Göz ve burun morfometrisinin yüz estetik algısına etkisi
The effect of eye and nose morphometry on facial aesthetic perception
  1. Tez No: 1004775
  2. Yazar: SECHER MEMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MENEKŞE KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: altın oran, güzellik algısı, nasofrontal açı, nasolabial açı, nasooral açı, burun indeksi, göz rengi, yüz tipi, Artistik anatomi, golden ratio, perception of beauty, nasofrontal angle, nasolabial angle, nasooral angle, nose index, eye color, face type, Artistic anatomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Sanatçılar, yüzyıllardır yaptıkları çalışmalarında belirli oranlar kullanmışlardır. Bu oranlar doğrultusunda yapılan çalışmaların güzelliği temsil ettiğini düşünmüşlerdir. Sanatçılar insan bedeninde her bir bölge için değişik (farklı) oranlar belirlemişlerdir. Günümüzde sanat haricinde, farklı alanlar için de bu oranlar oldukça önem arz etmektedir. Örneğin; plastik cerrahlar da estetik operasyonlarında bu oranlardan yararlanırlar. Bizim çalışmamızda göz ve burunla ilgili belirlenmiş farklı oran ve açılara yoğunlaşılmıştır. Toplumun güzelliği temsil ettiği düşünülen bu oranlarla ilgili fikir sahibi olma seviyesi ve bu oranların gerçekten güzelliği temsil edip etmediğinin belirlenmesi çalışmamızın asıl amacıdır. Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz verilerle günümüz insanlarında bu oranların güzellik algısına etki derecesini öğrenmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızın ilk aşamasında kara kalem ve bilgisayar ortamında göz ve burunla ilgili belirlediğimiz açıların değiştirildiği resimler oluşturuldu. Erkek ve kadın birey için her soruda dört farklı seçeneğin bulunduğu bir anket çalışması hazırlandı ve ikinci aşamada da Google Forms uygulaması üzerinden anketin doldurulması sağlandı. Çalışmamızda araştırdığımız değerler; burun indeksi, nasooral oran, nasofrontal açı, nasolabial açı, göz rengi ve yüz tipidir. Bulgular: Analizlerimiz sonucunda elde ettiğimiz sonuçlar şu şekildedir; en beğenilen NLA kadın ve erkekte 105 derece, en beğenilen NFA kadında 100 ve 140 derece olarak tespit edildi, erkekte ise 100 derecedir. En beğenilen nasooral oran önemli bir farkla nasofasial kanonlara da uyan 1,5 değeri olmuştur. Burun indeksi için en beğenilen ise 1,7 oranı olmuştur. vi Sonuç: Çalışmamız sonucu elde ettiğimiz en önemli fark maskülen ve feminen görünüm beklentisinin toplumumuzda değişmiş olmasıdır, kadınlarda da erkeklerde de oranların aynı veya artmış çıkmasıdır. Bununla birlikte altın oranı bilmenin, sanatla ilgilenmenin güzellik algısına bir ölçüt oluşturmadığıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Artists have used specific ratios in their works for centuries, believing that works created according to these ratios represent beauty. They have determined different ratios for each part of the human body. Today, these ratios are quite important in various fields besides art. For example, plastic surgeons also utilize these ratios in aesthetic operations. Our study focuses on the different ratios and angles determined for the eyes and nose. The main aim of our study is to determine the level of public awareness regarding these ratios, which are considered to represent beauty, and whether these ratios truly represent beauty. With the data we obtained from our study, we aimed to understand the degree to which these ratios influence the perception of beauty in contemporary people. Material and Methods: In the first stage of our study, drawings were created using charcoal and computer software, altering the angles we determined for the eyes and nose. A survey was prepared for both male and female individuals, with four different options for each question, and in the second stage, the survey was completed via the Google Forms application. The values we investigated in our study were: nasal index, nasooral ratio, nasofrontal angle, nasolabial angle, eye color, and facial type. Results: Our analysis revealed the following results: the most preferred nasolabial angle was 105 degrees in both women and men; the most preferred nasofrontal angle was 100 and 140 degrees in women, and 100 degrees in men. The most preferred nasooral ratio was 1.5, which significantly aligns with the nasofacial canons. The most preferred ratio for the nasal index was also 1.5. Conclusion: The most important finding from our study is that the expectation of masculine and feminine appearance has changed in our society; the ratios are the same or increased in both women and men. However, knowing the golden ratio or being interested in art does not constitute a criterion for the perception of beauty.