanlığı ve bilgi kaynağı gibi değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Özellikle üniversite mezunu, düzenli sağlık kontrolü yaptıran ve sağlık personelinden bilgi alan ebeveynlerin HPV konusunda daha yüksek farkındalık düzeyine sahip olduğu saptanmıştır. Ayrıca, çocuklarında HPV aşısı yaptıran ebeveynlerin, genel olarak konuyla ilgili daha bilinçli olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu bulgular, HPV'ye yönelik toplum düzeyindeki bilgilendirme ve bağışıklama çalışmalarının ebeveyn odaklı olarak güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the awareness levels of parents with children aged 0–18 who applied to a family health center regarding Human Papilloma Virus (HPV) and the HPV vaccine, as well as the vaccination status of their children. Method: The research was conducted within the framework of a descriptive and comparative survey model, and data were collected from a total of 239 parents. The participants' sociodemographic characteristics (e.g., gender, education level, marital status, employment status) were analyzed in relation to their HPV knowledge, risk perception, and attitudes toward vaccination. Results: The findings revealed that parents' awareness of HPV and the HPV vaccine varied significantly according to variables such as education level, gender, regular medical check-ups, and sources of information. Notably, parents who were university graduates, had regular health screenings, and received information from healthcare professionals exhibited higher levels of awareness. In addition, those who had vaccinated their children against HPV were generally more informed and conscious about the subject. Conclusion: These results emphasize the need to strengthen HPV-related public health education and immunization efforts, particularly with a parent-centered approach.