Ameliyathane hemşirelerinde algılanan iş güvenliği, iş stresi ve iş performansı arasındaki ilişki
Relationship between perceived occupational safety, job stress, and job performance of operating room nurses
  1. Tez No: 1004774
  2. Yazar: ECEM SIVACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL ÜNALDI BAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Hemşire, İş güvenliği, İş stresi, İş performansı, Ameliyathaneler, Hemşirelik, Operating room, Nurse, Occupational safety, Job stress, Job performance, Operating rooms, Nursing, Work safety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ameliyathane hemşirelerinin algıladıkları iş güvenliği, iş stresi ve iş performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı kesitsel tasarımda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve Samsun ilinde yer alan bir üniversite hastanesi ile beş kamu hastanesinde görev yapan toplam 255 ameliyathane hemşiresi oluşturmuştur. Veriler, etik kurul onayı alındıktan sonra Tanıtıcı Bilgi Formu, Hastanelerde İş Güvenliği Ölçeği, A İş Stresi Ölçeği ve Bireysel İş Performansı Ölçeği kullanılarak anket yöntemiyle Mart–Aralık 2025 tarihleri arasında öz değerlendirmeye dayalı olarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve yol analizi kullanılmıştır. Bulgular: Ameliyathane hemşirelerinin Hastanelerde İş Güvenliği Ölçeği puan ortalaması 3.12±0.68, A İş Stresi Ölçeği puan ortalaması 52.16±12.11 ve Bireysel İş Performansı Ölçeği puan ortalaması 3.77±0.44 olarak belirlenmiştir. Hastanelerde İş Güvenliği Ölçeği puanı ile A İş Stresi Ölçeği puanı arasında negatif yönlü yüksek düzeyde (r = −0.725; p < 0.001), Bireysel İş Performansı Ölçeği puanı arasında ise pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur (r = 0.766; p < 0.001). A İş Stresi Ölçeği puanı ile Bireysel İş Performansı Ölçeği puanı arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı ilişki saptanmıştır (r = −0.636; p < 0.001). Araştırma modelinde yer alan değişkenlerin bireysel iş performansındaki varyansın %62.8'ini açıkladığı belirlenmiştir (R² = 0.628). İş güvenliğinin bireysel iş performansını pozitif yönde (β = 0.507, p < 0.001), iş stresinin ise negatif yönde (β = −0.382, p < 0.001) anlamlı olarak etkilediği bulunmuştur. Ayrıca iş güvenliği ve iş stresi değişkenlerinin bireysel iş performansı üzerindeki düzenleyici etkisinin pozitif ve anlamlı olduğu saptanmıştır (β = 0.221, p < 0.001). Sonuç: Ameliyathane hemşirelerinde iş güvenliği algısının iş stresini azaltarak iş performansını artırdığı, iş stresinin ise iş performansını olumsuz yönde etkilediği ve iş güvenliği ile iş performansı arasındaki ilişkide düzenleyici rol oynadığı belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda ameliyathanelerde iş güvenliğini destekleyen ve çalışanların stres düzeylerini azaltmaya yönelik yönetimsel uygulamaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aimed to determine the relationship between operating room nurses' perceptions of job safety, job stress, and job performance. Materials and Methods: This study was conducted using a descriptive and correlational cross-sectional design. The sample consisted of 255 operating room nurses who met the inclusion criteria and were employed at one university hospital and five public hospitals located in Samsun, Türkiye. Data were collected between March and December 2025 through self-report using a Descriptive Information Form, the Hospital Safety Climate Scale, the A Job Stress Scale, and the Individual Work Performance Scale after obtaining ethical approval. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation analysis, and path analysis. Results: The mean score of operating room nurses on the Hospital Safety Climate Scale was 3.12±0.68, the mean A Job Stress Scale score was 52.16±12.11, and the mean Individual Work Performance Scale score was 3.77±0.44. A strong negative correlation was found between the Hospital Safety Climate Scale score and the A Job Stress Scale score (r = −0.725; p < 0.001), whereas a strong positive and significant correlation was identified between the Hospital Safety Climate Scale score and the Individual Work Performance Scale score (r = 0.766; p < 0.001). Additionally, a moderate negative and significant correlation was observed between the A Job Stress Scale score and the Individual Work Performance Scale score (r = −0.636; p < 0.001). The variables included in the research model explained 62.8% of the variance in individual work performance (R² = 0.628). Hospital safety climate positively affected individual work performance (β = 0.507, p < 0.001), whereas job stress had a significant negative effect (β = −0.382, p < 0.001). Furthermore, hospital safety climate and job stress demonstrated a positive and significant moderating effect on individual work performance (β = 0.221, p < 0.001). Conclusion: It was determined that perceived hospital safety among operating room nurses increased job performance by reducing job stress, while job stress negatively affected work performance and played a moderating role in the relationship between hospital safety and work performance. Based on these findings, the development of managerial practices aimed at strengthening hospital safety and reducing employees' stress levels in operating rooms is recommended.