Aile hekimliği asistanlarının sosyal medya kullanım durumları ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi: İzmir örneği
An assesment of the relationship between social media use and life satisfaction among family medicine residents: The case of İzmir
- Tez No: 1004813
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Bağımlılık, İnternet Bağımlılığı, Sosyal Medya, Sosyal Medya Bağımlılığı, Yaşam Doyumu, Internet, Addiction, Internet Addiction, Social Media, Social Media Addiction, Life Satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, İzmir'de görev yapan aile hekimliği asistanlarının sosyal medya kullanım durumları ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca sosyal medya kullanım durumunun çeşitli sosyodemografik özellikler, internet ve sosyal medya kullanım alışkanlıkları ile ilişkisinin incelenmesi hedeflendi. Yöntem: Araştırma, İzmir'de görev yapan aile hekimliği asistanları arasında yürütülen kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmaya toplam 251 aile hekimliği asistanı dahil edildi. Veriler, katılımcıların sosyodemografik özelliklerini, internet ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarını sorgulayan veri toplama formu ile AK-TEK ve Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Tanımlayıcı istatistikler ortalama±standart sapma, medyan, çeyreklikler, sayı ve yüzde olarak sunuldu. Nicel değişkenlerin dağılımları değerlendirildikten sonra grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis analizi, gerekli durumlarda tek yönlü varyans analizi ve Brown-Forsythe testi kullanıldı. Değişkenler arası ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi; istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 251 aile hekimliği asistanı katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 29,2±4,1 yıl olup, %57,4'ü kadındı. AK-TEK puan ortalaması 58,68±10,83, yaşam doyumu puan ortalaması 21,94±6,55 olarak bulundu. Sosyal medya kullanım durumu ile yaşam doyumu arasında anlamlı ilişki saptanmadı (rs=0,010; p=0,879). Sosyal medya hesabı sayısı arttıkça ve günlük sosyal medya kullanım süresi uzadıkça AK-TEK puanlarının anlamlı olarak arttığı görüldü (sırasıyla p=0,035 ve p<0,001). Yaşam doyumu puanlarının ise kadınlarda, evlilerde, sigara kullanmayanlarda, alkol kullanmayan veya bırakanlarda ve müstakil evde yaşayanlarda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p=0,010; p=0,025; p=0,007; p=0,012; p=0,023). Sonuçlar: Bu çalışmada, aile hekimliği asistanlarında sosyal medya kullanım durumu ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bununla birlikte sosyal medya hesabı sayısının artması ve günlük sosyal medya kullanım süresinin uzaması, sosyal medya kullanım puanlarında artış ile ilişkili bulundu. Yaşam doyumu ise cinsiyet, medeni durum, yaşanılan alan, sigara ve alkol kullanımı gibi bazı bireysel ve yaşam biçimine ilişkin değişkenlerden etkilenmekteydi. Bu bulgular, aile hekimliği asistanlarında sosyal medya kullanım örüntülerinin değerlendirilmesinin önemli olduğunu, ancak yaşam doyumunun daha çok çok boyutlu bireysel ve çevresel etmenlerle ilişkili olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Method: The study was designed as a cross-sectional and analytical study conducted among family medicine residents working in İzmir. A total of 251 family medicine residents were included in the study. Data were collected using a data collection form that assessed participants' sociodemographic characteristics, internet and social media usage habits, as well as the AK-TEK and the Satisfaction with Life Scale (SWLS). IBM SPSS Statistics 22 was used for data analysis. Descriptive statistics were presented as mean ± standard deviation, median, quartiles, number, and percentage. After assessing the distribution of quantitative variables, group comparisons were performed using the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis analysis, and, where appropriate, one-way analysis of variance and the Brown-Forsythe test. Relationships between variables were evaluated using Spearman correlation analysis, and statistical significance was set at p < 0.05. Results: A total of 251 family medicine residents participated in the study. The mean age of the participants was 29.2 ± 4.1 years, and 57.4% were female. The mean AK-TEK score was 58.68 ± 10.83, while the mean life satisfaction score was 21.94 ± 6.55. No significant relationship was found between social media use and life satisfaction (rs = 0.010; p = 0.879). AK-TEK scores increased significantly as the number of social media accounts increased and as daily social media use duration became longer (p = 0.035 and p < 0.001, respectively). Life satisfaction scores were significantly higher among women, married participants, non-smokers, those who did not consume alcohol or had quit drinking, and those living in detached houses (p = 0.010, p = 0.025, p = 0.007, p = 0.012, and p = 0.023, respectively). Conclusion: In this study, no significant relationship was found between social media use and life satisfaction among family medicine residents. However, an increase in the number of social media accounts and longer daily social media use were associated with higher social media use scores. Life satisfaction, on the other hand, appeared to be influenced by certain individual and lifestyle-related variables, such as gender, marital status, living environment, and smoking and alcohol use. These findings suggest that evaluating patterns of social media use in family medicine residents is important; however, life satisfaction seems to be more closely related to multidimensional individual and environmental factors.