Volvopluteus gloiocephalus' un antikanser ve antioksidan özelliklerinin araştırılması
Anticancer and antioxidant properties of Volvopluteus gloiocephalus investigating
  1. Tez No: 1004718
  2. Yazar: DİLEK BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. ASLI GİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Anticancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Volvopluteus gloiocephalus mantarına ait etanolik, metanolik ve sulu ekstraktların farklı kanser hücre hatları [A549 (akciğer), HepG2 (karaciğer), HT-29 (kolon), MCF7 ve MDA-MB-453 (meme), NIH-OVCAR-3 ve SKOV-3 (over), U87-MG (beyin)] ile sağlıklı hücreler [ARPE-19 (retina) ve HaCaT (deri)] üzerindeki sitotoksik ve mitokondriyal etkileri değerlendirilmiştir. Bulgular, ekstraktların biyolojik etkinliğinin hücre tipine, çözücü polaritesine ve doza bağlı olarak değiştiğini göstermiştir. Etanolik ekstrakt özellikle akciğer, kolon, over ve beyin kanseri hücrelerinde güçlü antiproliferatif etki sergilerken; metanolik ekstrakt akciğer, karaciğer ve beyin hücrelerinde daha seçici bir baskılama oluşturmuştur. Sulu ekstrakt genel olarak dengeli bir profil sunmuş, ancak kolon ve bazı over hücrelerinde belirgin sitotoksik etki göstermiştir. JC-1 analizleri, bazı hücre hatlarında mitokondriyal fonksiyon bozukluğu ile ilişkili hücre ölüm mekanizmalarının aktive olduğunu, bazı hücrelerde ise sitotoksik etkinin mitokondriyal bütünlük korunmasına rağmen gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Sağlıklı retina ve deri hücrelerinde belirgin toksisite gözlenmemesi, özellikle sulu ve metanolik fraksiyonların hücre dostu bir profil sergilediğini göstermiştir. Sonuç olarak, V. gloiocephalus'un antikanser etkilerinin çözücü türüne ve hücre kökenine bağlı olarak değiştiği; etanolik ekstraktın güçlü, metanolik ekstraktın seçici ve sulu ekstraktın güvenli biyolojik profili ile bu türün ileri mekanistik ve in vivo çalışmalar için umut verici bir doğal kaynak olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the cytotoxic and mitochondrial effects of ethanolic, methanolic, and aqueous extracts of the mushroom Volvopluteus gloiocephalus on different cancer cell lines [A549 (lung), HepG2 (liver), HT-29 (colon), MCF7 and MDA-MB-453 (breast), NIH-OVCAR-3 and SKOV-3 (ovary), U87-MG (brain)] and healthy cells [ARPE-19 (retina) and HaCaT (skin)] were evaluated. The findings showed that the biological activity of the extracts varied depending on the cell type, solvent polarity, and dose. The ethanolic extract exhibited a strong antiproliferative effect, particularly in lung, colon, ovarian, and brain cancer cells; while the methanolic extract produced more selective suppression in lung, liver, and brain cells. The aqueous extract generally presented a balanced profile, but showed a marked cytotoxic effect in colon and some ovarian cells. JC-1 analyses revealed that cell death mechanisms associated with mitochondrial dysfunction were activated in some cell lines, while in others, the cytotoxic effect occurred despite the preservation of mitochondrial integrity. The absence of significant toxicity in healthy retinal and skin cells indicated that the aqueous and methanolic fractions, in particular, exhibited a cell-friendly profile. In conclusion, it was determined that the anticancer effects of V. gloiocephalus vary depending on the type of solvent and cell origin; the ethanolic extract has a potent biological profile, the methanolic extract is selective, and the aqueous extract is safe, indicating that this species is a promising natural resource for further mechanistic and in vivo studies.