Yetenek yönetimi uygulamalarının dijital dönüşüm ve yapay zekâ kullanımında aracılık rolü: Lojistik sektörü örneği
The mediating role of talent management applications in digital transformation and artificial intelligence use: The case of the logistics sector
  1. Tez No: 1004717
  2. Yazar: YUSUF EREN PINARBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan-yapay zeka etkileşimi, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, lojistik sektöründe yetenek yönetimi uygulamalarının, dijital dönüşüm ve yapay zeka arasındaki etkiyi incelemektedir. Etik onay sonrasında çevrim içi anket yoluyla 412 lojistik çalışanından veri toplanmış; sektörün erkek ağırlıklı, orta kariyer kıdeminde yoğunlaşan ve yükseköğretim mezunlarının belirgin olduğu bir yapı sergilediği görülmüştür. Kullanılan ölçeklerin güvenirlik düzeyleri yüksektir. Korelasyon desenleri tutarlıdır ve temel değişkenler arasında olumlu yönlü ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca elde edilen bulgular, dijital dönüşümün yapay zekâya yönelik tutumları güçlü biçimde açıkladığını ve yetenek yönetiminin bu ilişkide kısmi aracılık üstlendiğini göstermektedir. Yani dijital dönüşüm tek başına olumlu bir tutum zemini oluştursa da, bu etkinin önemli bir bölümü yetenek yönetimi süreçleri üzerinden taşınmaktadır. Alt boyut düzeyinde özellikle“cezbetme”,“eğitim”ve“bağlılık”bileşenleri, yapay zekâya ilişkin olumlu algı ve benimsemeyi destekleyen ayırt edici kaldıraçlar olarak öne çıkmaktadır; buna karşılık, seçme-yerleştirme, elde tutma, ödüllendirme ve yetenek havuzu gibi alanlar bu çok değişkenli bağlamda ikincil görünmektedir. Bulgular, lojistik işletmelerinde dijital dönüşüm yatırımlarının soyut bir teknoloji edinimi olarak değil, çalışan deneyimini ve beceri gelişimini merkeze alan bütünleşik bir yetenek mimarisiyle kurgulanması gerektiğine işaret etmektedir. Sonuç olarak, lojistik sektöründe yapay zekâ benimsemesini hızlandırmanın en etkin yolu, dijital dönüşüm projelerini yetenek yönetiminin cezbetme-eğitim-bağlılık eksenindeki programlarla eşzamanlı yürütmek; öğrenme kültürünü, etik ve sorumlu yapay zekâ ilkeleriyle desteklemek; değişim yönetimini güçlü bir iletişim ve katılım altyapısıyla beslemektir. Bu entegrasyon, teknolojik kapasite ile insan sermayesi arasında kalıcı bir köprü kurarak, süreç verimliliği, hizmet kalitesi ve çalışan deneyimi alanlarında sürdürülebilir kazanımlar üretebilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the influence of talent management practices on the relationship between digital transformation and artificial intelligence in the logistics sector. Following ethics approval, data were collected online from 412 logistics employees; the sector exhibits a male-dominated structure, concentration at mid-career tenure, and a notable share of higher-education graduates. The employed scales demonstrate high reliability. Correlation patterns are consistent and indicate positive associations among the core variables. The findings further show that digital transformation strongly explains attitudes toward artificial intelligence and that talent management assumes a partial mediating role in this relationship. In other words, while digital transformation alone provides a favorable attitudinal foundation, a substantial portion of its effect is transmitted through talent management processes. At the subdimension level,“attraction,”“training,”and“commitment”emerge as distinctive levers that foster positive perceptions of and willingness to adopt artificial intelligence, whereas“recruitment–selection,”“retention,”“rewards,”and“talent pool”appear secondary within this multivariate context. The results indicate that digital transformation investments in logistics firms should not be treated as abstract technology acquisition but should be designed around an integrated talent architecture that centers employee experience and capability development. In conclusion, the most effective way to accelerate AI adoption in the logistics sector is to run digital transformation initiatives in tandem with talent management programs along the attraction–training–commitment axis, support the learning culture with ethical and responsible AI principles, and reinforce change management through robust communication and participation structures. This integration can build a durable bridge between technological capacity and human capital, yielding sustainable gains in process efficiency, service quality, and employee experience.