Total diz protez ameliyatlı hastalara bakım paketi uygulamasının iyileşme üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of a care package application on recovery in patients undergoing total knee replacement surgery
  1. Tez No: 1004719
  2. Yazar: ESİN DANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AYGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Bakım Paketi, Artroplasti, Diz, Fonksiyonel İyileşme, Ameliyat Sonrası Bakım, Patient Care Bundle, Arthroplasty, Knee, Functional Recovery, Postoperative Care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu araştırma, total diz protez ameliyatlı hastalara bakım paketi uygulamasının ameliyat sonrası iyileşme üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yürütüldü. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmanın evrenini, elektif total diz protez ameliyatı geçiren tüm yetişkin hastalar ve cerrahi hemşireleri; örneklemini ise dahil edilme kriterlerine uyan 140 hasta (kontrol grubu=70; müdahale grubu=70) ve 24 hemşire oluşturdu. Hemşire verileri ön test-son test yarı deneysel çalışma desenine, hasta verileri kontrol gruplu deneysel çalışma desenine göre toplandı. Veriler, Hasta Bilgi Formu, Hemşirelerin Tanıtıcı Özellikleri Formu, Hemşirelerin Total Diz Protez Ameliyatı Bakım Paketini (TDP-BP) Uygulama Durumlarını Kontrol Formu, TDP-BP Bilgi Formu, Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi, TDP-BP Eğitim Sunumunu Değerlendirme Formu ve TDP-BP Değerlendirme Formu ile toplandı. Kontrol grubunda kliniğin rutin uygulamaları, müdahale grubuna beş bileşenli TDP-BP uygulandı. BULGULAR: Çalışmada kontrol ve müdahale grupları arasında Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi (ASİİ) toplam ve alt boyut puanlarının ameliyat sonrası ikinci gün ve 30. güne ve grupların kendi içindeki zamana göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlendi (p<0,05). 30. günde postoperatif iyileşme sürecinde her iki grupta daha az güçlük yaşandığı ve iyileşmenin kolay gerçekleştiğini görüldü. Kontrol grubundaki hastaların ASİİ alt boyutlarından psikolojik, genel, bağırsak ve istek-arzu semptomlarında ameliyat sonrası 2. gün müdahale grubuna göre daha fazla güçlük yaşadıkları ve iyileşmede zorlandıkları belirlendi. SONUÇ: TDP-BP uygulanan hastalarda ameliyat sonrası iyileşmenin daha kolay gerçekleştirildiği görüldü. Gelecekte planlanacak çalışmalarda bakım paketi uygulamalarının farklı cerrahilerde uygulanmasının bakım kalitesinin artırılmasında katkısının olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: This research was conducted to determine the effect of a care package on postoperative recovery in patients who underwent total knee replacement surgery. MATERIALS AND METHODS: The study population consisted of all adult patients undergoing elective total knee replacement surgery and their surgical nurses; the sample comprised 140 patients (control group=70; intervention group=70) and 24 nurses meeting the inclusion criteria. Nurse data were collected using a quasi-experimental pre-test-post-test design, and patient data were collected using a randomized controlled trial design. Data were collected using the Patient Information Form, Nurse Demographic Characteristics Form, Nurse Total Knee Replacement Surgery Care Package (TDP-BP) Application Status Control Form, TDP-BP Information Form, Postoperative Recovery Index, TDP-BP Training Presentation Evaluation Form, and TDP-BP Evaluation Form. Routine clinical practices were applied to the control group, while the five-component TDP-BP was applied to the intervention group. CONCLUSION: The study found significant differences (p<0.05) in the total and subscale scores of the Postoperative Recovery Index (PRI) between the control and intervention groups on the second and 30th days postoperatively, as well as within each group. On the 30th day, both groups experienced fewer difficulties and easier recovery during the postoperative period. Patients in the control group experienced more difficulties and had more trouble recovering on the PRI subscales of psychological, general, bowel, and desire symptoms on the second day postoperatively compared to the intervention group.