Sürdürülebilir havacılık yakıtların sektörel analizi
Sectoral analysis of sustainable aviation fuels
  1. Tez No: 1004663
  2. Yazar: ZEYD ALTINTOP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI CENK ERKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif yakıtlar, Biyoyakıtlar, Jet yakıtı, Çevresel sürdürülebilirlik, Alternative fuels, Biofuels, Jet fuel, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Havacılık sektörü, küresel ulaşım ağının temel bileşenlerinden biri olmakla birlikte, fosil yakıt kullanımına dayalı yapısı nedeniyle önemli düzeyde sera gazı salınımına neden olmaktadır. Bu çalışma, biyoyakıt temelli sürdürülebilir havacılık yakıtları üretim süreçlerini, yakıt türlerini, çevresel etkilerini, küresel politika yaklaşımlarını ve havacılık sektöründeki güncel uygulamaları kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, sürdürülebilir havacılık yakıtlarının üretimini ve kullanımını belirleyen teknik, ekonomik ve kurumsal boyutlarını ortaya koyarak havacılık sektöründe sürdürülebilir dönüşümün nasıl gerçekleştirilebileceğini bütüncül bir perspektifle değerlendirmektir. Tez kapsamında öncelikle biyoyakıt türleri, üretim teknolojileri ve nesil bazlı sınıflandırmalar ele alınmıştır. Ardından, ülkelerin sürdürülebilir havacılık yakıtlarının kullanımına yönelik düzenleyici yaklaşımları, teşvik mekanizmaları ve zorunluluk oranları karşılaştırmalı olarak incelenmiş; hava taşımacılığında en büyük on ülkenin ve Avrupa Birliği'nin politikaları değerlendirilmiştir. Daha sonra dünyanın en büyük havayolu şirketlerinin sürdürülebilir havacılık yakıtlarına ilişkin kullanım hedefleri ve tedarik stratejileri analiz edilmiştir. Son olarak, küresel ölçekte sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimi gerçekleştiren şirketlerin yıllık üretim kapasiteleri ve yatırım planları incelenerek sektöre ilişkin bütüncül bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır. Sürdürülebilir havacılık yakıtı üretiminde teknolojik olgunluk düzeyinin, maliyetler ve yaygınlaşma süreci üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Havayolu şirketlerinin gönüllü olarak yüksek kullanım hedefleri belirleyerek bu yakıtları sürdürülebilirlik stratejilerinin merkezine yerleştirdiği anlaşılmaktadır. Ayrıca havayolu şirketlerinin üreticilerle yaptığı uzun vadeli alım garantili yakıt anlaşmalarının sektörün gelişiminde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Sürdürülebilir havacılık yakıtlarının yaygınlaşmasında devlet politikaları kritik bir rol oynamakta; teşvik mekanizmaları ile zorunlulukların dengeli biçimde bir arada bulunduğu düzenleyici çerçevelerin daha etkili olduğu değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, sektörün gelişim aşamasında kamu–özel sektör iş birliğinin hayati öneme sahip olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aviation sector is a key component of the global transportation network; however, due to its reliance on fossil fuels, it significantly contributes to greenhouse gas emissions. This study comprehensively examines the production processes of biofuel-based sustainable aviation fuels (SAFs), fuel types, environmental impacts, global policy approaches, and current applications in the aviation industry. The main objective is to evaluate how a sustainable transformation in aviation can be achieved by addressing the technical, economic, and institutional dimensions that shape the production and use of SAFs. The thesis first discusses biofuel types, production technologies, and generation-based classifications. It then comparatively analyzes regulatory approaches, incentive mechanisms, and blending mandates adopted by countries, focusing on the ten largest aviation markets and the European Union. Furthermore, it evaluates the usage targets and supply strategies of major global airlines regarding SAFs. Finally, a holistic assessment is provided by examining the annual production capacities and investment plans of leading SAF producers worldwide. Findings indicate that the level of technological maturity in SAF production significantly influences costs and scalability. Airlines are increasingly setting ambitious voluntary targets and placing SAFs at the core of their sustainability strategies. Long-term offtake agreements between airlines and producers also play a crucial role in industry development. Moreover, government policies are critical for wider adoption, with balanced regulatory frameworks combining incentives and mandates proving more effective. In this context, public–private cooperation emerges as essential for sectoral growth.