Kur'an-ı Kerim'de geçen sıvı türleri
Types of liquids mentioned in the Qur'an
  1. Tez No: 1004764
  2. Yazar: SERVER TAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kan, Tefsir, Blood, Water, Commentary
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Son Peygamber Hz. Muhammed'e (sas) indirilen Kur'an-ı Kerim; insan için bir rehber, yol gösterici, dua, zikir ve kaynağı, hukuk esası, tefekkür vesilesi, ahlak ve ibadetin ölçüsü; dünya ve ahiret yolculuğunun haritası, görülen ile görülmeyen tüm mahlûkatın diline tercüman olan ve emsallerini aciz bırakan ilahi bir kitaptır. Bu çalışmayla Kur'an-ı Kerim'de geçen“sıvı”kavramını ele alan ayetlerin irdelenmesi amaçlanmıştır. Yüz doksanı aşkın ayette geçen“sıvı”kavramı incelenirken, bu ayetlerle verilmek istenen mesajın ne olduğu ve nasıl anlaşılması gerektiği sorularına cevap aranmıştır. Kur'an-ı Kerim'de sıvı ve içerikleri bütün olarak değerlendirilmiştir. İncelenen ayetlerde“sıvı”kavramı kimi zaman ana tema, kimi zaman ise yardımcı bir unsur olarak yer almakta; bununla birlikte ayetin bütününe bakıldığında“sıvı”ifadesinin içinde yer aldığı farklı konulara da yer verilmiştir.“Sıvı”kavramının Kur'an'da üstlendiği farklı manaların tematik olarak sınıflandırılması, bu çalışmayı yöntem bakımından alana katkı sunan bir örnek hâline getirmiştir. Çalışmada yalnızca eski dönem klasik tefsir kaynaklarıyla iktifa edilmemiş, aynı zamanda hadisler ve bilimsel değerlendirmelere de yer verilerek konu farklı disiplinlerin katkısıyla kapsamlı biçimde ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmanın yöntem tekniği açısı olarak düşünüldüğünde ilk olarak“içerik analizi”olarak ayetlerin hangi bağlamda kullanıldığı tasnif esilmiştir. İkincisi, tematik analiz ile“su”kavramı etrafında yüklenen anlamlar olarak ele alındığında suya yaradılış, hayat verici, yok edici, temizleyici, cezalandırıcı, uyarıcı ve müjdeleyici şeklinde manalar üstlendiği tespit edilmiştir. Üçüncüsü ise hem klasik (eski dönem) hem de çağdaş müfessirlerin kaynaklarına müracaat edilmiş. Bununla birlikte bilim insanlarının değerlendirilmeleri karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. İlk yaratılan unsurlarla ilgili birçok mitolojik teori bulunmaktadır. Kur'an-ı Kerim ise Allah'ın Arş'ı suyun üzerinde yarattığı ifade eder. Bu öyle bir su ki yaratılan her varlığın zuhur edip vücut bulmasına vesile olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran, revealed to the last Prophet Muhammad (peace be upon him), is a guide for humanity, a source of prayer, remembrance, and remembrance, a foundation of law, an instrument of contemplation, a measure of morality and worship, a map of the journey between this world and the hereafter, a divine book that translates the language of all creatures, seen and unseen, leaving all its peers powerless. This study aims to examine verses in the Quran that address the concept of“liquid.”The concept of“liquid,”which appears in over one hundred and ninety verses, was examined, seeking answers to the questions of what the intended message of these verses is and how it should be understood. Liquid and its contents were evaluated holistically in the Quran. In the verses examined, the concept of“liquid”sometimes appears as a main theme and sometimes as a supporting element; however, when examining the verse as a whole, various topics covered by the term“liquid”are also addressed. The thematic classification of the different meanings of the concept of 'liquid' in the Qur'an has made this study an example that contributes to the field in terms of methodology. The study does not rely solely on classical exegetical sources from earlier periods, but also incorporates hadiths and scientific evaluations, thereby attempting to address the subject comprehensively with contributions from different disciplines. The differences between mythological views and the unique perspective of the Qur'an have been emphasised. Approaching the integrity of the Qur'an through a fundamental concept such as 'liquids' differs from the classical approach. In terms of the methodological technique of the study, first, 'content analysis' was used to classify the context in which the verses were used. Secondly, through thematic analysis, the meanings attributed to the concept of 'water' were examined, revealing that water carries meanings such as creation, life-giving, destructive, purifying, punitive, warning, and heralding. Thirdly, both classical (ancient) and contemporary exegetes' sources were consulted. In addition, the assessments of scientists were examined comparatively. There are many mythological theories about the first elements created. The Qur'an states that Allah created the Throne upon water. This water was such that it enabled every created being to appear and take shape.