Ortaöğretimde akran zorbalığının çeşitli etkenler açısından incelenmesi
Examining peer bullying in secondary education in terms of various factors
  1. Tez No: 1004734
  2. Yazar: DİLAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ABAKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke-akran sapması, Anger-peer deviance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ortaöğretim öğrencilerinin akran zorbalığı davranışlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Yapılan çalışma için Gaziantep Üniversitesi Sağlık ve Spor Bilimleri Etik kurulundan 16.12.2024 tarih 28 sayılı kararı ile Etik Kurul İzinleri alınmıştır. Çalışma, 2025 yılı içerisinde Gaziantep İlinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler arasından gönüllülük ilkesi doğrultusunda rastgele yöntemle seçilen lise öğrencileri üzerinde uygulanmıştır. Çalışmaya 400 (180 erkek, 220 kız) öğrenci katılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla, araştırmacılar tarafından oluşturulan“15 soruluk ”Kişisel Bilgi Formu" ile Türkçeye uyarlama çalışması Arslan (2017) tarafından yapılan 'Akran Zorbalığı Ölçeği (AZÖ)' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin İstatistiksel analizleri için SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Veri seti içerisindeki değişkenlerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov Smirnov testi ile kontrol edilerek verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıkların tespiti için 2'li gruplarda independent sample t-testi, çoklu gruplarda One Way ANOVA testi kullanılmıştır. Farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Post Hoc LSD testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; çalışmamızda yer alan ortaöğretim öğrencilerinin akran zorbalığı puanlarının oldukça düşük olduğu düşük olduğu, cinsiyet, branş statüsü, anne çalışma durumu, arkadaşlarını daha iyi görme, sınıf düzeyi değişkenleri açısından herhangi bir farklılaşma bulunmazken, spor lisesinde öğrenim görenler ile spor yapanların daha fazla akran zorbalığı davranışında bulundukları, okuldaki başarı durumu ve aile gelir düzeyi düşük olanların, sosyal çevre ile olan ilişkileri düşük olanların, anne tutumları baskıcı ve korumacı olanlar ile baba tutumu baskıcı olanların daha fazla akran zorbalığı davranışında bulundukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study conducted to examine the diversity of peer bullying in secondary education in terms of various variables. Ethics Committee approvals were obtained for the study from the Gaziantep University Health and Sports Sciences Ethics Board with decision number 28 dated December 16, 2024. The study was conducted on high school students randomly selected on the principle of volunteering among those studying in secondary schools affiliated to the Directorate of National Education in Gaziantep province in 2025. 400 students (180 male, 220 female) participated in the study. To collect data, a 15-question“Personal Information Form”developed by the researchers and the“Peer Bullying Scale (PBS)”adapted to Turkish by Arslan (2017) were used. SPSS 22.0 program was used for statistical analysis of the obtained data. The Kolmogorov-Smirnov test was used to check whether the variables in the data set showed normal distribution, and it was determined that the data did. To determine the differences between groups, independent samples t-test was used for 2 groups, and One Way ANOVA test was used for multiple groups. Post Hoc LSD test was used to determine which groups the difference was between. As a result, it was concluded that the peer bullying scores of the secondary school students in our study were quite low, and while there was no difference in terms of gender, branch status, mother's employment status, seeing their friends better, and class level variables, those who studied in sports high schools and those who did sports exhibited more peer bullying behavior, and those whose success status in school and family income level were low, those whose relations with the social environment were low, those whose mothers' attitudes were oppressive and protective, and those whose fathers' attitudes were oppressive, exhibited more peer bullying behavior.